Inici Projecte Històries d’Europa

Projecte Històries d’Europa

Un projecte d’Història Pública

Al web divulgatiu d’Històries d’Europa difonem història en llengua catalana, principalment sobre el nostre continent, de forma fàcil i entretinguda. Partim de la idea que per saber on anem, hem de conèixer d’on venim. La història és imprescindible per comprendre el món en què vivim, per això el bloc està fet, però sobretot, pensat en la nostra llengua. Una de les mancances de la nostra societat és la degradació de la disciplina històrica quasi al nivell de simple opinió, amb un gran intrusisme d’aficionats. Amb l’auge de les TIC també han crescut teories pseudohistòriques conspiratives les pràctiques dels quals completament mancades de rigor nosaltres denunciem.

El nostre web impulsa el projecte de l’Associació Històries d’Europa, que té la finalitat de promocionar la divulgació de la història i defensar la tasca dels historiadors.

Com va començar el projecte?

El projecte va començar el 2013 com un complement a un llibre que estàvem escrivint. Per donar sortida a tot el material paral·lel que consideràvem no principal pel llibre. Finalment, el llibre, una Història d’Alemanya, està escrit, però inèdit, perquè no va sorgir al seu moment cap editorial que es llencés a publicar-ho. El web ha seguit endavant, esperem que per molt de temps, davant la bona acollida.

Aquesta iniciativa va sorgir per la preocupació ja durant la fase d’estudiants en la manca de bibliografia especialitzada en català. També vam constatar que acadèmicament no hi havia interès a fer divulgació més enllà de l’alta divulgació per a especialistes, cosa la qual comporta una greu divergència entre el coneixement històric en l’àmbit científic i el que arriba en l’àmbit popular.

Per això les històries que expliquem estan redactades de forma planera, intentant lligar-les amb temes actuals. Intentem projectar una idea d’Europa més enllà dels tòpics. Donem preferència a la història social i cultural i utilitzem alguns fets concrets per explicar d’altres més generals, també relacionats amb la pràctica històrica.

Sobre el web

El web Històries d’Europa és un projecte sota llicència Creative Commons que permet la difusió, sense modificar, dels nostres articles, sempre que s’identifiqui la font. Per això agrairem que si difoneu algun article, que inclogueu un enllaç a la nostra pàgina. I si ens ho dieu que ho heu fet, fins i tot us farem publicitat a les xarxes socials! Estem per la difusió lliure de continguts a la xarxa.

Per fer comentaris, llegir alguns articles, classificar-te en els jocs de test i veure la pàgina de col·laboracions, cal estar registrat. Amb el mateix registre es pot accedir als cursos.

Estem oberts a col·laboradors que vulguin publicar els quals tenen completa llibertat per escriure sobre el que vulguin, sempre que respectin les pautes d’estil i qualitat que fem arribar a tothom qui ho sol·licita. No tenim relació amb cap universitat ni organisme. La nostra tasca és voluntària.

Endreçament dels articles

Els articles estan endreçats seguint tres criteris: de forma cronològica, geogràfica i per temes. Aquesta organització té només una voluntat de simplificar la cerca d’articles sobre un tema concret. I no implica cap posicionament ideològic. Cronològicament, seguim la pauta clàssica de la divisió de la història en:

  • Antiga, des de l’inici de la civilització fins a la caiguda de l’imperi romà al segle V.

  • Medieval, des de la caiguda de Roma, fins a la presa de Constantinoble pels turcs el 1453.

  • Moderna, des d’aquesta data fins a la Revolució Francesa el 1789.

  • Contemporània, des de la revolució fins al final de la Segona Guerra Mundial.

  • Actual, des del final de la Segona Guerra Mundial fins a l’actualitat.

Aquesta cronologia només té una voluntat orientativa, s’ha de ser conscient que té moltes mancances. De cap manera té una voluntat universalista, sinó limitada al continent europeu i amb finalitat divulgativa.

Geogràficament s’ha triat inicialment l’endreçament per estats. Aquesta decisió, que va ser llargament debatuda, no ens complau perquè és anacrònic històricament parlant, però es va imposar inicialment per dos motius: manca d’un volum important d’articles, i intenció divulgadora. La fragmentació que hagués representat parlar de territoris històrics, hagués fet que es multipliquessin els menús, i que quedessin molts espais buits. I parlar d’alguns territoris històrics, la majoria, hauria limitat molt el potencial públic capaç de situar-los en el mapa. A la llarga, amb més articles, hi ha previst modificar aquest esquema per un de territoris més natural i homogeni culturalment i històrica, o configurats pels autèntics territoris administratius. És per això que no apareix Catalunya, sinó els Països Catalans, o que apareix el País Basc, ambdós conceptes fàcilment identificables per a un lector catalanoparlant. En futur es parlarà d’Occitània, Saxònia, Prússia o Bohèmia, entre altres.