Gràcies a l’editorial Omniabooks ja podeu llegir-nos en clàssic paper! Història de la societat és una col·lecció que vol fer difusió històrica des de la rigorositat i l’entreteniment, “aproximant-se als petits mons de vida, les zones grises i els nínxols de vida quotidiana”1. No es tracta d’abandonar la història clàssica de palau, ni molt menys la visió global geoestratègica, sinó d’explicar conceptes sovint complexos a partir de la concreció en esdeveniments populars en un intent d’anar més enllà de l’explicació acadèmica de les estructures.

I és que el fet històric, tal com deia E.H. Carr2, que vindria a ser la unitat mínima sobre la qual es treballa en història, no són, dit sia de pas, ni “interpretables” ni “manipulables”. Ni per extensió ho és la història com a disciplina. Els fets hi són, escrigui l’historiador sobre ells o no, i com deia Carr amb l’analogia de la muntanya: “perquè una muntanya sembli tenir formes diferents, segons els diferents angles de visió, no es pot deduir que no tingui una forma objectiva ni molt menys una infinitat de formes.”

En realitat, la història, tal com deia Pierre Vilar, és l’única ciència que és a la vegada global i dinàmica. Alguns autors radicals, fins i tot asseguren que “història social” ho és tot. Tot depèn del que s’interpreti per “societat”. Per tant, des de la difusió, el que intentarem és oferir la visió de la part de la muntanya amable, perquè tant l’aficionat a la història, com el lector curiós, trobi un camp base des d’on profunditzar.


Col·lecció Històries nacionals

Història de Catalunya
Portada d’Història de Catalunya. Omniabooks (2021)

Història de Catalunya

Història de Catalunya, des dels orígens fins a l’actualitat, és una breu introducció general a la història de Catalunya. Un recorregut pels principals fets i personatges històrics del nostre país. El llibre és conseqüència del curs que s’ofereix al web destinat a oferir una visió general de l’evolució històrica del Principat de Catalunya, des de la vertebració del territori, fins a la conformació nacional, a l’aparició de la identitat, passant per la creació de les institucions del país des de l’antiguitat, fins a l’actualitat. És un breu manual per conèixer la història de Catalunya amb rigor, sense invents ni dependències. Podeu llegir a Academia.

Podeu llegir també la ressenya del llibre feta per Gerard Furest al portal L’Europeu.cat: “Història de Catalunya: Des dels orígens fins a l’actualitat és un llibre breu però intens, i amb moltíssima informació. Fa un recorregut per la història del país equilibrat i, a diferència d’altres manuals, no té dues terceres parts del llibre dedicades en exclusiva a l’època contemporània. Tots els períodes històrics hi tenen la seva representació, en una evolució entenedora.”

Amazon

Col·lecció Històries de la Societat

Mentides de la història. OmniaBooks (2019)

Mentides de la història

Amb Mentides de la història, el segon lliurament de la col·lecció Història de la societat, donem a conèixer fets, suposadament històrics i popularment interioritzats com a certs per una majoria de la població, però que en realitat o no eren com s’explica, o en la majoria de casos directament no van arribar a passar mai.

De forma cronològica, fem un repàs dels fets històrics no històrics més estesos que conformen una història de les mentides (que cal no confondre amb la pseudohistòria). La majoria d’ells es van estendre a causa de la religió, la rumorologia popular, interessos (econòmics o polítics) o traduccions errònies. El cas és que moltes d’elles, la majoria, arriben fins als nostres dies. Estem segurs que més d’un lector pensarà “apa! i això tampoc és veritat?” Algunes d’aquestes mentides són, per sort, cada vegada més conegudes, com per exemple que els vikings no portaven banyes, per això expliquem quin va ser l’origen del mite. També expliquem d’altres com l’origen dels parlaments, el mite del dret de cuixa, els malfactors que no van existir mai o frases que ningú va pronunciar i invents atribuïts al personatge equivocat. Com sempre, esperem que passeu una bona estona llegint història, en aquest cas, història de la història.

AmazonLlibreria Les VoltesGoogle PlayRakutenApple BooksSmashwords

Història de l'Esport
Història de l’Esport. Més enllà dels rècords. OmniaBooks (2018)

Històries de l’Esport

Quan varen aparèixer els esports que coneixem actualment? Des de quan tenen normes? Quina relació varen tenir el nazisme, els estats soviètics i els occidentals o capitalistes amb l’esport? Des de quan la seguretat a les olimpíades és un maldecap? Per què les masses segueixen els seus equips o ídols arreu on vagin? Des de quan es dopen els esportistes? S’arreglen els resultats de partits i competicions? Aquí hi trobareu la resposta a aquestes i moltes preguntes més.

Aquest llibre, el primer de la col·lecció Història de la societat, més enllà d’historietes sobre reis i batalletes, vol acostar al lector aspectes que popularment i de forma errònia, no es relacionen amb la matèria històrica fora d’àmbits acadèmics. En aquest cas, tracta la pràctica esportiva, que afecta bona part de la societat. Ens apropem als orígens d’una àmplia diversitat d’esports i als seus significats a través del temps, especialment, l’estreta relació entre la política i l’esport.

Històries de l’esport. Més enllà dels rècords és un recull de textos entretinguts, adaptats a un estil formal amè que, amb les convenients ampliacions de context històric i antropològic, permeten al lector d’encaixar peces al trencaclosques de la Història.

Comprar a AmazonComprar a RakutenComprar a Apple BooksComprar a Google Play


(1) Historia social y conciencia histórica, Per Jürgen Kocka, Jesús Millán, pàg. 65

(2) Què és la historia? E.H. Carr