Mapa de 1500 de Juan de la Cosa que representa els portuguesos arribant a l'Índia. Es pot llegir
Mapa de 1500 de Juan de la Cosa que representa els portuguesos arribant a l'Índia. Es pot llegir "Terra descoberta pel rei Manuel, rei de Portugal". Foto: Wikimedia Commons

El navegant portuguès Vasco de Gama va ser el primer europeu a arribar directament des d’Europa, per mar, a l’Índia. Ho va fer a través del Cap de Bona Esperança, després d’haver saquejat vaixells musulmans desarmats en llarg de la costa oest africana. L’objectiu era obrir una ruta comercial d’espècies que no despengés dels intermediaris musulmans. El 1498 va arribar a la ciutat de Calicut, actualment Kozhikode, a la costa de Malabar, al sud de l’Índia. D’aquesta manera els portuguesos posaven a la pràctica el Tractat de Tordesillas, on castellans i portuguesos s’havien repartit el món el 1494. Allà es va trobar, però, comerciants musulmans, instal·lats de feia segles, que fins i tot coneixien el seu idioma. I, evidentment, hindús. El conflicte estava servit.

El camí de tornada a donar la notícia de l'arribada a l'Índia va ser penós per a Vasco de Gama,va enterrar pel camí el seu germà, i va aconseguir tornar el juliol de 1499 amb poc més de cinquanta dels dos-cents homes inicials. Havia obtingut una carta del zamorin assegurant que bescanviaria metalls preciosos per espècies, i poc més. Amb tot, va ser rebut com un heroi. Foto: Wikimedia Commons
El camí de tornada a donar la notícia de l’arribada a l’Índia va ser penós per a Vasco de Gama,va enterrar pel camí el seu germà, i va aconseguir tornar el 1499 amb poc més de cinquanta dels dos-cents homes inicials i dos dels tres vaixells. Passat el Cap de Bona Esperança, els dos vaixells es van separar a causa d’una tempesta, i per això van arribar a Portugal per separat. El primer va ser Nicolau Coelho el 10 de juliol, Vasco de Gama no arribaria fins un mes després. Havia obtingut una carta del zamorín assegurant que bescanviaria metalls preciosos per espècies, i poc més. Amb tot, va ser rebut com un heroi. Foto: Wikimedia Commons

L’enemistat dels comerciants musulmans

Els portuguesos de Vasco de Gama no estaven avesats a negociacions. El zamorín, o maharajà local de Calicut, Samutiri Manavikraman Raj, no es va impressionar per les quincalles dels portuguesos. Estaven acostumats a teles sofisticades i espècies caríssimes. A això, cal sumar la pressió dels comerciants àrabs per fer fora aquells presumptuosos nouvinguts.

L’any 1500, l’enviat per consolidar l’establiment comercial, Pedro Álvares Cabral, impotent, va provocar un incident amb el maharajà, el va comminar a fer fora els comerciants musulmans. El nou zamorín els havia permès, finalment, establir una petita feitoria, però els portuguesos es van creure amb el dret a comerciar amb totes les espècies i assaltaren un vaixell musulmà.

La resposta va ser que els musulmans assaltaren la feitoria portuguesa i assassinaren al voltant de 54 persones. En tornar Pedro Álbares va destruir 12 vaixells àrabs i van bombardejar la ciutat causant unes sis-centes baixes. Però això només era una mostra del que vindria.

L’assalt al vaixell Merit

El mateix Vasco de Gama va tornar l’any 1502 amb vint vaixells. De camí cap a Calicut va topar amb un vaixell de peregrins en direcció a la Meca, o de tornada, no se sap. Entre els passatgers hi havia gran part dels comerciants àrabs rics de Calicut. Vasco de Gama, malgrat que se’l presenta resumidament com a navegant o descobridor, en realitat era una persona força illetrada i amb facilitat per tenir rampells de fúria descontrolada.

Pedro Álbares Cabral va topar-se amb el que seria el Brasil d'anada a Calicut el 1500, pel que se'l considera el seu "descobridor". Foto: Wikimedia Commons
Pedro Álbares Cabral va topar-se amb el que seria el Brasil d’anada a Calicut el 1500, per la qual cosa se’l considera el seu “descobridor”. Foto: Wikimedia Commons

El vaixell no va oferir resistència, malgrat anar armat. Vasco de Gama va establir-hi negociacions, després de llançar per la borda, lligat de mans i peus, la persona que el va informar que el vaixell era de Calicut. Per la por, li van oferir espècies, carregar-li fins a quatre vaixells plens, i fins i tot una dona per a ell, i un familiar com a ostatge. Malgrat que se li va donar tot de joies, Vasco de Gama el que va fer va ser desarmar els canons i calar-hi foc al vaixell.

Com que inicialment van aconseguir apagar el foc, els portuguesos van tornar. Aquesta vegada va fer tancar tothom al vaixell i li va calar foc amb pólvora. Van morir per espasa ofegades o cremades d’entre unes tres-centes a tres-centes vuitanta persones, incloses unes trenta dones. Vint nens que hi viatjaven van ser portats als vaixells portuguesos i acabarien sent monjos.

La massacre de Calicut

A finals d’octubre de 1502 Vasco de Gama va arribar al port de Calicut, establint negociacions a través d’un emissari que va quedar presoner. Primerament, el zamorín va oferir reobrir la feitoria, però l’exigència de descomptar-se de la factura els danys produïts pels portuguesos, va enfurismar Vasco de Gama. Aquest va tornar a exigir que fessin fora els musulmans. Vasco de Gama, mentre esperava resposta del zamorín, es va dedicar a tacar vaixells mercants i prendre captius.

Les espècies com la canyella, el pebre, el clau o el curri van fer extremadament rics a molts portuguesos. El salt a la recerca de noves rutes, es va donar en part per la caiguda de Constantinoble el 1453

Aquesta situació va enfurismar el zamorín, que li va recordar que les incursions portugueses ja havien mort deu vegades més de ciutadans seus, que no pas els portuguesos de la feitoria. A més, exigia a Vasco de Gama que abandonés el port, donat que ell no li havia donat permís per entrar-hi, ni en aquell, ni en cap altra port.

Davant d’això, Vasco de Gama va actuar al seu estil. Va manar penjar del coll els captius als pals dels vaixells, per fer-los visibles pels atemorits habitants de Calicut, que van començar a construir defenses el 31 d’octubre. No van tenir temps. Durant dos dies, fins al 3 de novembre, els portuguesos van dedicar un bombardeig intensiu que va destruir del tot el port.

L'assalt i assassinat de la fàbrica portuguesa va servir d'excusa per desfermar una violència inusual a ulls dels indis. I menys per part d'algú que afirmava venir a comerciar. Cal tenir en compte el factor religiós. Vasco de Gama creia que feia el bé eliminant musulmans. De fet, durant un període es va creure que a l'Índia havia cristians, donat que van veure imatges religioses, i sabien que els musulmans les tenien prohibides. Foto: Kerala History Things - https://twitter.com/klhist?lang=en a través de WIimedia Commons
L’assalt i assassinat de la fàbrica portuguesa va servir d’excusa per desfermar una violència inusual a ulls dels indis. I menys per part d’algú que afirmava venir a comerciar. Cal tenir en compte el factor religiós. Vasco de Gama creia que feia el bé eliminant musulmans. De fet, durant un període es va creure que a l’Índia havia cristians, donat que van veure imatges religioses, i sabien que els musulmans les tenien prohibides. Foto: Kerala History Things – https://twitter.com/klhist?lang=en a través de Wiimedia Commons

S’acaba la “negociació”

Durant el bombardeig, van capturar uns vaixells que arribaven ignorant el que estava passant, i els portuguesos es van apoderar de les mercaderies. Van calar-hi foc als vaixells, i als presoners els va tallar les mans, les orelles, els nassos, i els van treure les dents. Llavors van retornar l’emissari que mantenien retingut al zamorín, amb un musell de gos en comptes de nas, carregat amb els trossos i un missatge. Bàsicament, que “amb la carn que havia sobrat, es podia fer curri si li venia de grat”.

No es coneixen xifres exactes de les víctimes de la fúria dels portuguesos. Es calcula que els morts van poder ser uns tres mil. Evidentment, semblants arguments van convèncer el zamorín de Calicut, i per això els portuguesos s’establiren fent fora els musulmans no només a Calicut, sinó també a Kochi, una mica més al sud. De fet, no va caldre expulsar-los, perquè sembla que no en van quedar gaires.

Per a la història d’Àsia, l’arribada dels portuguesos, i després de la resta d’europeus, va significar un canvi radical. La fi de la influència musulmana, i l’inici de l’europea. Tot i que van intentar oposar-se, i hi va haver combats navals els anys següents, la superioritat d’armament occidentals va ser determinant. Per als portuguesos era un negoci rodó, el valor d’una càrrega d’espècies que arribava a Europa valia seixanta vegades més que el cost de tota una expedició.


Article anteriorBombes sobre Pompeia
Proper articleLa immigració als Estats Units, l’illa d’Ellis
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).