Cort eclesiàstica organitzada per Thomas Wolsey amb Catalina suplicant que Enric entrés en raó. Hi assistia un representant del papa. Aquí, el 21 de juny de 1529, Catalina va pronunciar el seu famós discurs. Es va aixecar sota les mirades atentes de tothom, va sortejar els bisbes i es va agenollar als peus del seu marit per insisstir-li en la seva innocència. Quadre de Henry Nelson O'Neil. FOto: Wikimedia Commons
Cort eclesiàstica organitzada per Thomas Wolsey amb Catalina suplicant que Enric entrés en raó. Hi assistia un representant del papa. Aquí, el 21 de juny de 1529, Catalina va pronunciar el seu famós discurs. Es va aixecar sota les mirades atentes de tothom, va sortejar els bisbes i es va agenollar als peus del seu marit per insisstir-li en la seva innocència. Quadre de Henry Nelson O'Neil. Foto: Wikimedia Commons

L’abril de l’any 1509 va ser coronat el rei Enric VIII d’Anglaterra. Al juny ja prenia com a esposa a la primera de les sis mullers que arribaria a tenir. Caterina d’Aragó, deien els testimonis contemporanis, que va ser el seu primer i veritable gran amor. La parella era feliç. Però alguna cosa es va torçar i la relació es va anar refredant fins que va acabar en un divorci que portaria conseqüències polítiques i religioses. El refús del papa Climent VII a anul·lar el matrimoni provocaria el trencament de relacions entre Enric VIII i Roma, l’entrada de la reforma a Anglaterra i finalment la formació de l’anglicanisme en autonomenar-se Enric VIII cap de l’Església anglesa.

Un matrimoni arranjat

Enric VIII va nàixer a Greenwich el juny de 1491. Era el segon fill d’Enric VII amb Elisabet de York. Va arribar al tron gràcies a la mort prematura del primogènit, el seu germà gran, el príncep Artur el 1502. Enric VIII va succeir el seu pare, Enric VII, a la seva mort l’any 1509. La boda d’Enric amb Caterina es va celebrar poc després de l’entronització, l’11 de juny del mateix any. La cerimònia va ser privada, a la mateixa església de Greenwich.

Com era costum, els matrimonis reials eren un tema d’estat que s’arranjava per interessos polítics. A la casa Trastàmara els interessava aïllar el màxim a França, per la qual cosa van intentar establir lligams amb els Tudor anglesos com fos. I per això va servir Caterina.

Caterina ja havia estat casada amb el germà gran d’Enric VIII, Artur. Van ser promesos quan tenien tres anys. Finalment, es van casar el 1501, quan en tenien catorze, però el matrimoni només va durar sis mesos per la mort sobtada d’Artur. Després de la mort d’Artur, Caterina va fer durant més de set anys d’ambaixadora del seu pare a Anglaterra. És a dir,  quan Catalina es va tornar a casar amb Enric VIII tenia vint-i-tres anys i Enric VIII quasi divuit.

Una parella feliç i una reina efectiva

El dret canònic no permetia casar-se amb la vídua del teu germà, amb l’excepció que no s’hagués consumat el matrimoni. Per tant, Enric va acceptar com a vàlid per casar-se l’argument que després negaria per poder-se divorciar. Enric VIII va fer gravar les inicials seves i de Caterina (Katherina) a tot arreu. Les inicials KH eren de les moltes mostres d’afecte. A més a més, Caterina va fer de forma efectiva de regent mentre Enric VIII era a França durant el 1513. En aquell moment es va produir la Batalla Flodden Field contra els escocesos i Caterina hi va tenir un paper important en l’organització.

Jaume IV d’Escòcia va morir en aquesta batalla, que va ser una desfeta total escocesa. Jaume IV pretenia el tron d’Anglaterra, en estar casat amb la filla gran d’Enric VII, Margarida Tudor, germana, per tant, d’Enric VIII.  Si aparentment, per lògica, les relacions familiars haurien d’haver tingut calmada la situació entre escocesos i anglesos, la política internacional era una altra història. Mentre Enric VIII intentava una aliança contra França i cercava aliats papals, els escocesos es relacionaven amb els francesos.

Torneig en honor a Caterina on intervé el seu marit Enric VIII. El cavall és perfectament distingiblbles per la inicia "K" de Khaterine. Foto: Wikimedia Commons
Torneig en honor a Caterina on intervé el seu marit Enric VIII. El cavall és perfectament distingiblbles per la inicia “K” de Khaterine. Foto: Wikimedia Commons

La descendència, un afer d’Estat

Quan l’any 1525 Enric VIII es va encapritxar d’una dama de companyia de Caterina, Anna Bolena, Caterina tenia ja quaranta anys. Bolena era nou anys més jove que ell. Caterina havia tingut dos avortaments i dos nadons havien mort prematurament, abans que naixés Maria el 1516, l’única filla de la parella que sobreviuria. Encara el 1518 la parella havia tingut un altre fill que va néixer mort. Durant sis anys, per tant, després d’aquesta frenètica activitat, la parella no havia tingut més embarassos. Caterina es va centrar en Maria, i Enric VIII en cercar alternatives, obcecat en aconseguir descendència masculina que difícilment podria tenir ja amb Caterina. A Enric VIII l’estrenyien les urgències successòries.

Caterina no va voler apartar-se fàcilment del camí d’Enric VIII. Portava tota una vida amb ell, però també pensava en la seva filla en comú, Maria. Al cap i a la fi, era filla d’una estrangera amb pocs suports a la cort anglesa. En conseqüència, quan se li va proposar de retirar-se discretament a un convent va dir que: “Déu no em va cridar a un convent. Jo soc la veritable legítima muller del rei”. Així, Enric VIII va haver de fer servir doloroses excuses per a Caterina, com que potser el matrimoni era maleït perquè no havia estat bé casar-se amb la vídua del seu propi germà. O l’acusava de no haver arribat verge al seu matrimoni, cosa que Caterina va negar sempre afirmant que el matrimoni amb Artur no s’havia arribat a consumar mai.

La situació s’enverinava. Poc després de començar l’idil·li d’Enric VIII amb Anna Bolena,  les tropes del ja emperador Carles V, oncle de Caterina, saquejaven Roma el 1527. Les relacions de l’emperador amb el papa, per tant,  eren més que tenses. L’aversió cap a Caterina per part d’Enric VIII creixia ràpidament, augmentada pel seu enamorament per Anna Bolena, que a més era germana d’una de les seves primeres amants.

Sis anys per a casar-se amb Bolena i divorciar-se de Caterina

Anna Bolena tenia vint anys. Era educada en una dura escola d’intriga cortesana. En condicions normals, tan sols hauria estat una mestressa i l’amant que es consentia a qualsevol rei. Malgrat això, Enric VIII necessitava casar-se amb ella per resoldre el problema successori. Va trigar sis anys a aconseguir-ho. I per fer-ho, va provocar l’aparició d’una nova Església, l’anglicana. La importància per a Enric VIII del fet de tenir descendència legitimada pel matrimoni, es posa de manifest en el fet que de fills mascles en va tenir, però amb amants. Per exemple, Henry Flizjoy, nascut el 1519 de la relació amb Isabel Blount, una altra dama de companyia de Caterina.

La situació política internaconal es barrejava amb els afers de llit. Enric VIII va enviar el seu secretari personal, William Knight, a Roma sense informar al cardenal Thomas Wolsey, passant per sobre d’ell. La idea d’Enric era intentar aconseguir que  es declarés nul·la la butlla de Juli II que l’havia permés casar-se amb Caterina. El papa Climent VII, però, li donava allargues. No li deixava divorciar-se fins que ell es pronunciés, i no es pronunciava. Knight no es va poder reunir directament amb ell, malgrat que el 1928 se’l va aixecar l’arrest al papa. L’ombra de Carles V era llarga i la missió de Knight, va deixar de ser un secret. D’aquest manera, a Enric VIII no li va quedar més remei que fer responsable de l’afer a Thomas Wolsey.

Thomas More, l'autor d'"Utopia", va oposar-se al divorci de Caterina. Finalment, no va voler reconèixer a Enric VIII c om a cap de l'Església d'Anglaterra, per això va ser tancat a la Torre de Londres i finalment executat l'any 1535. Caterina mantenia contactes amb ell a l'aigual que amb altres erudits del moment, com Lluís Vives. Foto: Wikimedia Commons
Thomas More, l’autor d'”Utopia”, va oposar-se al divorci de Caterina. Finalment, no va voler reconèixer a Enric VIII com a cap de l’Església d’Anglaterra, per això va ser tancat a la Torre de Londres i finalment executat l’any 1535. Caterina mantenia contactes amb ell a l’aigual que amb altres erudits del moment, com Lluís Vives. Foto: Wikimedia Commons

Nou fracàs diplomàtic, Enric VIII pren la drecera el 1533

Thomas Wolsey també va fracassar. I en aquest cas, a més a més , va ser “acomiadat” l’any 1529. Wolsey, però, partidari de Caterina, va començar tramar un complot per a forçar Anna Bolena a marxar a l’exili. Quan el pla es va destapar va ser acusat de conspiració i va ser arrestat. Només la seva mort l’any 1530 el salvar d’una més que possible execució per traició. Faltada de suports, l’any 1531 Catalina va ser apartada de la cort i relegafa al càrrec de “reina vídua” en referència al príncip Artur. Totes les estances que havien estat seves durant vint anys, es van lliurar Anna Bolena.

Enric VIII va començar a tirar pel dret. L’any 1933 va ser un any intens. El 25 de gener es va casar amb Anna Bolena. Els van casar Thomas Cranmer, ordenat bisbe al març del mateix any, i qui com a premi seria nomenat per Enric VIII arquebisbe de Canterbury al desembre del mateix any 1933. Thomas Cranmer era el capellà de la familia de Bolena. L’1 de juny de 1933 Anna Bolena era coronada.

Quan es van casar al gener, Anna Bolena ja estava embarassada de la futura reina Isabel I, última representant Tudor, que va nèixer al setembre del mateix 1533. Enric VIII va separar-se de l’obediència del papa definitivament l’any següent, el 1534, i es va fer proclamar cap de l’Església a Anglaterra. Caterina d’Aragó moriria dos anys després, el 1936.

Enric VIII i els seus 6 matrimonis

Des de Caterina, que Enric VIII no va trobar mai la pau interior. Va anul·lar fins a tres matrimonis i va tallar el cap de dues mullers. Anna Bolena mateixa va ser trobada culpable de traició, adulteri i incest amb el seu germà. Va acabar amb el cap tallat el 19 de maig de 1536.

Sense esperar, l’endemà mateix Enric es va casar amb Joana Seymour. El dia 12 d’octubre de 1537 va nèixer de la seva relació el futur rei Eduard VI, que succeiria a Enric VIII. Aquí es va veure la doble pressió a que estava sotmés Enric. Joana va ser l’única de les dones d’Enric VIII que va ser enterrada amb ell a la capilla de San Jordi del castell de Windsor.

La seva filla, Maria la sanguinària, va intentar restablir el catolicisme durant els seus breus cinc anys de regnat entre 1553 i 1558 , però ja va ser impossible. Maria no va tenir descendència. La successora de Maria va ser la famosa Isabel I, la seva mig germana, filla d'Enric VIII amb Anna Bolena. Amb Isabel I, que va regnar durant 45 anys i tampoc va tenir descendència, va acabar la dinastia Tudor.  Foto_ Wikimedia Commons
La seva filla, Maria la sanguinària, va intentar restablir el catolicisme durant els seus breus cinc anys de regnat entre 1553 i 1558 , però ja va ser impossible. Maria no va tenir descendència. La successora de Maria va ser la famosa Isabel I, la seva mig germana, filla d’Enric VIII amb Anna Bolena. Amb Isabel I, que va regnar durant 45 anys i tampoc va tenir descendència, va acabar la dinastia Tudor.  Foto_ Wikimedia Commons

El seu ministre Thomas Cromwell va insistir perquè es tornés a casar ràpidament, i que ho fes amb una princesa germànica per crear aliances entre els prínceps germànics enfrontats a l’emperador del Sacre Imperi. L’elegida va ser Anne Cleves, amb qui menys temps va estar casat. La boda va ser al gener de 1540. El 9 de juny ja se separaven, i l’endemà, el principal valedor de la idea, Thomas Cromwell, era detingut i tancat a la Torre de Londres. L’executarien 28 de juliol de 1540. Anne Cleves, però, va sobreviure i Enric li va facilitar una còmoda vida.

L’ultim matrimoni, ja pensant en els fills

Com el que el matrimoni amb Anne Cleves no havia estat consumat, Enric es va unir a Catalina Howard el mateix dia que executaven Thomas Cromwell. D’aquesta manera, tornava a entrar en els cercles familairs de Bolena, cosina seva. Aquesta va ser la segona decapitada, amb només divuit anys. Va ser acusada d’adulteri.

Aquest cinquè matrimoni ja destrossava del tot la psique del rei, que es trobava en la cinquantena. La seva darrera muller, Catalina Parr, amb trenta-un anys ja no tenia gaire a dissimular, després de tanta batalla per la puresa virginal. Era de domini públic que era dues vegades vídua. En un nou gest contradictori de tendresa, Enric es veu que es va fixar en ella pel tracte afable que mantenia amb els seus fills: Maria, Isabel i Eduard. Els últims Tudor. Però aquesta seria una altra història…

 

Article anteriorEl Duomo de Siracusa i el temple d’Atenea
Proper articleEls deliris espanyols al Marroc (1904-1931)
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).