Nova imatge per a Històries d'Europa realitzada per Jordi Minguell.
Nova imatge per a Històries d'Europa realitzada per Jordi Minguell.

L’article d’avui és especial, no és sobre un episodi o fet històric. Deixeu que us parlem, per una vegada, directament sobre un tema nostre. A partir d’avui disposem a les xarxes socials d’una il·lustració pròpia que ens identifica. L’ha realitzat l’artista Jordi Minguell, a partir d’una idea original de Cèsar Sànchez. La intenció és que sigui una recreació satírica de realitats sovint dures. Una declaració de principis, en tractar-se de temes socials. Tot té una arrel, un origen. Tots els punts, encara que puguin semblar ara d’actualitat, tenen una raó històrica.

Quin és l’objectiu de la imatge?

La finalitat de la imatge és deixar constància d’una època. Com una mena de foto finish. De forma que sigui una mena de testimoni històric de la nostra època per a futurs historiadors. Igual que ara mirem mapes o caricatures antigues i ens serveixen de guia per saber quines eren les preocupacions i neguits de la gent d’aquell moment. Som conscients, per tant, que, segurament, la imatge “caducarà”.

Què es veu a la imatge?

La intenció no era la de reproduir fidelment la geografia política europea, sinó la de mostrar inquietuds i temes que són d’actualitat, amb profundes arrels històriques. Així, es pot veure temàtiques polítiques, com l’enèsima sortida de to dels anglesos, sempre volent dir que els aïllats són els continentals, el Brexit. També hi ha apartats econòmics, com la incongruència que representen els beneficis fiscals a les multinacionals que ofereix Irlanda, malgrat ser part de l’euro i de la UE. Socialment, l’augment del feixisme a bona part d’Europa, així com de l’homofòbia, també estan representats.

Hi ha conflictes nacionals, crítiques a la manca de democràcia en alguns països o exemples de corrupció. També es pot observar la violència que ha patit Europa en l’aspecte religiós. O l’etern debat sobre si Turquia ha d’entrar a la UE o no. Hi ha referències al patrimoni, a les desigualtats socials… I també n’hem encertat algunes, que no voldríem haver encertat. Especialment parlem d’Ucraïna. En fi, hi ha més detalls, però us deixem que els descobriu solets.

Aquests mapes figuratius tenien la voluntat de representar conflictes des d'un punt de vista iconogràfic. NOrmalment, Rússia era com un ós o un naimal amb molts tentacles, amenaçant Europa. Els turcs sempre tenien presència. I és curiós com les aliances queden reflectides en la major o menor animositat a l'hora de criticar un espai o un altre.
Aquests mapes figuratius tenien la voluntat de representar conflictes des d’un punt de vista iconogràfic. Normalment, Rússia era com un ós o un animal amb molts tentacles amenaçant Europa. Els turcs sempre tenien presència. I és curiós com les aliances queden reflectides en la major o menor animositat a l’hora de criticar un espai o un altre.

D’on va sorgir la idea?

La idea va sorgir de la necessitat, crèiem, de tenir una imatge de marca que ens identifiques a les xarxes socials. No es tractava, rotllo empresarial, de fer un logo o una foto més o menys treballada de gent maca treballant molt a l’oficina, sinó d‘expressar una intenció que normalment no podem expressar als articles.

El concepte va sorgir d’aquests mapes, molts de la Primera Guerra Mundial, finals del segle XIX o inicis del segle XX, que es poden trobar fàcilment a la xarxa. Ara són documents que ens parlen de la visió d’Europa d’una època, però en el seu moment eren caricatures satíriques.

Agraïments, especialment a Jordi Minguell

Aquest treball ha estat possible gràcies a Quim Bou, que ens va recomanar que ens poséssim en contacte amb l’escola Joso de Sabadell. Gràcies a tots ells. Va ser a través d’ells que vam arribar a Jordi Minguell. Des del primer moment el Jordi es va mostrar interessat en la idea, cosa que és important, tractant-se d’una temàtica que pot ser sensible.

Volem, per tant, agrair al Jordi les hores de dedicació a plasmar en dibuix idees abstractes i conceptes sovint complicats, en un espai limitat. Sabem que no ha estat fàcil. Per la nostra part, hem estat molt còmodes treballant amb ell, la comunicació ha estat sempre fluida i esperem que aquesta col·laboració tingui continuïtat, encara no sabem com.

La imatge es pot fer servir?

Sí. Com tot el que tenim al web, és amb llicència C/C sense modificació i sense benefici econòmic, amb reconeixement. Per usos especials, sempre ens podeu enviar un mail per explicar-nos de què va i demanar-nos permís. La tenim en millor qualitat, que per al web està optimitzada. En qualsevol cas, a part de demanar-vos que si ho compartiu indiqueu la procedència, us demanem també que esmenteu a l’autor, en Jordi Minguell. El seu perfil de Twitter i o el seu web.

Si agafeu la imatge, podeu posar aquest text:

“Imatge original creada per Jordi Minguell per a Històries d’Europa que n’és la propietària i la comparteix sota llicència Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International”.

Ens veiem a les xarxes!

Article anteriorUcraïna entre Rússia i l’Imperi Alemany: el Segon Hetmanat
Proper articleQuin és l’origen de la guerra?
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).