Passatge intern de les cases del Fuggerei el 2010. Situades a prop del centre d'Augsburg, després de la Segona Guerra Mundial van quedar força malmeses. Van ser reconstruïdes i encara serveixen com a habitatge social. Foto: Wikimedia Commons
Passatge intern de les cases del Fuggerei el 2010. Situades a prop del centre d'Augsburg, després de la Segona Guerra Mundial van quedar força malmeses. Van ser reconstruïdes i encara serveixen com a habitatge social. Foto: Wikimedia Commons

Massa gent creu que la història es fa a cop de biografies de successions de reis, tot enllaçant batalles i guerres amb conflictes polítics, i llestos. La Història no és això. És l’evolució del conjunt de la societat humana, no només d’uns quants. I per a mostra, la importància que van tenir els Fuggerei, nom derivat del cognom del seu fundador, els Fugger. Per a la història de la música, van ser cabdals, allotjant la família de paletes Mozart al segle XVII. Els Fuggerei són els habitatges socials més antics d’Europa. És en aquest sentit, que moltes accions que passen inadvertides contemporàniament a ulls dels seus ciutadans, resulta que amb el temps esdevenen cabdals. Aquest va ser el cas de les Fuggerei per a Augsburg.

Mai se sap qui pot arribar a ser "important en història". Durant la guerra dels Trenta anys van arribar a Augsburg una família atreta per treballar en la construcci´ode les muralles. La família Mozart, que eren paletes. El besavi del famós músic, Franz Mozart, va viure al Fuggerei, col com recorda aquesta placa commemorativa. Foto: Wikimedia Commons
Mai se sap qui pot arribar a ser “important” en història. Durant la guerra dels Trenta Anys van arribar a Augsburg una família pobra atreta per treballar en la construcció de les muralles. Era la família Mozart de paletes. El besavi del famós músic, Franz Mozart, també paleta, va viure al Fuggerei, tal com recorda aquesta placa commemorativa. Foto: Wikimedia Commons

El Fuggerei, un sistema de caritat

Els Fuggerei d’Augsburg són considerades el cas més antic al continent del que avui s’anomenaria “habitatge social”. Les Fuggerei van ser construïdes entre 1514 i 1523, i encara actualment funcionen igual que llavors, gestionades per una fundació. Originalment hi havia 53 cases destinades a acollir 106 famílies. Actualment hi ha 142 apartaments distribuïts en 67 cases destinades a famílies sense recursos.

Els requisits per accedir-hi, ara igual com el 1521, són ser cristians, no tenir deutes i resar per l’ànima dels Fugger 3 cops al dia. Un mossèn que també hi viu, imparteix missa a la parròquia del mateix Fuggerei i en teoria comprova que se segueixi aquesta norma (actualment de forma molt laxa), que també s’inclou al contracte com a una clàusula.

El cost de viure és el mateix des de 1521, abans en florins, ara en euros, el simbòlic preu de 88 cèntims a l’any. Amb les reformes modernes, llum, aigua corrent, i finalment internet, es va afegir una contribució mensual comunitària de 85 €, en part finançada pels 10 cèntims que costa passar-hi caminant als visitants.

La família Fugger segueix compromesa amb el Fuggerei. Maria Elisabeth Thun-Fugger presideix des del 2006 el Consell Familiar que supervisa les fundacions Fuggern. Un enorme entramat, amb al voltant de mil milions d'euros en propietats. A la imatge acompanyant a Gorbatxov en una visita al Fuggerei. Foto: Wikimedia Commons
La família Fugger segueix compromesa amb el Fuggerei. Maria Elisabeth Thun-Fugger presideix des del 2006 el Consell Familiar que supervisa les fundacions Fuggen. Un enorme entramat, amb al voltant de mil milions d’euros en propietats. A la imatge acompanyant a Gorbatxov en una visita al Fuggerei. Foto: Wikimedia Commons

Una ciutat dins la ciutat

Amb el pas del temps, també es van construir l’església de Sant Marc, dos museus i un edifici administratiu. Per a l’edat moderna, la infraestructura del Fuggerei amb la seva disposició lineal de cases, camins amples i places, amb façanes senzilles, era visionària. Encara en l’actualitat és una recomanació en les guies de viatges fer una passejada pels seus carrers. La fundació ha anat estenent-se. Des del 2006 i 2007 s’inclou també el turisme entre els negocis, amb la possibilitat de visitar un dels apartaments actuals i l’únic que es conserva original del segle XVIII.

Les curiositats a visitar inclouen un refugi antiaeri propi. I és que el Fuggerei ha patit tota la història germànica. Els suecs el van destruir gairebé completament el 1642 durant la Guerra dels Trenta Anys. El primer clergue que va predicar-hi, el jesuïta Petrus Canisius, va ser canonitzat i nomenat doctor de l’Església el 1925 per haver participat en el Concili de Trento i “resistir l’avenç dels reformats”. El 1944 durant la Segona Guerra Mundial els aliats van deixar la zona quasi arrasada. L’actual reconstrucció data de 1947. A la pràctica, és un barri encerclat des d’origen per unes muralles que a les 22:00 tanca les portes des de 1521, vigilada per un guarda. Aquest guarda és l’encarregat de multar els veïns que arribin tard, entre 50 cèntims i un euro. 

Jakob Fugger està enterrat a l'església de Santa Anna d'Augsburg, a una capella que es va fer construir, i de la qual en va ser un gran mecenes. L'obra gòtica original es va veure realçada per aquest primer exemple d'arquitectura renaixentissta a Alemanya. Curiosament, el 1545 (després de morir Jakob Fugger), l'església passà a ser reformada. Foto: Wikimedia Commons
Jakob Fugger està enterrat a l’església de Santa Anna d’Augsburg, a una capella que es va fer construir, i de la qual en va ser un gran mecenes. L’obra gòtica original es va veure realçada per aquest primer exemple d’arquitectura renaixentissta a Alemanya. Curiosament, el 1545 (després de morir Jakob Fugger), l’església passà a ser reformada. Foto: Wikimedia Commons

Jakob Fugger el Ric

Els Fugger (originalment “Fucker”) van arribar a Augsburg el 1367 provinents de Graben. A Jakob I se’l considera el fundador de la nissaga de comerciants que esdevindrien banquers. Els seus fills, particularment Jakob II el Ric, esdevindrien personatges principals de la història d’Europa. Jakob II es va convertir en finançadors de papes i emperadors, pagant de facto l’ascens al poder de Carles de Gant al Sacre Imperi Romanogermànic.

Els Fugger nedaven literalment en or. Entre altres negocis, havien estat encarregats de les remeses de diners procedents de la venda d’indulgències. Per això van esdevenir uns dels principals mecenes de l’art.

Jakob Fugger el Ric també va establir les bases de la història de les posteriors fundacions Fugger. Aquestes, han de seguir les normes establertes amb la carta de fundació del 23 d’agost de 1521 per a tota la família, i que obliga a les generacions posteriors. 

El gran negoci del préstec

La principal font de riquesa dels Fugger eren els préstecs, especialment per aconseguir càrrecs episcopals, i entre aquests els que donaven vot com a electors. Una altra família que va demanar diners als Függer, van ser els avantpassats dels Hohenzollern de Brandenburg durant el segle XVI, també durant el període de la reforma. Carles de Gant no era l’únic que finançava l’adquisició de càrrecs. Els Hohenzollern van necessitar grans quantitats de diners per tenir content el papat i alhora mantenir la possessió de familiars de seus episcopals bàsiques com Magdeburg o Mainz.

Els Hohenzollern volien mantenir diversos familiars com a electors, i per això van haver de demanar molts diners. Especialment cara va sortir la broma per finançar l’ascens a la seu episcopal de la ciutat d’Halberstadt. D’aquesta manera, Joaquim II de Brandenburg va tenir seriosos problemes per mantenir el seu estatus econòmic, a causa dels deutes contrets amb els Függer. Així, al contrari de Saxònia, que exercia de protector de Luter, Brandenburg es va veure forçada en determinats períodes a permetre la venda d’indulgències al seu territori.

Un sistema per expiar els pecats

Que els Fuggerei van ser una forma d’expiar els pecats de l’especulació amb el préstec de Jakob Fugger, és tan evident com que la família va mantenir la tradició contra qualsevol adversitat. Jakob Fugger II, tenia una clara motivació religiosa, catòlica, en un moment de fort conflicte per l’ascens dels reformats.

Ara bé, la iniciativa va donar cobertura social durant molts moments de la història social bàvara a la ciutat d’Augsburg, on no faltava mai un sostre ni un plat a taula, a una època com l’edat moderna on la pobresa era quasi una plaga. Jakob Fugger es va preocupar per la seva ciutat.

Actualment la majoria dels qui hi viuen són persones grans, majorment jubilades, que tenen pocs ingressos o una pensió tan minsa que els impedeix viure. Però en llarg de la història han viscut famílies senceres durant tota la seva vida, com la de Mozart. Una obra social, per tant, que acabaria revolucionant la música… però aquesta és una altra història.


Què visitar:

Una de les cases que dona al carrer és visitable per al públic.

Fugger

Die offizielle Website des Hauses Fugger mit Informationen zur Familie und ihrer Geschichte, zur Fuggerei und zu den Fuggerschlössern sowie zu weiteren wichtigen Sehenswürdigkeiten in Augsburg und im bayerischen Schwaben, zur Fuggerschen Stiftungs-Administration und zum Fugger-Archiv. Mit Presse-Infos und Bilder-Download.

Article anteriorJustificació del Sacre Imperi Romanogermànic
Proper articleEl mite d’Europa segons Ticià
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).