Mordechai Vanunu, l'espia nuclear d'Israel. Fotografia del 2017. Crèdits: https://theferret.scot/
Mordechai Vanunu, l'espia nuclear d'Israel. Fotografia del 2017. Crèdits: https://theferret.scot/

Mordechai Vanunu va néixer a la ciutat de Marràqueix l’any 1954 en el si d’una família jueva mezrahí. El seu pare era rabí. Als 9 anys la família va emigrar a Israel sota la Llei del Retorn. Va fer el servei militar obligatori de tres anys entre el 1971 i el 1974, quan se li va donar una honorable alta després d’haver exercit de sergent primer. Es va convertir en tècnic de la central nuclear de Dimona el 1976 i va rebre una formació especial. Tenia 23 anys. No obstant això, Vanunu no encaixava amb les idees de la política israeliana, tampoc amb l’exèrcit, ni amb la Shabak (els serveis d’intel·ligència israelians dins el país) ni amb el Mossad (els serveis d’intel·ligència exterior). L’octubre de 1979 va començar estudis a la Universitat Ben Gurion, Be’er-Sheva, en filosofia i geografia, i es va graduar el 1984-1985.

El programa nuclear israelià

L’any 1976, Vanunu va sol·licitar una feina al Centre d’Investigació Nuclear del Negev, una instal·lació israeliana secreta que s’utilitzava per desenvolupar i fabricar armes nuclears situades al desert del Negev al sud de Dimona. La majoria d’agències d’intel·ligència mundials calculen que Israel va construir armes nuclears ja als anys seixanta, però el país ha mantingut intencionadament una “ambigüitat nuclear”, sense reconèixer ni negar que posseeix armes nuclears. Vanunu havia sentit a un amic del seu germà que les instal·lacions militars anunciaven feines ben remunerades. L’estat d’Israel mai va signar el tractat de No proliferació nuclear, per tant, les seves instal·lacions no estaven sota la mirada d’Organisme Internacional de l’ONU per a l’energia atòmica.

Israel va veure la necessitat de dotar-se de l’arma nuclear el 1948, just després de l’establiment del seu estat, pel fet d’estar envoltat de països hostils. El 1956, a través d’un pacte secret amb França, es va construir la planta nuclear a Dimona, disfressada de fàbrica tèxtil.

Vanunu seria l’encarregat de mesurar els graus de radioactivitat de la planta de Dimona, i per això tenia accés a gairebé totes les dependències. Temps enrere ja havia despertat sospites per la seva actitud contra la guerra del Líban, del 1982, i el seu pacifisme manifest.

Desil·lusionat, va renunciar a la seva feina l’any 1985. Va rebre la seva liquidació corresponent, va viatjar fins al Nepal -on afirmava que s’havia fet budista- i després va ingressar a un grup antinuclear a Sydney on es va fer anglicà. Altres fonts afirmen que fou despatxat del seu lloc de feina per les seves idees progressistes i antisionistes.

El 'Sunday Times' va publicar el material de Vanunu el 5 d'octubre de 1986: "Revealed: the secrets of Israel's nucelar arsenal" | Hemeroteca Sunday Times 
El ‘Sunday Times’ va publicar el material de Vanunu el 5 d’octubre de 1986: “Revealed: the secrets of Israel’s nucelar arsenal” | Hemeroteca Sunday Times

Vanunu el talp

El que mai podien imaginar-se és que a les seves butxaques portava unes fotografies de la planta nuclear on havia treballat. Apareixia l’equipament per extreure el material radioactiu per a les armes i el laboratori de models termonuclears.

Vanunu, un o dos mesos abans de ser acomiadat, va introduir una càmera i feia fotografies d’un dels llocs sota major control de seguretat de l’estat d’Israel, la central nuclear de Dimona. Amb una càmera Pentax col·locada sota els llibres que portava a la motxilla d’estudiant universitari, Vanunu va arribar a prendre aproximadament 58 fotografies en dos dies.

El mateix Vanunu va explicar-ho en una entrevista al periodista Danny Kushmaro l’any 2015 del Canal 2 israelià: “Com que portava treballant nou anys ningú va revisar la motxilla, ni a l’entrada ni a la sortida. En aquest treball fèiem torns les 24 hores. A la nit hi ha menys gent, hi ha pausa per dinar. Quan la gent menja, només es queda una persona. En aquests moments es pot fer fotos”.

A Sydney, segons fonts de la cadena BBC, va conèixer a un periodista colombià anomenat Oscar Guerrero, que el va convèncer de divulgar el que sabia. El Sunday Times va publicar un reportatge de 3 pàgines il·lustrat amb les fotografies preses per Vanunu. La notícia va ser una bomba, ja que no només va confirmar les sospites que Israel dominava l’arma nuclear, sinó que va demostrar que el programa estava molt més avançat del que s’imaginaven els experts. Segons Vanunu, Israel hauria produït més de 100 ogives nuclears.

Fotografia del 2004 de Mordechai Vanunu, que té una còpia de la història original publicada al Sunday Times 18 anys abans. Crèdit: ODED BALILTY / AP
Fotografia del 2004 de Mordechai Vanunu, que té una còpia de la història original publicada al Sunday Times 18 anys abans. Crèdit: ODED BALILTY / AP

La fuga al negoci de Londres

Les fotografies, juntament amb el coneixement tècnic de Vanunu del programa d’enriquiment d’urani, van proporcionar proves suficients perquè el Sunday Times de Londres decidís publicar l’article. El van anomenar la primícia més gran des del Cas Watergate. El Times també va arreglar un contracte per 100.000 dòlars perquè Vanunu escrivís un llibre de tot el que havia vist a Dimona.

El programa nuclear d’Israel datava dels anys 50, quan els francesos van vendre reactors al jove estat hebreu. El programa, però, va passar ràpidament de finalitats pacífiques a militars. La idea dominant d’Israel era que els seus ciutadans, molts d’ells supervivents de l’Holocaust nazi, necessitaven comptar amb la màxima protecció enfront dels atacs dels seus veïns àrabs. La guerra dels Sis Dies (1967) i la guerra del Yom Kippur (1973) eren el seu millor aval. Un estat fort, necessitava disposar d’armes nuclears.

Un parany de mel anomenada Cindy

La perdició que va fer caure a Mordechai Vanunu va ser una dona. Ell, un treballador de la central nuclear de Dimona que el setembre de 1986 li va revelar al setmanari britànic Sunday Times la notícia bomba de què el seu país estava en capacitat de produir armes nuclears, va caure en la més antiga de les trampes dels espies: la seducció d’una dona atractiva. El bo d’en Vanunu va pensar que havia aconseguit seduir a una noia, la Cindy, una espectacular dona que va conèixer a Londres.

Junts, enamorats i feliços, van viatjar a  la ciutat de Roma per descobrir la ciutat dels set turons. El que Vanunu no es va imaginar mai és que Cindy era en realitat Cheryl Hanin Bentov, una agent del Mossad, que tenia la missió de capturar-lo viu.

A la capital italiana, agents del Mossad el van segrestar, el van drogar i el van portar en un iot en direcció Israel. Era el 30 de setembre de 1986. Fou jutjat en el més absolut secret al Tribunal del districte de Jerusalem i condemnat a 18 anys de presó incomunicada per espionatge i traïció, 11 dels quals en absolut aïllament. Vanunu va sortir de la presó el 21 d’abril de 2004, llançant senyals de victòria a la premsa internacional mentre entrava al pati de la presó Shikma d’Ashkelon. Va dir als periodistes que tenia previst traslladar-se als Estats Units per casar-se i ensenyar història i va afirmar desafiant que no es lamentava de res del que havia fet.


Llegeix més!

El KGB al descobert: mentir, intoxicar i seduir

L’Administració central de Reconeixement de l’Stasi – Històries d’Europa


Bibliografia:

    • COHEN, Yoel (2010). Vanunu, The Sunday Times, and the Dimona question, Israel Affairs, 16:3, 416-433

    • GORDON, Thomas (2000). Mossad, La Historia Secreta. Barcelona: Vergara.

Més informació:

Oct. 5, 1986: Israel’s Secret Nuke Arsenal Exposed

1986: The existence of Israel’s secret nuclear weapons program is revealed by a former nuclear-plant technician, whose story is published by The Sunday Times of London. Israel has never acknowledged possessing nuclear weapons, although most defense experts believe it has been developing nuclear warheads since the 1960s at its Dimona Nuclear Research Center in the Negev Desert.

Nuclear secrets-spiller Vanunu invited to live in Norway with his wife

Norway has granted Israeli nuclear secret-spiller Mordechai Vanunu permission to immigrate so he can be united with his Norwegian wife. Vanunu’s wife, Kristin Joachimsen, told Norway’s TV2 channel Friday the couple requested family reunification after they wed in May 2015. Norway’s Directorate of Immigration confirmed permission had been granted.

Sept 30 – 1986. Mordechai Vanunu es raptado en Roma – Deep-Politics

Tal día como hoy en 1986, el israelí Mordechai Vanunu es raptado en Roma por el Mossad, el servicio secreto israelita. Vanunu nació en Marruecos en 1954, era judío y emigró a Israel con toda su familia en 1963. Allí hizo el servicio militar en los Cuerpos de Combate de Ingeniería y estudio Física en la Universidad […]

Nuclear spy Vanunu gets community service for talking to foreigners

Nuclear secret spiller Mordechai Vanunu was sentenced on Monday to 120 hours’ community service for talking to foreigners in violation of his release conditions. Vanunu was also given a two-month suspended sentence. He was convicted in January by the Jerusalem magistrate’s Court of breaching the terms of his release from prison when he met with two US nationals in Jerusalem in 2013 without having permission to do so.

Mordechai Vanunu gets 18 years for treason – archive, 28 March 1988

Mordechai Vanunu, the former technician convicted last week of treason and espionage for revealing the secrets of Israel’s nuclear arsenal to a British newspaper, was yesterday sentenced to 18 years in prison. The three judges in the Jerusalem district court said in passing sentence that they had taken into consideration Vanunu’s solitary confinement in prison and his co-operation with the authorities.


Documental (BBC): Israel’s Secret Weapon Mordechai Vanunu

Mordechai Vanunu: Israel’s Nuclear Spy (2003)

Mordechai Vanunu was an Israeli nuclear technician and peace activist who revealed details of Israel’s secret nuclear weapons program to the British press in…

Article anteriorLa RDA i Xile, l’acollida d’exiliats de Honecker
Proper articleEls expulsats alemanys de Prússia Oriental
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.