La passió dels filohel·lènics, la independència de Grècia

El ressorgir del panhel·lenisme: la "Megáli Idéa"

0
816

A inicis del segle XIX, Grècia portava gairebé cinc segles de dominació de l’Imperi otomà. En aquest llarg període els grecs havien gaudit de certa autonomia gràcies al règim turc dels millets, comunitats religioses reconegudes legalment per les autoritats. Tanmateix, les elits gregues a més, havien aconseguit una posició de privilegi, especialment els fanariotas, les famílies que vivien al barri de Fanar a Istanbul. A les illes de l’Egeu, els grans mercaders gaudien de notable prosperitat. En canvi, els habitants de les regions muntanyoses de Grècia estaven sotmesos als capricis de l’administració otomana, corrupta i que castigava amb brutalitat qualsevol intent de rebel·lió. El seu descontentament, a més, era alimentat pel ric i poderós clergat ortodox, guardià de la identitat nacional enfront dels dominadors musulmans.

El restabliment de l’estat hel·lènic, uns inicis complicats

No obstant això, va ser només en els anys de la Revolució Francesa i de les guerres napoleòniques de principis del segle XIX quan va sorgir per primera vegada el pla d’un alçament general contra l’Imperi otomà per fer de Grècia una nació independent. L’any 1814, tres comerciants grecs residents a la ciutat russa d’Odessa van constituir la Filikí Eteria (Societat de Companys). Malgrat uns inicis terribles i força difícils, l’any 1819 aquesta societat d’estil maçònic i de caràcter exclusivista comptava ja amb 452 afiliats.

El seu pla consistia a llançar una invasió armada des de l’Imperi Rus que desencadenés en un aixecament general popular. El març de 1821, un petit exèrcit sota les ordres de Dimitrios Ypsilantis -un fanariota al servei del tsar- va travessar la frontera russa i es va endinsar per Moldàvia i Valaquia, l’actual Romania. Ypsilantis va voler aliar-se amb els independentistes valacs i moldaus de Tudor Vladimirescu, però van refusar la seva oferta. Ypsilantis i el seu “batalló sagrat” -un nom inspirat en les glòries de la Grècia clàssica- van ser aixafats el 19 de juny de 1821 a Dragatsani sense miraments.

Setge de Missolonghi (1826). Pintura de Theodoros Vryzakis. 1853. Galeria Nacional, Atenes. Imatge: AKG / ALBUM

Ypsilantis va escapar a Àustria on va romandre reclòs fins a la seva mort l’any 1828. Mentrestant, la revolució havia esclatat al Peloponès, aprofitant que els turcs havien desguarnit la zona per fer front a Ypsilantis. El 25 de març de 1821 -que se celebra actualment com el dia de la Independència de Grècia-, al monestir d’Agia Lavra, a Kalavryta, a nord del Peloponès, l’arquebisbe de Patras, va fer una crida a la “guerra santa” contra els turcs. Una croada en ple segle XIX!

La resposta otomana: sang i foc

El govern otomà va respondre a la revolta ordenant una repressió brutal i indiscriminada. A Constantinoble s’hi va massacrar gran part de la població grega, les protestes dels ambaixadors occidentals no van servir de res; el patriarca ecumènic ortodox, malgrat que havia condemnat l’acció de Ypsilantis, va ser penjat a la porta del seu palau i el seu cadàver arrossegat pels carrers de la ciutat i llançat al Bòsfor. El mateix va passar a Rodes, Esmirna i altres llocs, on els grecs van ser massacrats en autèntiques matances. Milers de camperols grecs van prendre les armes, agrupant-se en partides liderades per kleftes, autèntics bandits més disposats a saquejar i massacrar que a fer una guerra organitzada per alliberar el poble grec de la tirania otomana. El més famós d’aquests capitosts va ser Theodoros Kolokotronis.

L’episodi més impactant va tenir lloc a Quios. Els mercaders grecs de l’illa es van mostrar reticents a unir-se a la revolució, però quan van arribar-hi alguns destacaments de marina i de kleftes el sultà va replicar amb una repressió que va acabar en una matança general i l’esclavització dels supervivents. Al Peloponès però, les forces gregues van aconseguir una victòria decisiva en prendre el principal baluard turc, Trípoli, després d’un setge de sis mesos. Quan la ciutat va caure, milers de musulmans van ser assassinats i les seves riqueses saquejades. El triomf va donar als grecs una base territorial on assentar els fonaments del nou estat independent.

Una assemblea reunida a Epidaure va adoptar una constitució que s’inspirava gairebé paraula per paraula als textos de la revolució americana de 1776 i la francesa de 1789. No obstant això, de seguida van esclatar fortes divisions internes, particularment entre els polítics i els caps militars. Els primers, dirigits per Mavrokordatos, volien crear un règim a l’europea (constitució garantista i liberal), mentre que Kolokotronis i altres combatents donaven prioritat a la guerra i veien amb mals ulls la ingerència en els seus “afers” de països com França i Anglaterra.

D’aquesta manera, al costat de la guerra contra els turcs es va desenvolupar entre 1823 i 1825 una guerra civil interna que va sembrar el desànim entre molts revolucionaris entusiastes. Un d’aquests, Yannis Makriyannis, reconeixia en les seves memòries que «la causa grega em va començar a fer fàstic» i clamava que no havien pres les armes contra els turcs per acabar lluitant contra grecs.

L’Europa romàntica i la passió per Grècia: els filhel·lènics

Un desengany similar van patir els voluntaris europeus que van acudir a Grècia a lluitar per l’alliberament de país. En efecte, la notícia de l’aixecament grec havia desencadenat entre l’opinió liberal d’Occident una onada d’entusiasme per la gesta dels revolucionaris grecs i d’indignació per la brutal repressió otomana. Va ser la gran època dels filhel·lènics, els «amics dels grecs».

El Tractat d’Adrianòpolis del 1829 va significar la concessió definitiva de la independència grega. No obstant això, el 1830, les principals potències europees (França, Gran Bretanya, Rússia) van firmar el Protocol de Londres pel qual van rebutjar la instauració d’un règim constitucional i van imposar una monarquia autoritària.

A França, poetes com Hugo i Lamartine i artistes com Delacroix van enaltir el moviment grec. El cèlebre poeta anglès Lord Byron, que ja el 1812 somiava amb un alçament grec – “El dia en què la valentia de Lacedemònia es desperti, en què Tebes engendri a un altre Epaminondes, en què els fills d’Atenes posseeixin un cor, […] podràs trobar de nou la teva grandesa, però no abans”-, es va traslladar fins i tot a Grècia per organitzar l’ajuda europea als revolucionaris grecs.

La Grècia que tots ells imaginaven, inspirada en el passat clàssic, estava molt lluny de la realitat; ignoraven la mentalitat de clans dels kleftes així com les absurdes divisions de la classe política grega. La mort de Byron a Missolonghi, víctima de la malària, va ser el millor símbol d’aquesta incomprensió. Enfront dels èxits militars grecs a la primera fase de la revolució, el 1825 es va girar la truita.

El sultà Mahmut II es va aliar amb el paixà Mohamed Alí, senyor d’Egipte, a qui va convèncer perquè enviés a Grècia un poderós exèrcit sota comandament del seu propi fill, Ibrahim Pachá. Aquest no va trigar a conquerir les principals fortaleses gregues -Navarino, Trípoli, Argos, Missolonghi, Atenes-, després de setges intensos. L’any 1827 la insurrecció a Grècia, reduïda a certs punts localitzats, semblava moribunda i tocada de mort. Una derrota que semblava acostar-se de forma fulgurant.

Europa al rescat de la seva història: la creació de Grècia

La intervenció europea va salvar la causa grega tocada de mort. Amb clares segones intencions, les grans potències van trobar un acord per alliberar els grecs de l’espasa i el jou otomà de forma directa i ràpida, sense miraments. Londres seguia estant ansiosa per controlar la zona de la Mediterrània, per vigilar l’avanç rus a la zona i al mateix temps frenar França, que també volia intervenir en els afers grecs per treure’n profit econòmic i territorial. Totes les potències europees del moment, amb l’excepció d’Àustria, es van alinear per augmentar la pressió sobre el sultà i obligar-lo a signar un armistici i concedir als grecs més autonomia, fins a la seva total independència.

La derrota de l’armada turca a Navarino el 1827, la invasió anglo-francesa del Peloponès el 1828 i l’ofensiva russa a Adrianòpolis, que va amenaçar fins i tot Constantinoble, van forçar la claudicació de sultà. Els russos volien restablir l’esplendor de la ciutat de Bizanci sota el seu control, i crear un nou estat romano-ortodox amb el tsar com a emperador. L’any 1829, aquest va signar el tractat d’Adrianópolis que reconeixia la independència de Grècia, tot i que amb certes condicions i en un territori molt limitat. El seu ple reconeixement va arribar l’any 1832 amb l’entronització del príncep alemany Otó I Wittelsbach com sobirà del nou regne de Grècia.

Territoris grecs obtinguts i perduts per l’estat grec el segle XIX i XX. Imatge: https://www.alainet.org/es/articulo/177071

La nova Hellas contemporània

El modern estat grec s’havia constituït oficialment en 1830, tres dècades abans de la unificació d’Itàlia i quatre de la creació de l’Imperi Alemany. A Grècia, l’estat va sorgir d’un buit polític i pel romanticisme britànic envers la cultura grega. Durant gairebé 500 anys, d’ençà que els turcs destruïssin les últimes restes de l’Imperi Bizantí, no havia existit un estat grec de cap mena. L’estat grec primigeni de 1830 tan sols comprenia el 37% del territori que constitueix la Grècia actual. Mai es va definir amb exactitud quins territoris havien de constituir la nova Grècia restaurada al segle XIX, però com a mínim havia d’incloure aquelles parts de l’Imperi Otomà on s’hi havien assentat grans quantitats de grecs durant segles.

El terme “Gran Idea” (Megáli Idéa) va ser inventat el 1844 per Ioannis Kolettis, primer ministre del rei Otó.

La Gran Idea (en grec modern: Μεγάλη Ιδέα) era l’expressió del sentiment nacional després del nacionalisme grec en els segles XIX i XX. Pretenia unir tots els grecs en un sol Estat-nació amb la seva capital establerta a Constantinoble. Va prendre abans de res la forma d’irredemptisme. El terme va ser inventat el 1844 per Ioannis Kolettis, primer ministre del rei Otó.

La Gran Idea va dominar tota la política exterior i interior de Grècia des de la guerra d’independència dels anys 20 del segle XIX. El regne grec no és la integritat de Grècia, sinó només una part, més petita i més pobra. Un grec no és solament algú que visqui en els límits de el regne, sinó també algú que visqui a Ioanina, Tesalia, Serres, Andrianópolis, Constantinoble, Trabzon, Creta, Samos i en qualsevol lloc associat a la història o raça grega.

Un estat que no parava d’augmentar de territori (1878-1913)

La unió (“enosis” en grec) de Creta amb Grècia semblava evident. Hi va haver nombroses rebel·lions al llarg de segle XIX: 1841, 1858, 1866-1869, 1877-1878, 1888-1889 i 1896-1897.

A partir de la independència de Grècia, s’inicià el reclam d’unió (enosis) amb Xipre. El 4 de juny de 1878 a la Convenció d’Istanbul, l’administració de Xipre era cedida per l’Imperi Otomà a la Gran Bretanya. Una primera extensió territorial real es va efectuar el maig de 1864: la Gran Bretanya va cedir a Grècia la República de les Illes Jòniques. Tessàlia i una part de la regió d’Epir es van integrar a Grècia el 1881.

Des de 1893, els partidaris de la unió de Macedònia amb Grècia van augmentar a poc a poc la seva influència i es van trobar en posició de força. No obstant això, l’Organització Revolucionària Macedònica era recolzada pels búlgars que volien evitar l’extensió de l’estat hel·lènic a través de la regió de Tràcia. El 1905 es va produir a Creta una nova revolta que aspirava a la unió amb Grècia, liderada per Eleftherios Venizelos, que va culminar amb l’expulsió del príncep Jordi. L’any 1908, els diputats cretencs van proclamar la unió amb la Grècia continental. El fet que Creta s’unís a Grècia va generar un moviment a favor d’una acció similar a l’illa de Xipre. L’església Ortodoxa Grega va prendre el partit a favor de la unió. Grècia també reclamava la històrica regió històrica de Jònia en poder de l’Imperi Otomà.

La fragilitat i decadència de l’Imperi Otomà (que encara ocupava gran part de la zona balcànica) era més que evident a inicis del segle XX. La debilitat otomana va propiciar que el 1908 es produís el primer moviment de fronteres a la zona.

Un dels principals defensors de la Idea Megali va ser el polític Eleftherios Venizelos, sota el lideratge del qual el territori grec va duplicar-se a gràcies a les Guerres Balcàniques de 1912–1913: el sud de l’Epir, Creta, Lesbos, Chios, Samos juntament amb la totalitat de les illes del mar Egeu i la majoria de Macedònia. Nascut i criat a Creta, el 1909 Venizelos era ja un important cretenc i tenia influència a la Grècia continental. Com a tal, va ser escollit després del cop de Goudi el 1909 per convertir-se en primer ministre de Grècia.


Llegeix més!

Otó I, un rei alemany per a Grècia

Skopie i Macedònia

George Dilboy i la ciutat d’Esmirna


Més informació:

Η Συνθήκη των Σεβρών που έδινε στην Ελλάδα την ΄Ιμβρο, την Τένεδο και την ανατολική Θράκη ως τα όρια της Κωνσταντινούπολης. Γιατί δεν εφαρμόστηκε ποτέ από καμία χώρα εκτός από την Ελλάδα – ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η Συνθήκη των Σεβρών υπογράφηκε μεταξύ της ηττημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης στις 10 Αυγουστου του 1920 (28 Ιουλίου με το παλαιό ημερολόγιο). Με τη Συνθήκη των Σεβρών, η οθωμανική αυτοκρατορία ουσιαστικά διαμελίστηκε και η Ελλάδα είχε τεράστια εδαφικά οφέλη.

La independència de Grècia

Grècia, sotmesa a l’Imperi Turc des del segle XVI, havia desenvolupat un profund sentiment nacional durant dècades. A més, la seva burgesia va finançar el moviment revolucionari que va lluitar per la independència durant gairebé deu anys (1821-1830). Occident, però, va interpretar aquesta lluita del poble grec per la seva independència com l’enfrontament de la […]

La larga disputa entre Grecia y Macedonia

Un nombre recoge mucho más que una etiqueta. En el conflicto entre la República de Macedonia y Grecia, además de las divergencias en la interpretación de la Historia, suenan recuerdos de la Segunda Guerra Mundial y reclamos de grandes proyectos nacionales.

La europa remodelada. 1848-1878

Mientras en Francia Napoleón III conduce a la restaurada monarquía a la república del Segundo Imperio y Cavour y Garibaldi remodelan el mapa de una Italia unificada, Bismarck, con su Ejército, domina tanto Alemania como el firmamento europeo.


Bibliografia:

  • CLOGG, R. (1998). Historia de Grecia. Cambridge University Press.
  • DE CABO RAMON, I. (2005). Turquía, Grecia y Chipre: historia del Mediterráneo oriental, Barcelona: Universitat de Barcelona.
  • MALEFAKIS, Edward. (1993). Espacio, Tiempo y Forma, Serie V, H. Contemporánea, t. 6, págs. 347-3.
  • MAKRIYANIS, Yanis. (2011). Memorias de la revolución griega de 1821. Madrid: Antonio Machado.
  • VACALÓPULOS, APÓSTOLOS, E. (1995). Historia de Grecia Moderna 1204-1985. Santiago: Universidad de Chile.
Article anteriorEls remences i els mals usos
Proper articleLa Dieta de Paderborn de l’any 777 i Catalunya
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.