El submarí U-977 amarrat a Puerto del Plata. Va arribar a l'agost a rendir-se, després del del cas 530. A diferència de l'anterior, conservava la documentació i va corroborar les rutes. pseudohistoriadors especulen amb que durant durant els 2 mesos que va estar com desaparegut podria haver portat importants càrrecs nazis a refugis americans. El que fet que la tripulació de l'U-530 llancés per la borda tot material i registres documentals, seria una nova
El submarí U-977 amarrat a Puerto la Plata. Va arribar a l'agost per rendir-se, després del cas 530. A diferència de l'anterior, conservava la documentació i va corroborar les rutes. pseudohistoriadors especulen amb que durant els 2 mesos que va estar com desaparegut podria haver portat importants càrrecs nazis a refugis americans. El fet que la tripulació de l'U-530 llancés per la borda tot material i registres documentals, seria una nova "prova" indemostrable. En 2 mesos, no els donava temps a fer tots els viatges, i menys anar a l'Atlàntida. Foto: Wikimedia Commons

Un dels temes estrella dels pseudohistòrics, sobretot d’aquells més conspiradors, és el tema OVNI. Si a més a més se li afegeix convenientment barrejat el tema nazi, i de pas poden assegurar, o com a mínim deixar anar, que Hitler podria haver sobreviscut, ja tenen per hores i hores de documentals. De fet, al Canal Historia els programes sobre extraterrestres són un pilar bàsic de la programació. Tot i que normalment ho barregen amb temes d’història antiga (més impossibles de comprovar) com són les teories dels déus primigenis, fan colar per “història” qualsevol cosa.

La colonització de Nova Suàbia

El fet que aquests documentals els passin per un canal anomenat “història” és extremadament greu per la confusió que comporta. Evidentment, fan servir tots els recursos pseudohistòrics de rigor: conspiració (el govern que oculta “proves”), barregen temes, cultures i espais a mida tot agafant només allò que els interessa (cherry-picking), i per suposat la manca de proves “contrastades” es converteix en la seva principal prova.

Una de les causes principals de la Primera Guerra Mundial va ser la disputa per l’accés als recursos colonials. És a dir, al repartiment del món entre les potències anglesa i francesa, els quals marginaren els alemanys.

Mentre Bismarck, el gran canceller de ferro, va ser al poder, Alemanya va tenir prou feina amb la unificació i consolidant-se pel continent, però el jove nou rei… volia també part del pastís colonial. El tancament per part dels competidors de totes les portes, va obligar els alemanys a cercar colònies als llocs més insospitats.

Les friccions colonials van anar pujant de to, fins a la Gran Guerra. El mal tancament d’aquest conflicte, i les imposicions de tota mena contra Alemanya, no van fer més que fer pujar de to la voluntat germànica d’accedir als recursos colonials. Els nazis van recollir el testimoni, arribant a extrems de paroxisme. Si a aquesta dèria o greuge, se li afegeix la paranoia mística del nazisme, tenim un còctel explosiu, capaç de generar mites i mentides històriques com la de la base 211. Una mena d’Area 51, però a l’estil nazi.

El 1938 els nazis van reclamar la sobirania d’un extens territori a l’Antàrtida i l’anomenaren Neuschwabenland (Nova Suàbia). L’Antàrtida havia estat font de disputes entre russos i britànics que l’havien descobert a inicis del XIX. Amb tot va romandre inexplorada durant un segle a causa de les baixes temperatures, pel que les especulacions sobre el que allà es podria trobar recorda molt a la imaginació sobre el continent africà. Aquesta apropiació nazi de territori a l’Antàrtida no va ser reconeguda per ningú, però va obrir les portes de teories conspiratòries, que inspirarien per exemple la pel·lícula Iron Sky.

L’operació Highjump, la base 211 i l’esoterisme nazi

Fins aquí el que seria història documentada. Amb l’operació nord-americana Highjump, realitzada immediatament després de la finalització de la Segona Guerra Mundial, comencen les especulacions. Highjump va consistir en una sèrie de proves d’armament en situacions de temperatures extremes realitzades entre 1945 i 1946. En part, possiblement, eren continuació de les investigacions que els nazis havien dut a terme amb experiments humans. S’estava ja en els prolegòmens de la Guerra Freda. Però la lectura recreativa sobre que en realitat els nord-americans estarien cercant nazis a Neuschwabenland estava servida.

Els nazis haurien construït una base naval, la 211, a l’estil de les d’U-boot, a l’Antàrtida, amb l’objectiu de desenvolupar armes sofisticades, especialment naus volants. L’aparició d’estructures, com aquesta en piràmide, van donar ales a aquestes teories. En el rerefons hi havia l’obsessió mística dels nazis traslladada al control sobre el clima i la necessitat d’obtenir informes sobre prediccions del temps que va fer que enviessin missions de científics a indrets aïllats. Llàstima que aquestes missions fossin a l’Àrtic, no a l’Antàrtic.

Els pseudohistoriadors fan servir un altre fet històric real, a banda de les expedicions científiques sobre climatologia, com era el desenvolupament d’armes avançades per part del Reich. Especialment míssils i reactors de llarg abast. D’aquí, els pseudohistòrics passarien a l’OVNI que els nazis haurien creat en secret a l’Antàrtida, i que els nord-americans haurien anat a cercar. A aquestes teories s’ha abonat una part del neonazisme, especialment el més aficionat al fenomen paranormal relacionat amb la societat secreta Thule.

Mapa de l'expedició alemanya de 1938-1939 a l'Antàrtida on es veu Nova Suàbia. La principal missió era establir.hi una base per caçar balenes i obtenir greix. No fabricar OVNIS. Foto: Wikimedia Commons
Mapa de l’expedició alemanya de 1938-1939 a l’Antàrtida on es veu Nova Suàbia. La principal missió era la d’instal·lar una base per caçar balenes i obtenir greix. No fabricar OVNIS. Foto: Wikimedia Commons

Embolica que fa fort, Hitler estaria viu

Per si creure’s que els nazis havien tingut una base a l’Antàrtic, o que haguessin construït OVNIS allà, fos poc, encara hi ha qui fa una volta més de caragol en pretendre que Hitler, que hauria sobreviscut, hauria fet servir aquesta base per arribar a l’Argentina. Com hauria arribat del búnquer de Berlín encerclat de soviètics fins allà, no se sap. Teletransportació? I no cal cercar aquestes teories conspiradores gaire enllà. El 18 de gener, en Marc Pons en aquest article a el Caso del Nacional jugava amb tècniques de clickbait amb aquesta possibilitat. Cert que sense assegurar-ne del tot la veracitat, però tampoc negant-la, acceptant com a possible que hagués sobreviscut:

“Amb aquestes dades, la hipòtesi que Hitler hauria mort de vell en algun racó del món resulta tan plausible com la de l’execució, o la limitada -i a vegades contradictòria- versió oficial del suïcidi.”

En aquest punt, a banda de la mensuració, pel nombre de nazis existents en general a Amèrica del sud, un altre fet aïllat és convenientment lligat pels pseudohistoriadors. L’esdeveniment del submarí alemany U-530. Aquest submarí, en missió a l’Atlàntic quan es va signar la rendició, va aparèixer el juliol de 1945 a l’Argentina per rendir-se. Dos mesos després d’acabada la guerra.

Serrells històrics del tema Nova Suàbia

Argentina havia tingut un paper ambivalent durant la guerra. Simpatitzava amb els nazis, gràcies al nombrós grup d’alemanys que hi vivien i per l’antipatia que sentien els argentins cap a la Gran Bretanya. Amb tot, la pressió dels Estats Units va fer que es mantingués formalment neutral. Fins al gener del 1944, com molts altres estats, van veure l’oportunitat de pujar al carro dels vencedors i beneficiar-se d’unes possibles compensacions de guerra dels nord-americans. De fet molts països del món, com Turquia, Egipte o la mateixa Argentina, declararien formalment la guerra al III Reich quan aquest ja feia mesos que havia perdut la guerra.

Alguns sectors nazis interpreten que, de facto, encara existiria un règim nazi a l’Antàrtida, malgrat que no està suportat per cap tractat internacional. Però la realitat va ser que, per si de cas, dins les clàusules de rendició signades pels nazis el 8 de maig de 1945 s’incloïen les renúncies a les reclamacions alemanyes sobre qualsevol territori, inclòs l’Atlàntida.


Més informació:

Les especulacions sobre si els nazis van crear naus i van fugir-hi s’agafen a mites com el del projecte La Campana (Die Glocke):

Die Glocke

Die Glocke (La Campana, en alemany) era un suposat aparell de recerca científica o una suposada Wunderwaffe nazi. Fou descrita pel periodista i escriptor polonès Igor Witkowski en Prawda o Wunderwaffe (2000), essent popularitzada més endavant pel periodista militar i escriptor Nick Cook, així com per Joseph P.

Article anteriorLa falsificació del passat eslau: el Llibre de Veles
Proper articleNegacionisme de l’holocaust, dreta i esquerra
Històries d'Europa som Cèsar Sànchez, Jordi Bonvehí i Eugeni Junyent, creadors i administradors del web i autors dels llibres.