L’origen clàssic dels concursos de bellesa

Antecedents del concepte de bellesa en la dona

0
344
La model i presentadora Sylvie Tellier, guanyadora del certamen Miss França de l'any 2002. Fotografia: Florian Saez

La història dels concursos de bellesa, des de l’antiguitat, s’ha basat en la bellesa física de la dona. Les diferents civilitzacions i classes socials dominants en les diferents èpoques de la història, han seguit una sèrie de patrons que s’han anat globalitzant. Però, hi ha excepcions molt particulars que han comportat la controvèrsia sobre aquest tema.

Plató va realitzar una abstracció del concepte i la va considerar una idea d’existència independent al de les coses belles.

El concepte de bellesa és una cosa ancestral, relacionat possiblement amb la necessitat d’aparellament. Els homes prehistòrics s’acolorien la pell amb pigments minerals, es posaven plomes al cap o es penjaven collarets possiblement per imitar la bellesa dels animals que els envoltaven. Tenien un marcat sentit del qual era la bellesa i eren els mascles els que d’una forma més excel·lent volien ressaltar aquesta bellesa com a representant el seguici d’aparellament que realitzaven els animals. A mesura que l’ésser humà va anar deixant de tenir predadors naturals, l’home va deixar de ser, en general, paradigma de la bellesa. Seria la dona la que s’empolainaria molt més que l’home.

El concepte de bellesa

El concepte de bellesa pot variar d’acord amb les cultures. Per exemple, a l’antiga escola pitagòrica es considerava important la connexió entre les matemàtiques i la bellesa; d’allà es van començar a prendre en compte aquests paràmetres, per buscar la simetria en els objectes, fins i tot en les persones, per establir un concepte harmoniós de la bellesa.

Plató va plantejar el concepte de bellesa des d’una perspectiva més humana i espiritual, afirmant que la bellesa en el món és visible per a tots; però, aquesta és només una manifestació de la veritable bellesa que resideix en l’ànima, a la qual tots podem accedir, si aconseguim interioritzar i comprendre el que implica el coneixement veritable de la bellesa.

Partint d’aquesta premissa, és interessant esmentar exemples en els quals la bellesa té un sentit contrari al concebut des de la perspectiva occidental, per exemple, en la cultura maia es considerava que una persona amb estrabisme era bella. Per aquesta raó les mares indígenes penjaven unes petites boles de resina de cabells dels seus nens, perquè caiguessin sobre els seus ulls, la qual cosa feia que aquests es torcessin, provocant una desviació, que com es va dir abans, era considerada un símbol de bellesa.

Miss Pèrsia, segons la Bíblia

Els conceptes poden variar de manera dràstica, segons la cultura i el país. Si ens endinsem en la conceptualització de bellesa majorment acceptada en el món modern, veure que té les seves bases en l’antiguitat. Es creu que la història dels concursos de bellesa va començar amb els relats que es fan a la Bíblia, específicament en el llibre d’Esther (2:2:4); quan s’explica que el Rei Assuer (rei Xerxes de Pèrsia) va ser desafiat per la Reina Vasti. Va decidir convocar la realització d’un “concurs” per elegir la seva nova consort.

Camille Cerf i Sylvie Tellier, guanyadores de concursos de bellesa, a Coulogne el 20 de desembre de 2014. Fotografia: https://www.telestar.fr/
Camille Cerf i Sylvie Tellier, guanyadores de concursos de bellesa, a Coulogne el 20 de desembre de 2014. Fotografia: https://www.telestar.fr

Va ser així com una òrfena anomenada Esther, es va presentar davant el rei. Sorprès per la seva bellesa, la va seleccionar entre un grup de joves i li va col·locar la corona. D’aquesta manera era nomenada la seva “Reina”. Es festejava amb un enorme banquet en el seu honor, de manera que també es diu que les corones amb pedres precioses usades per coronar a les misses en l’actualitat tenen el seu origen en aquest acte de coronació esmentat en la Bíblia.

Malgrat aquest relat, que podria prendre’s com el primer antecedent de la història dels concursos de bellesa, és convenient citar un segon antecedent. Té relació amb la deessa grega de la discòrdia, anomenada Eris.

Una guerra per la més bella: la ira dels Déus grecs

S’explica que aquesta deïtat era molt conflictiva i egocèntrica, i com que no va ser convidada a les noces de Barallo i Tetis, que van ser els pares del famós heroi Aquil·les, es va sentir molt ofesa. En venjança, va enviar a la celebració una poma d’or que portava inscrita la paraula kallisti, que significa “per a la més bella”.

A Europa, era costum antic triar reis i reines simbòlics per a les diferents festivitats, però el primer concurs modern de bellesa va ser als Estats Units. Va ser portat a terme per P. T. Barnum en 1854 i cancel·lat per les protestes populars.

Començà així una història treta de la mitologia grega. Alguns no la consideren com un veritable antecedent, però que val la pena esmentar-la. Eris, deessa de la Discòrdia, va complir la seva comesa, en sembrar la discòrdia en la celebració, ja que les deesses Hera, Afrodita i Atena volien quedar-se amb la poma, a causa que cadascuna es considerava la més bella entre les belles. Van sol·licitar al Déu Zeus que fes l’elecció entre elles, missió que al seu torn va encomanar al príncep troià Paris, qui es va veure assetjat pels oferiments d’aquestes tres belleses.

Hera li va prometre ser sobirà del món. A Atena ser invencible en la guerra. I a Afrodita li va prometre lliurar-li a Helena, esposa del rei Menelau, la dona més bella del món. Finalment, Paris va triar a Afrodita, que va passar a ser la seva protectora. De manera que Hera i Atena van jurar venjar-se, però Paris no els va prestar atenció. Posteriorment, va raptar a Helena, fet que va donar lloc a la Guerra de Troia.


Llegir més!

Els cànons de bellesa a l’antiga Grècia i Roma

Tacons alts, una cosa d’homes

Article anteriorLes setanta Alexandries d’Alexandre
Proper articleLa falsificació del passat eslau: el Llibre de Veles
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.