Protesta universitària a l'Habana el 1956. Des de feia 4 anys que Batista havia instaurat una dictadura. Finalment, l'1 de gener de 1959 va fugir a causa del gran suport que tenia la revolució guerrillera. Foto: Wikimedia Commons
Protesta universitària a l'Habana el 1956. Des de feia 4 anys que Batista havia instaurat una dictadura. Finalment, l'1 de gener de 1959 va fugir a causa del gran suport que tenia la revolució guerrillera. Foto: Wikimedia Commons

“Vostè és cubà, vostè ha de ajudar-nos” van ser les paraules que l’advocat cubà Fidel Castro va dirigir al general Alberto Bayo una tarda de juliol de 1955. Havia anat a casa seva a Mèxic DF per demanar-li que ensinistrés els seus futurs soldats de la guerrilla, encara que no tenia homes ni material. Li havia dit que volia desembarcar a la part oriental de Cuba, hostilitzar les forces del dictador Fulgencio Batista a les zones rurals i anar guanyant terreny fins derrotar-les amb protestes populars i vagues de productors simultànies a les ciutats.

Bayo havia mantingut moltes converses similars amb joves idealistes que somiaven enderrocar dictadors de països llatinoamericans, però totes havien quedat en paraules. No va dir res a Castro i aquest, es va acomiadar anunciant-li que tornaria quan hagués reclutat els seus homes i aconseguit els diners per equipar-los i traslladar-los a Cuba.

El capità Alberto Bayo acompanyant a el comissari polític Virchilio Llanos desfilant amb la Columna "Llibertat". Bayo tenia la doble nacionalitat, espanyola i finalment cubana. Va romandre fidel a la República, i mostrà els seus galons republicans fins quan va ser nomenat general de l'exèrcit cubà un cop triomfà la revolució. Foto: Wikimedia Commons
El capità Alberto Bayo acompanyant el comissari polític Virchilio Llanos desfilant amb la Columna “Llibertat”. Bayo tenia la doble nacionalitat, espanyola i finalment cubana. Va romandre fidel a la República i mostrà els seus galons republicans fins quan va ser nomenat general de l’exèrcit cubà un cop triomfà la revolució. Foto: Wikimedia Commons

Un militar diferent

Alberto Bayo Giroud havia nascut el 27 de març de 1892 a Camagüey (Cuba), fill d’un coronel d’artilleria espanyol i una cubana. Influït pels seus germans, va escollir la carrera militar i va acabar participant en la Guerra del Rif (1911-1927), on va aprendre la tècnica de la guerrilla, practicada per les cabiles rifenyes. Va intentar aplicar-la durant la Guerra Civil Espanyola. A la fracassada expedició republicana de Balears va enquadrar unitats de lluita irregular dins forces reglades.

El 1939, ja a l’exili parisenc, els metges no van poder salvar-li un ull, malmès a principis de gener per l’explosió d’una bomba franquista a Barcelona. Després, va marxar amb la seva dona i els seus fills a Cuba. El 1941, es van establir definitivament a Mèxic.

Comencen les classes teòriques

A finals de novembre de 1955, Castro va tornar a trucar a la seva porta. Després d’assegurar-li que havia aconseguit els diners i homes necessaris per formar la guerrilla, li va demanar que es dediqués de manera completa a entrenar-los. Bayo va acceptar però li va insinuar que, si arribaven a triomfar, havia de donar-li suport en una lluita per vèncer Franco. No consta que Castro li confirmés.

Els alumnes van ser distribuïts en grups de 10 o 12, cadascun dels quals vivia en un habitatge de Mèxic DF, repartits per tota la ciutat. No mantenien relacions entre ells ni sabien on es trobaven els altres. El contacte personal amb l’exterior estava limitat a sortides amb vigilància i sempre parelles.

Bayo es va dedicar a anar de casa en casa per impartir coneixements teòrics sobre la concepció i l’organització de la guerrilla. Va alternar explicacions ideològiques com la noblesa de la lluita en defensa dels principis de el dret, la democràcia i el progrés, amb senzilles pràctiques de tasques de comandament, ja que tots ells serien futurs caps de comandament.

També va aprofundir en la seva teoria sobre la guerrilla a les muntanyes i als nuclis urbans, destacant els factors que influeixen en les accions de cada moment: l’armament, la moral de la tropa, la seva instrucció, el seu número, la xifra de combatents enemics , la seva moral … Per acabar, es va centrar en les seccions que formen la guerrilla: intel·ligència, operacions, sabotatge, reclutament, entrenament, armament, municions, intendència, sanitat i propaganda.

Entrenant els revolucionaris

En general, els va ensenyar la filosofia de l’èpica i el fugir que consistia en emprar tècniques de sabotatge sense donar mai la cara. Atacar de nit a les unitats de rereguarda i hostilitzar les d’avantguarda, també de nit amb dos o tres homes i des de diferents punts alhora, atrapar els exploradors enemics, col·locar trampes i emboscades als camins, volar les vies, ponts i conduccions elèctriques i telegràfiques que poguessin utilitzar l’enemic, i apoderar-se del seu armament i subministraments.

Així mateix, els va iniciar en la fabricació de bombes elementals amb productes químics accessibles en el mercat. Quan va arribar l’hora d’explicar com es feia un còctel Molotov, en va preparar un i se’l va acostar molt a la cara: “perquè us convenceu de que mai explota fins que el vidre no es trenca, m’ho col·loco aquí, davant del meu ull sa”.

Cap a finals d’abril de 1956, Bayo va localitzar una finca situada a uns 50 quilòmetres de Mèxic DF, prop de la vila de Chalco. Era ideal per a la instrucció pràctica. El ranxo Les Roses tenia 10 quilòmetres de llarg per 15 de profunditat, disposava d’una construcció rectangular d’uns 200 metres de llarg per 50 d’ample – al fons de la vessant d’unes muntanyes – i estava envoltat per un mur de pedra d’uns 2 metres d’alt.

Al ranxo Les Roses

Un cop conduïts tots els reclutes allà, va establir-hi un horari de treball rígid: diana a les cinc, neteja personal, neteja dels locals i ensinistrament a força d’instrucció i gimnàstica. Entre els simulacres i exercicis de supervivència va posar èmfasi en les marxes nocturnes, de fins a 12 hores, amb el fusell a l’espatlla, la munició i la impedimenta a les costelles. Sempre repetia: “la marxa és la nostra assegurança de vida; si caminem més que els soldats batistianos no ens agafaran mai, de manera que la nostra primera missió és córrer”.

Ernesto Che Guevara va actuar com a cap de personal, aplicant i complint el reglament amb fermesa. Cada nit, ell i Bayo despatxaven i redactaven els informes de la jornada per a Castro, que mai va assistir a les classes ni a la instrucció. Seguidament, feien grans partides d’escacs, en què l’argentí es deixava guanyar més d’una vegada, demostrant així la seva intel·ligència i sensibilitat.

Bayo, que va decidir fer una abstinència de vint dies per posar-se en forma, va dirigir molts exercicis des del llit, amb els nois entrant i sortint de la seva habitació. Consistien en organitzar emboscades, desplaçar-se a gran velocitat per evitar ser tancats, variar l’horari i el mètode de la següent emboscada, practicar assalts i sabotatges i en resum, desplegar el “pica i fuig”.

Un final sobtat

El 20 de juny de 1956, la policia mexicana va detenir Castro i els seus companys Ramón Valdes i Universo González, quan anaven a una reunió en una casa de la colònia Chapultepec-Morales (Mèxic DF). A l’endemà, van descobrir on estava el ranxo i van trobar-hi uns 20 alumnes, entre ells el Che. En total, 20 persones van ser tancades a la presó de Miguel Schultz (Mèxic D. F). Se’ls va acusar de formar una banda de comunistes armats perillosíssims que mantenia relacions amb comunistes mexicans, amb d’altres moviments revolucionaris d’Amèrica Llatina i fins i tot l’URSS.

Aviat va començar una doble negociació per solucionar l’incident: de forma pública, l’expresident mexicà Lázaro Cárdenas va intercedir a favor dels revolucionaris davant el llavors president Adolfo Ruiz Cortines; en privat, Castro va fer el possible per tal que que els grans esforços esmerçats en preparar l’expedició no es malmetessin.

Mentrestant, tota la xarxa política i logística teixida per Castro es va mobilitzar per aconseguir l’alliberament dels detinguts. I Bayo, buscat per la policia, va utilitzar la tècnica del canvi de domicili per evitar ser arrestat: va estar dos mesos en fins a quinze cases diferents, no romanent en cadascuna més de setanta-dues hores.

Finalment, gràcies al patrocini de Cárdenas, Ruiz Cortines va oferir un tracte als cubans, que van acceptar amb rapidesa: els seus delictes es limitarien a l’àmbit migratori, desapareixia la tinença d’armes assenyalat en un informe del servei d’intel·ligència mexicà i les actes judicials mai s’exhibirien.

La joventut tot ho venç

El revés va obligar Castro i els seus homes a actuar de manera oberta i a enllestir els preparatius per al desembarcament a Cuba, per necessitat de supervivència militar. Bayo, que va seguir en contacte amb els dirigents del moviment, seguí mantenint-se en forma a l’espera de l’ordre de partida: feia grans passejades per Mèxic DF i practicava gimnàstica cada dia.

No obstant això, el 25 de novembre de 1956 es va assabentar que 82 guerrillers, entre ells Castro i el Che, havien embarcat en el iot Granma, a la ciutat de Tuxpan (Veracruz), rumb a Cuba. Per ordres expresses de Castro i com que ja tenia 65 anys, va ser reemplaçat per algú més jove. Frustrat, ho va endevinar: “em rebutgen per vell, no per covard!”.

Durant els dos anys de pugna contra l'Exèrcit batistiano, la guerrilla revolucionària va demostrar la validesa dels mètodes de Bayo, entrellaçant quatre maneres d'operació tàctica: els assalts sorpresa, les emboscades dobles, el setge de grans unitats i la lluita a les ciutats. Aquest era el cuarter general de Castro a Sierra Maestra. Foto: Wikimedia Commons
Durant els anys de pugna contra l’Exèrcit batistiano, la guerrilla revolucionària va demostrar la validesa dels mètodes de Bayo, entrellaçant quatre maneres d’operació tàctica: els assalts sorpresa, les emboscades dobles, el setge de grans unitats i la lluita a les ciutats. Aquest era el quarter general de Castro a Sierra Maestra. Foto: Wikimedia Commons

Fins a l’ocàs

Després de la victòria final del primer dia de gener de 1959, Bayo es va traslladar amb la seva família a l’Havana. Castro el va nomenar comandant de l’Exèrcit Revolucionari, sense destí operatiu. El va disposar en tasques docents i el va convidar a actes protocol·laris i representatius vinculats amb l’esport, una de les seves aficions preferides.

No obstant això, no li va donar suport en l’impuls d’una aventura bèl·lica contra el franquisme, que va acabar sent rebutjada per les forces democràtiques espanyoles a l’exili.

El 4 d’agost de 1967, Bayo va morir al seu domicili de l’Havana, poc després de sortir d’una intervenció de trombosi a l’Hospital Naval (l’Havana). En to irònic, havia dit als seus amics: “si no fos per l’artritis, la diabetis, les dues trombosi, l’ull de vidre i els catorze trets que tinc al cos, estaria fet un lleó”. El seu esperit de lluita no el va abandonar mai.


Més informació

Bayo

Nació en la desaparecida localidad de Santa Eulalia de Luna (León) en 1955. Licenciado en periodismo por la UCM, ha sido corresponsal político en Madrid de Diari de Barcelona y El Periódico de Cataluña. Colaborador del diario electrónico El Confifi dencial.com y el semanario Interviú, entre sus libros destacan la novela El cazador de rayos (2003) y La batalla del Jarama (2005).

LA REVOLUCIÓN CUBANA

Disponible ahora en Iberlibro.com – 156 pp.+2 hh. 22×14,5. Escuela Nacional de Ciencias Políticas y Sociales. México, 1959. “La guerra de Independencia. España y los Estados Unidos. La intervención y Enmienda Platt; El 26 de Julio y el Directorio Revolucionario. Sus tácticas e ideología. Los primeros brotes de rebeldía; Cómo triunfó la Revolución.

 

Article anteriorMassacre de Jonestown o suïcidi col·lectiu
Proper articleNovetats arqueològiques del 2019