Al 1990, quan va desaparèixer la DDR després de la caiguda del mur de Berlín, els alemanys d'ambdues bandes van descobrir quin havia estat el seu important paper en la Guerra Freda. Molta documentció s va salvar gràcies a que els ciutadans berlinesos van prendre a l'assalt el 15 de gener de1990 la seu central de l'Stasi. La destrucció hauria hagut de començar unes setmanes després de la caiguda del mur, el 9 de novembre de l'any anterior. Foto: Wikimedia Commons
Al 1990, quan va desaparèixer la DDR després de la caiguda del mur de Berlín, els alemanys d'ambdues bandes van descobrir quin havia estat el seu important paper en la Guerra Freda. Molta documentació es va salvar gràcies a que els ciutadans berlinesos van prendre a l'assalt el 15 de gener de1990 la seu central de l'Stasi. La destrucció hauria hagut de començar unes setmanes després de la caiguda del mur, el 9 de novembre de l'any anterior. Foto: Wikimedia Commons

L’Stasi, forma abreujada de Ministerium für Staatssicherheit, o Ministeri per a la Seguretat de l’Estat (MfS) era conegut popularment com a “Horch und Guck”. L’espasa i escut del partit va ser creat com a sistema de repressió interna de la República Democràtica d’Alemanya (en endavant DDR) al servei del partit únic, el SED. Incloïa serveis de psiquiatria, sistema judicial, presons, transports per a expulsió de dissidents polítics… però la seva tasca principal era el control social. I per aconseguir-ho van torturar, van fer interrogatoris indiscriminats i sobretot van espiar tothom. Per a aquesta última tasca comptava amb 180.000 col·laboradors en plantilla. Familiars, amics propers o professors informaven de tot. A on no arribaven les escoltes i gravacions dels agents de l’Stasi, arribaven els confidents.

Dins dels antics camps de concentració soviètics com el de Hohenschönhausen, al districte berlinès de Lichtenberg , la MfS  va encarcerar, torturar i assassinar desenes de milers d'opositors polítics. En contrast amb el discurs oficial contra el nazisme, a criminals de guerra nazis se'ls van proporcionar un lloc de segur i condicions de vida dignes. Aquesta n'és una de les raons per les quals el nazisme sociològic ha perviscut als antics territoris de la DDR dins l'actual Alemanya. A la imatge una cel·la de tortura amb aigua que formava part del complex anomenat "el submarí". Foto: Wikimedia Commons
Dins dels antics camps de concentració soviètics com el de Hohenschönhausen, al districte berlinès de Lichtenberg, la MfS  va encarcerar, torturar i assassinar desenes de milers d’opositors polítics. En contrast amb el discurs oficial contra el nazisme, a criminals de guerra nazis se’ls van proporcionar un lloc de segur i condicions de vida dignes. Aquesta n’és una de les raons per les quals el nazisme sociològic ha perviscut als antics territoris de la DDR dins l’actual Alemanya. A la imatge una cel·la de tortura amb aigua que formava part del complex anomenat “el submarí”. Foto: Wikimedia Commons

L’MfS (Stasi) i l’HVA (suborganització)

L’MfS es va crear amb la fundació de la DDR el 7 d’octubre de 1949. El primer responsable va ser Wilhelm Zaisser (1950-1953), alies “general Gómez”. Molts dels directius de la DDR havien participat en la Guerra Civil espanyola i després van passar la Segona Guerra Mundial en el bàndol soviètic. Alguns com Erich Mielke, el temut cap de l’Stasi entre 1957 i 1989 ja tenien un currículum d’activisme comunista anterior a l’ascens del nazisme. Des de 1975 sota el mandat de Honecker i Mielke l’MfS va arribar als 85.000 empleats directes.

La Hauptvervaltung Aufklärung

Ho hem traduït com a Administració Central de Reconeixement (HVA). Era la suborganització de l’Stasi encarregada de les accions a l’exterior de la DDR. Menys coneguda que la seva mare, l’organització s’encarregava de totes les accions a l’estranger. Inclosa, de forma molt preferent, l’Alemanya occidental.

Roland Jahn afirma que als arxius que es conserven de l’Stasi hi ha dossiers amb referències a més de 40 estats. Molts encara estan pendents d’estudi. Durant la Guerra Freda l’existència real d’aquesta agència va ser un secret molt ben guardat, fins a l’extrem que poca cosa se sabia d’ella, era quasi un mite. En bona part el culpable d’això va ser el seu cap, Markus Wolf.

L’home sense cara, Markus Wolf

Wolf, alies “Mischa”, va ser el cap de l’HVA des del 1952 fins al 1986. Fins al 5 de març de 1979 no es va disposar de cap foto seva, d’aquí que se l’anomenés “l’home sense cara”. Ell era l’encarregat màxim del sistema d’espies a l’exterior. Teòricament el número 2 d’Erich Mielke a l’Stasi, però a la pràctica independent. La seva gran dèria va ser aconseguir infiltrar-se a l’OTAN. Der Spigel va publicar la seva foto captada casualment a Estocolm el 1976, fins llavors, els serveis d’intel·ligència occidentals coneixien el seu nom, però no sabien quina cara feia, era quasi una llegenda.

La seva identitat va ser confirmada per l’agent secret Werner Stiller fugit el 1979 a l’Alemanya occidental. Arran de la seva “descoberta” Markus Wolf va haver de deixar de viatjar a l’estranger. Malgrat això, encara va ser cap de l’HVA fins al 1986 quan va ser substituït per Werner Großmann qui dirigiria els serveis secrets a l’estranger fins a la caiguda del mur.

L’èxit de l’MfS, especialment de l’HVA, va ser notori si el comparem amb els seus col·legues de l’Alemanya occidental, que no van poder infiltrar mai ningú a l’Stasi.

El cas Günter Guillaume

Segons Daniela Münkel, dels 3.000 empleats que anaven a treballar a l’Alemanya occidental el 1988, la meitat eren agents de l’HVA. I és que l’HVA va arribar a disposar de 4.500 empleats en la seva etapa final. Potser el cas més sonat d’espionatge va ser el que va afectar directament al mateix canceller entre 1969-1974, Willy Brand.

Guillaume, arribat a l’Alemanya occidental amb la seva família el 1956, va arribar a ser el secretari mateix de Brand, i cap de gabinet. La seva detenció l’abril de 1974 causaria magne escàndol que escombraria el canceller, que dimitiria dues setmanes més tard. En ser detingut només va dir: “Sóc capità de l’Èxércit Nacional Popular de la República Democràtica Alemanya. Els demano que respectin el meu honor d’oficial”. Guillaume havia estat membre del partit nazi des dels 17 anys. Com tants altres, l’HVA l’havia captat i reciclat per desestabilitzar la política de l’Alemanya occidental. Concretament de Brand i l’SPD, cosa que ja havien intentat abans amb el noruec, també simpatitzant nazi, Georg Angerer.

El cas Erika Riemann va ser un dels més coneguts de tortures de l'Stasi. Va ser detinguda i torturada amb només 14 anys per pintar-li un bigoti a Stalin a un cartell amb un pintallavis. Foto: goodreads.com/
El cas Erika Riemann va ser un dels més coneguts exemples de repressió matinera soviètica que heretaria l’Stasi. Va ser detinguda i torturada amb només 14 anys, el 1945, per pintar-li un bigoti a Stalin a un cartell, amb un pintallavis. Foto: goodreads.com/

Segueixen sortint assassinats

Malauradament, els arxius de les denominades “Accions a l’oest”, els de l’HVA, sí que van ser destruïts. Només es conserven referències a través d’altres documents de l’Stasi. D’aquí que moltes vegades s’hagi de llegir entre moltes línies els continguts dels dossiers.

Segueixen sortint nous casos d’assassinats, amb dificultats, perquè implica descobrir la identitat dels assassins que formaven part dels escamots, en molts casos, persones encara vives, el que genera debat sobre segones oportunitats. Alguns casos d’agents de l’HVA descoberts, de rellevància, van ser els de Gabriele Gast, l’agent doble Dieter Vogel, o l’ajusticiat per preparar la seva fugida Werner Teske.

El 2003 es va destapar el cas Cats Falk, periodista de la televisió pública sueca que va descobrir una xarxa de tràfic d’armes entre Suècia i la DDR, destinades finalment a l’Iran llavors en guerra amb Iraq. Va ser assassinada amb 31 anys, el seu cos va aparèixer al riu a Estocolm sis mesos després de la seva desaparició. El 2010 es va confirmar el cas Lutz Eigendorf, el futbolista anomenat el Beckenbauer de l’est, assassinat per l’HVA “per traïdor”.


Més informació:

Segon Markus Wolf, l’HVA no va participar en accions de terrorisme ni va donar suport a grups com la RAF, sinó que “va ajudar la seguretat de l’Estat”. El que volia dir que van ser molt eficaços en desfer-se d’adversaris a l’estranger, expatriats o dissidents com Luft Eigendorf. Al reportatge de Montse Mir (@montsemir) per al programa Tot Gira de Catalunya Ràdio, amb col·laboració d’Històries d’Europa, podeu escoltar el cas del seu assassinat, perpetrat per la HVA, tot i que per resumir s’acostuma a parlar només d’Stasi:

El viatge sense retorn del “Beckenbauer de l’est”

Lutz Eigendorf, “el Beckenbauer de l’est”, era un futbolista del Dynamo de Berlín de la República Democràtica d’Alemanya que el 1979 va fugir a l’altra banda del mur. A través de la seva història expliquem com era el futbol a l’Alemanya de l’est i la relació del Dynamo de Berlín amb l’Stasi.


Què visitar?

Homepage

In order to prevent the further spread of the corona virus, the memorial will be closed to visitors until January 17, 2021. During this time there will be no guided tours or seminars and our exhibitions will remain closed. This measure has been decided in agreement with the Senate Department for Culture and Europe for all memorials and museums in Berlin.


Què consultar?

Historical Dictionary of German Intelligence

No country can rival the sheer diversity of intelligence organizations that Germany has experienced over the past 300 years. Given its pivotal geographical and political position in Europe, Germany was a magnet for foreign intelligence operatives, especially during the Cold War.

Web de l’historiador especialista en l’Stasi i DDR, Hubertus Knabe:

Hubertus Knabe | Historiker und Autor zur DDR, zur Stasi, zur DDR-Opposition und zum Kommunismus

Offizielle Website von Dr. Hubertus Knabe, Historiker und Autor zahlreicher Veröffentlichungen zur DDR, zur Stasi, zur DDR-Opposition und zum Kommunismus. Hubertus Knabe war 18 Jahre Direktor der Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen, dem zentralen Stasi-Gefängnis in Berlin. Hubertus Knabe veröffentlicht regelmäßig Beiträge zur Zeitgeschichte.

Article anteriorPrimera sortida per Hongria
Proper articleKyrenia, tresor i símbol
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).