Moment en que treuen ferit al president Paul Doumer. Foto: Wikipedia Commons
Moment en que treuen ferit al president Paul Doumer. Foto: Wikipedia Commons

El 6 de maig de 1932 fou assassinat el president de França Paul Doumer. Aquell magnicidi va suposar un xoc important per a la societat francesa d’entreguerres. I és que tot i que l’autor fou el que avui anomenaríem un “llop solitari” que actuava pel seu compte, les dretes i les esquerres no van dubtar a culpar als del camp contrari de ser-ne els inductors. En una França i una Europa on feixistes i comunistes s’esbatussaven al carrer, aquest debat no podia quedar absent. A això cal sumar-hi la identitat de l’assassí, Pavel Gorgulov, un exiliat rus antibolxevic.

Aquell assassinat fou el segon d’un president de França des que el 1894 un anarquista italià matés a Marie-François Sadi Carnot. Deixant de costat Doumer i Sadi Carnot, dos presidents més van estar a punt de ser assassinats. El 1962 un militant de l’OAS partidari d’una Algèria francesa va ordir un atemptat contra Charles de Gaulle. Més recentment, el 2002, un ultradretà membre del grup Unité radicale va intentar matar al president Jacques Chirac durant la festa nacional del 14 de Juliol.

Judici a l'assassí Gorguloff dempeus durant el procés. Va ser condemnat a mort i guillotinat. Font: Gallica
Judici a l’assassí Gorguloff dempeus durant el procés. Va ser condemnat a mort i guillotinat. Font: Gallica

Uns trets a la mostra literària

Paul Doumer (nascut el 1857 i president de la República Francesa des del maig de 1931) havia assistit aquell 6 de maig de 1932 a una mostra literària dedicada als escriptors excombatents de la Gran Guerra. Era el convidat d’honor. L’acte tenia lloc a l’Hôtel Salomon de Rothschild de París. A les tres de la tarda, un individu es va apropar al president i li va disparar tres trets. Un li va impactar a la base del crani i un altre a l’aixella dreta. Paul Doumer fou immediatament traslladat a un hospital proper on va morir 14 hores més tard a causa de la pèrdua de sang.

El cos de seguretat presidencial havia immobilitzat de seguida a l’atacant. Quan fou tret de l’hotel no van poder impedir que la multitud el colpegés furiosament. Es tractava d’un rus, Pavel Gorgulov (o com fou anomenat per la premsa francesa de l’època, Paul Gorguloff).

Mentre era immobilitzat, Pavel Gorgulov anava cridant en francès: “Sóc Pavel Gorgulov, president del Partit Nacional Feixista rus. Els països europeus i Amèrica són favorables al Bolxevisme i per això he decidit matar el president i fer que França declari la guerra a Rússia. Sóc un gran patriota rus. He actuat sense còmplices.”

Gorgulov afirmà haver disparat contra el president Doumer com a venjança contra França. Segons deia, el país gal no havia fet prou per alliberar a Rússia de la dominació comunista. A més, afirmava ser el líder d’un fantasmagòric partit feixista rus que semblava existir només dins del seu cap. La premsa es va fer ressò d’aquesta suposada filiació i tant els diaris francesos com estrangers (vegeu la notícia de l’assassinat al diari barceloní La Publicitat) l’identificaren com a feixista de seguida.

Una vida aventurera

Pavel Gorgulov havia nascut el 1895 al nord del Caucas. Havia fet estudis de Medicina que van quedar incomplets en esclatar la Primera Guerra Mundial. Durant la Guerra Civil Russa (1917-1923) va lluitar contra els bolxevics a les files de les tropes blanques, però quan aquestes començaren a perdre, es va refugiar a Polònia i d’allà anà fins a Praga, a Txecoslovàquia.

Fou a la capital txeca on va reprendre els estudis de Medicina suspesos a causa de la guerra. Va compaginar l’exercici mèdic amb l’escriptura i a més de poemes, va escriure textos polítics on proclamava la necessitat de lluitar contra el bolxevisme a Rússia. Fins aquí veiem una vida no gaire diferent de la de milers de ciutadans russos exiliats.

El canvi es va produir cap al 1929. Llavors, Gorgulov va ser acusat de violacions a pacients seves i de practicar avortaments il·legals. Li fou retirada la llicència per practicar la Medicina i va marxar cap a París, on va obrir un petit centre mèdic il·legal. En descobrir-se que practicava la Medicina sense un títol vàlid, el desembre de 1931 fou expulsat de França i es traslladà a viure al Principat de Mònaco. 

Al mateix temps, continuà escrivint pamflets on es descrivia a ell mateix com a salvador de Rússia. Anava ordint plans per alliberar el seu país i proclamar-hi una dictadura feixista on ell seria el cap suprem. Amb aquestes idees al cap, el 4 de maig de 1932 deixà Mònaco i anà cap a París. Al cap de dos dies va disparar contra el president Doumer.

Les teories del complot al voltant de Gorgulov es veieren reforçades amb la publicació d’un llibre – suposadament basat en documents reals – poc temps després de l’assassinat de Doumer. Tempête sur l’Europe, de Jacques Lovitch, deia ser la traducció d’un pla rus antibolxevic ordit el 1921 per matar caps d’estats occidentals per venjar a Rússia. Aquesta ficció literària només va fer que posar llenya al foc.

Complots per tot arreu

L’autoproclamació de Gorgulov com a feixista semblava donar ales a les acusacions de l’esquerra que l’assassinat era un pla ultradretà. Tant el poderós Partit Comunista francès (el més important de l’Europa Occidental) com la mateixa Internacional Socialista i altres partits d’esquerra francesos acusaren el mateix govern francès (Doumer era del Partit Radical centrista, però el govern era de centredreta) de permetre que els russos blancs i els feixistes s’organitzessin lliurement a França per muntar estructures paramilitars destinades a fer caure l’URSS. 

Al mateix temps, des de sectors governamentals i des de la dreta, es deixà anar que en realitat Gorgulov era un agent bolxevic. Fer creure això a l’opinió pública no fou gens fàcil, però com que l’atemptat va tenir lloc entre les dues eleccions legislatives de l’1 i el 8 de maig l’acusació – llençada poques hores després de l’atemptat – pretenia sembrar dubtes entre els electors. La maniobra no va servir de res, ja que les eleccions foren guanyades pel Front d’Esquerres.

El judici contra Gorgulov va començar el juliol de 1932 i durant el mateix va quedar patent – amb proves psicològiques i indagacions policials – que no hi havia ningú més a darrere i que només l’acusat n’era el responsable. Aquest es passava el judici resant i apel·lant a la Santa Rússia. Tot i que fou diagnosticat amb un trastorn psiquiàtric, això no el va eximir de ser condemnat a mort. El 14 de setembre de 1932, Pavel Gorgulov va ser guillotinat a la presó parisenca de La Santé.


Més informació:

Un ” régicide républicain ” : Paul Doumer, le président assassiné (…

Thirteenth President of the French Third Republic elected in May 1931 against Aristide Briand, Paul Doumer was assassinated in his duties on 6 May 1932 by Pavel Gorguloff, founder (and only member) of a Russian fascist party. The personification of the Republican model is hit in the heart that day.

Article anteriorLa hispanitat, una festa nacional poc “espanyola”
Proper articleLa creació de l’estat d’Israel
Vaig estudiar Filologia Eslava a la Universitat de Barcelona i Història a la Universitat de Girona, així com Llengua Russa a les Universitats de Sant Petersburg i Moscou. Gran apassionat de la Cultura i Història russes, he fet de traductor i intèrpret en vàries ocasions. Actualment em dedico al món del Turisme.