Celebració a l'Argentina del
Celebració a l'Argentina del "Dia de la Raza". Va ser una imposició de les elits "blanquejades". Allà on el procés de substitució ètnica va ser més complert, com Argentina, la festa es va impulsar més. Actualment es troba quasi arreu en qüestionament, pel seu despreci cap a les comunitats originàries. Foto: Wikimedia Commons

La Festa Nacional d’Espanya, que anteriorment al 1987 rebia a Espanya el nom de Dia de la Hispanitat, commemora l’efemèride històrica del descobriment d’Amèrica per Cristòfol Colom. La celebració té lloc cada 12 d’octubre, quan es realitza una desfilada militar a la plaça de Colón de Madrid a la qual assisteixen el rei al costat de la família reial i els representants més importants de tots els poders de l’Estat, a més de la majoria dels presidents de les autonomies.

Amb l’arribada de Cristòfol Colom a Amèrica hi haurà un període de conquestes les quals donaran fruit al naixement de l’Imperi dels Habsburg austríacs, imperi que duraria nominalment des de l’any 1492 fins a l’any 1898, fins al desastre anunciat de Cuba. Tot i que al Congrés de Viena de 1815 ja eren considerats una petita potència de segona, secundària en el pla internacional.

La “Hispanitat” no va ser una idea peninsular

Hispanitat és un terme del castellà clàssic, que a principis del segle XX ja havia caigut en desús. Però el 1926, el sacerdot espanyol Zacarías de Vizcarra va proposar, en un article que va publicar a Buenos Aires, que “Hispanitat” hauria de substituir “Raça” en les celebracions del 12 d’octubre. La celebració del 12 d’octubre com a Festa de la Raça havia estat proposada el 1913 per Faustino Rodríguez-San Pedro des de l’organització Unió Ibero-Americana, i el 1918 havia arribat a Espanya al rang de festa nacional amb aquesta denominació, gràcies a un decret reial del govern de Maura, un mallorquí completament acomplexat pel seu fort accent.

L’any 1925, José Vasconcelos, secretari d’Educació de la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) va escriure l’obra La Raza Cósmica, text en què es va basar per promoure de manera definitiva la celebració del 12 d’octubre, la qual es va aprovar quatre anys més tard. Quina és aquesta raça de la qual parlava Vasconcelos? En les seves pròpies paraules: “la civilització conquerida pels blancs, organitzada per la nostra època, ha posat les bases materials i morals per a la unió de tots els homes en una cinquena raça universal, fruit de les anteriors i superació de tot el passat”.

El terme oficial a l’actualitat és el de “Festa Nacional d’Espanya” segons la Llei 18/1987.

El 15 de desembre de 1931, Ramiro de Maeztu, que havia estat ambaixador d’Espanya a l’Argentina el 1928 i 1929, va obrir la revista Acción Española amb un article titulat “La Hispanidad” que s’iniciava així: «El 12 d’octubre, mal titulat el Dia de la Raça, haurà de ser d’ara endavant el Dia de la Hispanitat». I el 12 octubre 1935 ja va ser celebrat a Madrid el Dia de la Hispanitat. El mateix 1939, recentment acabada la Guerra Civil, Franco va celebrar el 12 d’Octubre com a Día de la Raza i ho seguiria fent fins al 1957.

Legalment, el Dia de la Hispanitat no va assolir reconeixement a l’Espanya del franquisme fins al 1958, quan un decret de la Presidència del govern de 9 gener de 1958 va establir: «Atesa l’enorme transcendència que el 12 d’octubre significa per a Espanya i tots els pobles d’Amèrica Hispana, el 12 d’octubre serà festa nacional, sota el nom de Dia de la Hispanitat.»

El 12 d’octubre de 1939 es commemorà la primera celebració amb Franco de cap d’estat del “Dia de la Raza”, a la catedral del Pilar de Saragossa.

El 1981, després de la restauració de la monarquia borbònica, la segona, i en vigor la Constitució de 1978, el Reial Decret 3217/1981, publicat al primer Butlletí Oficial de l’Estat de l’any 1982, va ratificar el 12 d’octubre com «Festa Nacional d’Espanya i Dia de la Hispanitat». L’any 1987 es canviava la llei, i la festa passà a dir-se solament Festa Nacional d’Espanya.

Amb la reforma de l’Estatut dels treballadors espanyol feta el 1991 no va ser inclosa als tres festius inamovibles. Els actes commemoratius fets durant aquesta festa nacional espanyola (desfilada militar pels carrers de Madrid) estan regulats pel Reial decret 862/1997, de 6 de juny de 1997, del Ministeri de Defensa.

Una “festivitat” cada cop més qüestionada

Tot i que el Brasil no celebra el descobriment del continent americà per part de Cristòfol Colom, el 12 d’octubre és un dels festius nacionals més importants del país. L’estat brasiler homenatja la seva patrona, la Verge Apareguda. Per celebrar-ho, milers de fidels es desplacen a Aparecida del Nord, a Sao Paulo, per assistir a les celebracions religioses.

La celebració del 12 d’octubre està relacionada amb el procés de colonització d’Amèrica que la monarquia dels Reis Catòlics va imposar des del segle XVI, de manera que alguns països han rebutjat considerar aquesta data com a festa. És el cas de Bolívia i Veneçuela, on l’efemèride ha estat aprofitada per honorar als pobles indígenes d’aquests països i per celebrar el seu multiculturalisme. Un significat oposat al d’hispanitat i a l’afany exterminador dels colonitzadors castellans.

El procés, per exemple a Veneçuela, no fou gens fàcil. L’any 2002, el president veneçolà Hugo Chávez va canviar el Dia de la Raça, percebut com una expressió de distinció i discriminació de les persones pel seu origen, pel Dia de la Resistència Indígena. Dos anys més tard, el moviment indigenista Pachamama faria caure una estàtua de Cristòfol Colom a la ciutat de Caracas. Una imatge icònica que es va reproduir en bona part dels mitjans de comunicació de tot el món.

Per l’antropòleg uruguaià Nicolás Guigou, la “hispanitat” celebrada cada 12 d’octubre és una referència a l’imperialisme d’Espanya i de la “opressió, extermini i esclavitud” perpetrada a la colonització d’Amèrica

A l’Argentina, aquest esdeveniment rebia el nom de Dia de la Raça. No obstant això, el 2007 un projecte de decret presentat per l’Institut Nacional argentí Contra la Discriminació, la Xenofòbia i el Racisme (INADI) va sol·licitar el seu canvi per Dia de la Diversitat Cultural Americà. Finalment, el 2010 va ser consagrat per l’expresidenta de l’Argentina Cristina Fernández de Kirchner com a Dia del Respecte a la Diversitat Cultural.

Finalment a el Salvador, igual que a l’estat espanyol, aquesta festa es coneix com el Dia de la Hispanitat. De fet, el Salvador és l’únic estat de Llatinoamèrica en què el nom de la festivitat coincideix amb la del país europeu.


Algunes denominacions oficials del 12 d’octubre, a l’any 2012:

 • Día de la Raza (Méxic i Colòmbia)
 • Día de la Resistencia Indígena (Veneçuela)
 • Día del Descubrimiento de Dos Mundos (Xile)
 • Día de las Américas (Uruguai)
 • Columbus Day (Estats Units d’Amèrica)
 • Día de los Pueblos Originarios y del Diálogo Intercultural (Perú)
 • Día de la Interculturalidad (Equador)
 • Día de la Descolonización (Bolívia)
 • Día de la Diversidad Cultural Americana (Argentina)
 • Día de la Resistencia Indígena (Nicaragua)
 • Día de la Hispanidad (El Salvador)
Article anterior8000 anys bevent vi
Proper articleL’assassinat del president francès Paul Doumer
Històries d'Europa som Cèsar Sànchez, Jordi Bonvehí i Eugeni Junyent, creadors i administradors del web i autors dels llibres.