La història, és una disciplina científica, que conté una matèria (la història) i una teoria (la història) que s'anomenen igual. Aquest és un problema, deia Pierre Vilar, perquè l'astronomia treballa l'espai, els metges la salut, els químics els elements,...però la història estudia la història, i això comporta confusions.
La història, és una disciplina científica, que conté una matèria (la història) i una teoria (la història) que s'anomenen igual. Aquest és un problema, deia Pierre Vilar, perquè l'astronomia treballa l'espai, els metges la salut, els químics els elements,...però la història estudia la història, i això comporta confusions.

Aquí tothom parla d’història, però realment què en sabem de la disciplina? Molta gent creu, en l’àmbit popular, que la història és la simple acumulació de coneixements “d’allò que va passar”, però en realitat això és la matèria d’estudi, la caixa d’eines. L’ofici, la història com a matèria, és molt més que la simple acumulació al cap de dades inconnexes, cal saber què fer-ne d’aquesta caixa d’eines.

Us proposem que responeu aquest qüestionari per saber si teniu prou coneixements sobre la història, la disciplina, no sobre la història com a matèria (ni cap període cronològic concret ni cap temàtica), només sobre la història. No us espanteu, que no és complicat, ho hem fet senzillet ;D Com sempre, es tracta què us ho passeu bé!

Us suggerim que mireu quan sabeu de la Història i la historiografia en 20 preguntes. No hi ha límit de temps, podeu repetir tantes vegades com vulgueu, les preguntes canvien l’ordre, així com surten de noves. Al final hi ha un rànquing dels millors resultats on pots deixar la teva puntuació (cal estar registrat) L’objectiu és passar-s’ho bé una estona! Ànims!

Història i historiografia

Test sobre història i historiografia, l’evolució de la disciplina històrica

Article anteriorEl Congrés que es diverteix de 1815
Proper articleL’Stamp Act i l’aparició dels anuncis als diaris
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).