Marx, Engels, Lenin i Stalin.
Pòster amb Marx, Engels, Lenin i Stalin. | Sense reconeixament

Les idees del socialisme es van anar desenvolupant al llarg el segle XIX. Van representar un gran avenç ideològic i motor de pensament del segle XX i fins avui en dia. Hereves dels primers llibertaris, dels republicans, de les primeres idees revolucionàries utòpiques, del cooperativisme, del mutualisme o associacionisme comunal, els ideals socialistes van triomfar entre les classes populars proletàries matxucades per la industrialització, però també a algunes zones rurals.

Sense les idees socialistes, el marxisme, les primeres internacionals, els sindicats, el bolxevisme i el comunisme, no hi hauria hagut jornades de vuit hores, ni ensenyament ni sanitat universals i gratuïtes, ni drets dels treballadors (com les vagues, les vacances i un llarg etcètera) ni en resum, allò que avui es coneix com a estat del benestar.

A les reivindicacions socialistes es deuen drets que avui es consideren com si haguessin estat atorgats per una gràcia divina per l’Estat, quan han estat èxits assolits, amb gran resistència de patronals i clavegueres d’estat, a força de molts esforços i moltes vides. Els estats no dubtaven a fer servir l’exèrcit, paramilitars o simplement pistolers a sou per acabar amb les reivindicacions obreres. I alguns sectors obrers, tampoc dubtaven a enfrontar-se armats contra els qui s’erigien en les classes privilegiades. Així, reis, presidents, patrons, i fins i tot altres treballadors, com capatassos, eren considerats enemics.

Què són avui les esquerres?

En ple segle XXI, quan els ideals d’esquerra estan més que en crisi per l’abandonament del marxisme i dels ideals comunistes per part dels partits que s’autoanomenen “d’esquerres”, les reivindicacions obreres encara mantenen tot el sentit. L’estat i les patronals encara intenten tota mena de subterfugis per no haver de mantenir aquest estat del benestar. Per exemple:

  • L’educació és pública i gratuïta, però encara es mantenen concerts econòmics i se subvencionen escoles que segreguen nens i nenes, per no parlar dels costos dels llibres, i que la immensa majoria d’escoles concertades cobren quotes camuflades als pares, una forma indirecta de seleccionar els alumnes.

  • Els estats són laics, en teoria, o aconfessionals, com la monarquia borbònica. Però l’estat espanyol manté un concordat amb el Vaticà, la casella a la declaració d’hisenda, escoles sota tutela religiosa, i cada any paga una quota a l’Església, mentre els equipaments de l’Església són exemptes de pagar contribucions de cap mena.

  • Els drets dels treballadors són trepitjats sota l’espasa del “rere teu hi ha 50.000” i la por a perdre la feina. Les vacances s’han substituït per un “t’acomiado al juliol i ja et contractaré al setembre…o no”. Els horaris, per molt que facin signar entrada i sortida, segueixen sent en determinats sectors com l’hostaleria, propis d’esclaus. Igual que les condicions laborals d’alguns oficis, com les teleoperadores a les quals se les controla el temps que van a pixar, per no parlar del nou fenomen del treballador pobre, com seria el cas de les cambreres de pis, o les tècniques d’escola bressol.

Malgrat tot això, encara n’hi ha qui es diu i es considera “d’esquerres”. Per això et proposem un test per veure què saps de socialisme. Hi ha 20 preguntes, sense temps, pots saltar-les, anar endavant i enrere… També pots repetir tantes vegades com vulguis, les preguntes i les respostes canvien l’ordre, i surten noves preguntes. Al final hi ha un rànquing dels millors resultats on pots deixar la teva puntuació (cal estar registrat).

Com sempre, es tracta de passar una estona divertida. Sort i debatre de tot això amb els amics!

Història del socialisme

Test de coneixements d’Història sobre les tendències socialistes, l’aparició de les diferents tendències i els principals esdeveniments històrics en l’aparició i organització de la classe treballadora.

Article anteriorLev Tolstoi i “Guerra i Pau”
Proper articleL’Holocaust als estats bàltics (1941-1945)
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).