Verdún, visions d'una historia", de Léon Poirier. Font: BAFICI

La Primera Guerra Mundial va ser l’esclat de les tensions acumulades per totes les potències europees de caràcter colonialista, més els seus aliats. El que havia de ser una guerra ràpida, com la invasió prussiana de França de 1870, es va acabar convertint en un llarg conflicte de 5 anys. La tecnificació de la guerra, les noves armes i la industrialització van fer estralls entre una oficialitat encara amb una mentalitat del segle XIX que estudiava les tàctiques napoleòniques.

La Primera Guerra Mundial va marcar la fi del que Eric Hobsbaum va anomenar el segle llarg, en referència al segle XIX. Un concepte superat, ara que tenim més perspectiva sobre el segle XX. Amb tot, va ser un esdeveniment prou significatiu perquè hagi quedat amb identitat pròpia, més enllà d’haver estat el preàmbul de la Segona, que encara seia més bèstia.

Durant el conflicte es van produir dues revolucions, la soviètica i la que acabaria amb la proclamació de Weimar. També va provocar canvis socials: la guerra va deixar de ser vista com una cosa romàntica, cavalleresca i d’honor (amb l’últim reducte a l’aviació) per passar a ser definitivament una carnisseria horrorosa, indiscriminada i sense sentit; les dones van fer una passa endavant enorme en drets civils; els Estats Units van iniciar la tradició d’intervenir en els afers europeus i finalment, moltes nacionalitats van treure el cap gràcies a la desintegració d’imperis com l’Austro-hongarès, així com part de pobles africans, es van produir els primers intents d’aprofitar el conflicte per deslliurar-se del poder colonial.

Us proposem que mireu quan sabeu de la Primera Guerra Mundial en 20 preguntes. No hi ha límit de temps, podeu repetir tantes vegades com vulgueu, les preguntes canvien l’ordre, així com surten de noves. Al final hi ha un rànquing dels millors resultats on pots deixar la teva puntuació (cal estar registrat) L’objectiu és passar-s’ho bé una estona! Ànims!

Primera Guerra Mundial

Qüestionari de la Primera Guerra Mundial

Article anteriorLes històriques ruïnes de Beelitz-Heilstätten
Proper articleGeorge Dilboy i la ciutat d’Esmirna
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).