Captura de la nova versió de la web amb informació dels actes i corporativa. Des d'aquesta web és va a la de continguts.
Captura de la nova versió de la web amb informació dels actes i corporativa. Des d'aquesta web és va a la de continguts.

Història d’Alemanya en documents i imatges (GHDI) és una completa mostra de la història germànica des del 1500 fins a l’actualitat amb fonts primàries. Conté documents i imatges sobre temàtica política, social i cultural. Tot el contingut està passat a text en HTML, amb la traducció en anglès. Disposa de la pàgina principal, i la de continguts.

El contingut del web

El contingut està endreçat en deu categories cronològiques. Cada categoria inclou quatre apartats: introducció històrica, documents originals, imatges i mapes. Al seu torn, cada apartat conté un nombre de continguts i cada contingut el seu llistat de recursos.

Per l’ús d’aquestes fonts, especialment les imatges, s’informa que la descàrrega és gratuïta per a usos acadèmics o de recerca, només per ús individual i no comercial. Llàstima pel que fa a les fotos. Un exemple, la foto de Karl Liebknecht House, la central dels comunistes entre 1922 i 1933, on es veu una gran manifestació de camises negres propietat del Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz, es troba a la venda a webs com Gettyimatges, o directament sense llicència per al nostre país a alamy.

Lamentablement, almenys de moment, el web no és responsive. Una errada força estesa en webs d’història. Funciona amb tots els navegadors, això sí. Pel que fa al cercador és força innecessari, perquè el contingut està molt ben categoritzat, i tampoc filtra gaire la informació. Pel que no parleu ni anglès ni alemanya també és un bon recurs, perquè en ser HTML eines com Google Translate funcionen prou bé.

Captura de pantalla del web d'origen de les fonts: http://germanhistorydocs.ghi-dc.org/
Captura de pantalla del web d’origen de les fonts: http://germanhistorydocs.ghi-dc.org/

La GHI, la institució que promociona el web

La German Institution in Washington, GHDI, tal com es defineixen ells, són un pont acadèmic entre les cultures europees i americana. Organitzen un munt d’activitats i faciliten l’estudi especialment de postgraduats i doctorands. El 2010 la institució va rebre el premi de l’American Historical Association (AHA) James Harvey Robinson per la iniciativa de difusió històrica.

A més, l’Institut promou publicacions bilingües anglès-alemany a banda del seu propi butlletí. Aquestes publicacions de qualitat les fan en col·laboració amb la Cambridge University Press i disposen ja més de 50 títols. No cal dir que no n’hi ha cap traduït al català. L’Institut té moltes iniciatives per promoure la història, el coneixement històric, d’entre ells els seus propis premis.

Pàgina web: https://www.ghi-dc.org/
Article anteriorHeuriger, competència o lliure mercat
Proper articleFrederic el gran, contraban i monopoli del cafè
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).