Afusellament d'Andreas Hofer el 1810 a Mantua pels francesos. Pintura romàntica . Foto: Wikimèdia Commons
Afusellament d'Andreas Hofer el 1810 a Mantua pels francesos. Pintura romàntica . Foto: Wikimèdia Commons

El Tirol és un territori històric de cultura i llengua germànica, actualment dividit entre dos estats: Àustria i Itàlia. Ha tingut una història convulsa. Ha patit com ningú la seva situació estratègica de pas pels Alps entre la península Itàlica i el centre d’Europa. Pel control del Tirol s’han barallat, i amb ganes, austríacs, bavaresos i venecians. Després de la Primera Guerra Mundial el territori va ser esquarterat: el Tirol central (capital Bozen) i sud (capital Trento) es va regalar a l’administració italiana i el nord (capital Innsbruck) va quedar sota administració austríaca. El feixisme de Mussolini va tractar amb molta crueltat el territori, de majoria germànica i amb parlants de retroromànic, i en virtut dels pactes entre els nazis i Mussolini, el tema del Tirol no va ser tractat.

El Tirol és actualment una euroregió amb delegació a Brusel·les i seu a Bozen. En taronja la part federada a Àustria, capital Innsbruck, i en verd l'Alto Adaggio que inclou el Tirol centre i sud. Imatge: Wikimèdia Commons
El Tirol és actualment una euroregió amb delegació a Brussel·les i seu a Bozen. En taronja la part federada a Àustria, capital Innsbruck, i en verd l’Alto Adagio que inclou el Tirol centre i sud. Imatge: Wikimedia Commons

La Tercera Coalició i l’ocupació del Tirol

Durant els segles medievals i moderns, el Tirol va ser un dels incomptables territoris que formaven part del Sacre Imperi Romanogermànic. Una possessió en general lligada a branques col·laterals dels Habsburg, però que tradicionalment havia estat independent. Amb l’arribada de Napoleó, la deposició de l’emperador, la quitança del Sacre Imperi, i la formació d’estats satèl·lits al nord de la península Itàlica, el Tirol va quedar entre dues aigües.

El 1805 el Tirol va passar a ser una possessió de Baviera, aliada de Napoleó, segons el tractat de pau de Pressburg que posava fi a la guerra de la Tercera Coalició. Era una moneda de canvi d’un tauler complicat, on Salzburg, fins llavors una ciutat estat autònoma també dins el Sacre Imperi, però amb fortes relacions amb Baviera, passava a ser austríaca, i fins a l’actualitat.

La Landlibell, una llei de 1511, impedia anar a l’exèrcit als tirolesos a l’estranger, alhora que estructurava les pròpies milícies. Les conformaven el Landsturm (literalment “tempesta de la terra”), una mena de Princeps namque, i l’Aufgebot, una forma de milícia més o menys professionalitzada i quasi estable.

Malgrat que inicialment el rei Maximilià I de Baviera intentà congraciar-se els tirolesos, per exemple jurant els drets que formaven part de les constitucions tiroleses com el Landlibell, la tradicional desconfiança cap als bavaresos, afegida al fet que aquests fossin aliats dels ocupants francesos, va poder més. De fet, Maximilià I va ser el primer rei de Baviera gràcies a Napoleó, que el va ascendir de duc i elector a rei. 

La revolta tirolesa

Després de l’enèsim fracàs aliat contra Napoleó en la Quarta Coalició, els austríacs es van quedar sols. Havia caigut la totpoderosa Prússia i Saxònia. Malgrat les promeses, amb l’excusa de la Cinquena Coalició, els bavaresos començaren a imposar els seus costums als tirolesos, com la introducció de les reformes religioses de tolerància. Però el que va sollevar més la població va ser el reclutament forçat, finalment imposat.

Casa natal d'Andreas Hofer a St. Leonhard a la vall de Pitztal, Tirol del nord. Foto: Wikimèdia Commons
Casa natal d’Andreas Hofer a St. Leonhard a la vall de Pitztal, Tirol del nord. Foto: Wikimèdia Commons

El 9 d’abril començà l’aixecament, el cap visible va ser Andreas Hofer, fill d’un propietari d’hostal. Durant la guerra contra els francesos havia format part de les milícies, pel que els tirolesos estaven entrenats i armats. Per tant, l’enemic a batre eren els bavaresos. Per molt que ara no ho sembli, austríacs i bavaresos no es podien veure ni en pintura. I van mantenir sagnants disputes en llarg de la història. Aquesta una d’elles. Per tant, aplicant allò de l’enemic del teu enemic és el teu amic, els austríacs van donar suport incondicional a la revolta tirolesa contra el seu enemic històric bavarès.

Un dels motius per l’aixecament va ser l’alt catolicisme dels tirolesos. Els bavaresos van coler introduir les noves vacunes contra la verola, però els tirolesos, amb Hofer al davant, s’hi van negar adduint que “els volien inocular sang bavaresa”.

Era el 1809, per tant s’estava en el marc de Cinquena Coalició, en aquest cas la formada només per Àustria i la Gran Bretanya, la qual ja donava suport a les tropes a la península Ibèrica. Per tant, es va obligar els francesos a traslladar tropes d’ocupació de la zona tot confiant en els bavaresos. Andreas Hofer havia estat rebut per l’emperador, donat que havia respost a la crida de maig realitzada per aquest al món germànic perquè li donessin suport contra els francesos.

La traïció de Josef Raffl

Si la revolta tirolesa va començar el 9 d’abril a Innsbruck, al juliol la Cinquena Coalició ja acabava com la resta en una gran desfeta davant Napoleó qui va imposar aquesta vegada al Tractat de Schönbrunn, a l’octubre a Viena, fortes imposicions. Entre maig i la desfeta de juliol, els austríacs van ser protagonistes de petits èxits com la batalla d’Aspern-Essling, la primera gran derrota militar napoleònica. Els tirolesos, per la seva banda, van guanyar diverses batalles als bavaresos en el marc de les conegudes com les quatre batalles de Bergisel i van considerar el Tractat de Schönbrunn com un abandonament. Al novembre els francesos ja havien tornat a recuperar el control sobre el Tirol esclafant la revolta.

En signar-se la pau de Schönbrunn, els tirolesos van quedar fora de joc. Al cap d’Andreas Hofer se li va posar el preu de 1.500 florins. La fi d’Andreas Hofer va ser a causa d’una delació per part d’un traïdor. Josef Raffl, un veí seu, el va delatar als col·laboracionistes italians, i els francesos el van detenir. Va ser traslladat a Mantua i va ser executat el 20 de febrer de 1810. Quan es va saber qui havia estat el delator, la gent va anar per Raffl i el van linxar.

La figura de Hofer és interpretada polifacèticament. Pels francesos va ser el màrtir que no havien volgut crear, i Napoleó va fer córrer la idea que va ser afusellat contra la seva voluntat. Pels austríacs, va ser un símbol de la resistència contra el francès. Pels bavaresos un que es va equivocar de bàndol contra el qual lluitar. I sobretot, pels tirolesos es va convertir en un heroi nacional, símbol de la voluntat de llibertat del Tirol on és considerat un símbol protonacional. Pel que fa al Tirol, va tornar a formar part d’Àustria arran de la caiguda definitiva de Napoleó i del Congrés de Viena.


Més informació:

Aquest és l’himne nacional del Tirol. Una cançó tradicional, declarada oficialment com a himne el 1948. Relata un dels episodis més èpics de la resistència tirolesa encapçalada per Andreas Hofer.

Die Tiroler Landeshymne

Der Text der Tiroler Landeshymne ist ein 1831 verfasstes Gedicht von Julius Mosen. Die dazugehörende Melodie schrieb Leopold Knebelsberger im Jahr 1844. Zur …

Article anteriorEls pardals vermells de Caterina de Medici
Proper articleHeuriger, competència o lliure mercat
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).