Caterina observant la matança de la nit de Sant Bartomeu. Foto: Wikimedia Commons
Caterina observant la matança de la nit de Sant Bartomeu. Foto: Wikimedia Commons

De Caterina de Medici se’n diuen moltes coses, i pràcticament totes dolentes. “La dama negra” pels seus vestits de dol que va portar quasi tota la vida, “Madame serp” per la seva suposada afició al verí o “el cuc de la tomba d’Itàlia” pel seu origen florentí. Surt a quasi tots els llistats de dones perverses. Cal dir que la seva afició a tota mena de nigromants, endevins i astròlegs, que va portar a la seva cort, no la va ajudar gaire. També la van encaixar en el paper de madrastra aclaparadora de poder, com a reina regent de Carles IX. Però sobretot va quedar marcada pels fets de la matança d’hugonots de la nit de Sant Bartomeu de 1572 i per ser una gran cap alcavota.

La reina negra que no era tan negra

La realitat era diferent. Els seus pares van morir sent ella una nena petita, i va passar la seva infància tancada. Portava el cognom d’una família propietària d’una gran fortuna i als 14 anys, el 1533, arribà a França per casar-se amb Enric, duc d’Orleans, fill del rei de França Francesc I. L’havia enviat el seu oncle, el papa Climent VII, qui havia estat el seu valedor a la cort francesa, però que va morir el 1534.

Per si no n’hi hagués prou, el seu espòs tenia una amant principal a qui es dedicava pràcticament en exclusiva, passant d’ella. Enric II estava encisat per Diana de Poitiers. I per acabar-ho de rematar, el 1559 es trobà viuda quan Enric va morir a causa de les ferides provocades per un accident en una justa. Es veu que una estella el va malferir, i va morir al cap de poc. Caterina es va veure de cop de reina regent, estrangera, sense el suport papal, amb els fills a càrrec i enmig d’una guerra de religió que semblava no tenir final. Les intrigues de palau anaven a l’ordre del dia.

Nostradamus va ser un dels més famosos endevinador que va portar Caterina. La premoció de la boda en que va morir Enric I durant la justa per casar la seva filla Isabel amb Felip II per poders no va empider que passes, malgrat els advertiments de Caterina. Aquestes festes eren per celebrar la Pau de Chateau-Cambresis  de 1559. El profeta provençal va ser un protegit de Caterina
Nostradamus va ser un dels més famosos endevinadors que va portar Caterina. La premonició de la boda en què va morir Enric I durant la justa per casar la seva filla Isabel amb Felip II per poders no va poder evitar que passés, malgrat els advertiments de Caterina. Aquestes festes eren per celebrar la Pau de Chateau-Cambresis de 1559. El profeta provençal va ser un protegit de Caterina. Foto: Wikimedia Commons

L’esquadró volant

Un cop mort Enric, Caterina va fer fora a Diana de Poitiers de la cort, però la va mantenir en les seves possessions (molt ampliades gràcies a donacions d’Enric) i va deixar que s’emportés totes les seves joies al seu castell (moltes també regals d’Enric). Amb tot, els seus problemes a la mort del seu marit seguien sent els germans Lluís i Antoni Borbó, príncep de Condé i rei de Navarra respectivament, tots dos hugonots. Per lluitar contra ells, Caterina havia creat durant les estones que el seu marit no li feia cas, un grup de dones anomenat l’esquadró volant de la reina.

La reina seleccionava entre les dones de la cort les més maques, i les ensinistrava en l’art de la conquesta. Les classes incloïen sexe,i sobretot, l’art de complaure. En això Caterina s’havia fet una experta, tant, que havia acabat sent amiga i la millor confident de Diana, que seria qui l’ajudaria a quedar-se embarassada dels 10 fills que va tenir, malgrat que Enric la refusava.

Les noies eren expertes en extreure secrets. Tant era així, que de les guerres de religió se’n va arribar a dir guerres d’enamorats. Es coneixen força històries de les noies gràcies a escrits de Pierre de Bourdeille. No era un gran escriptor, però la seva mare i la seva àvia havien format part del seguici de Margarida, filla de Caterina.

El tema ha donat per diverses pel·lícules, com “La reina Margot (1994)”. I el tema de l’esquadró volant va servir de guió per al film “Red sparrow (2018)” protagonitzada per Jennifer Lawrence.

Les guerres de religió a França

El 1562, aprofitant la fi de la regència i quan els hugonots s’havien organitzat, va començar la guerra oberta. Van ser un llarg conflicte, durant el qual Caterina va fer esforços perquè el rei tingués descendència. Amb la dona oficial va tenir una filla que moriria jove, però amb l’amant Marie Touchet, protestant, en tindria dos d’il·legítims, un d’ells Carles de Valois, el Duc d’Angulema.

La guerra era dels tres Enrics: el rei Enric III, fill de Caterina i el Duc Enric de Guisa, catòlics; més Enric rei de Navarra, Borbó i cap hugonot. Extremadament important seria el paper de la filla de Caterina, Margarida de Valois, rebatejada amb el malnom de Margot per la novel·la d’Alexandre Dumas.

Margarida va ser amant d’Enric de Navarra, amb qui s’acabaria casant i per tant sent reina de Navarra. Però abans, l’esclat de la guerra també es va veure afavorida per la mort del rei de Navarra, que va deixar el reialme en mans de la vídua Joana III. Fins aquell moment, l’esquadró volant havia mantingut a ratlla els germans protestants Lluís i Antoni Borbó. Però amb Joana la cosa, evidentment, no funcionava. Margarida va tornar a ser important amb l’ascens d’Enric en substitució de Joana, una unió política que no va evitar que Caterina enviés un altre dels seus pardals, Charlotte de Sauve, a controlar el rei des del llit. Margarida va intentar sempre intervenir entre les parts, però especialment després de la matança de Sant Bartomeu es va veure obligada a triar bàndol, i Enric era impotent.

Caterina i els seus fill reis. Francesc, Carles, Margalida i Enric. Van ser el seu taló d'aquiles,Foto: Wikimedia Commons
Caterina i els seus fills reis. Francesc, Carles, Margalida i Enric. Van ser el seu taló d’aquiles. Foto: Wikimedia Commons

La fi del segle de Caterina

Sense descendència, a Carles IX el succeiria el consentit de la reina, Enric III, el 1574. Enric era homosexual, i per a escàndol de la cort, ni es molestava en dissimular-ho, passejant els seus amants per París mig disfressats de dona. Caterina va fer passar per Enric a tot l’esquadró volant sense cap resultat. Així, sense descendència, Caterina havia de seguir fent front a les guerres i el govern d’una França que es desganava.

Caterina va aconseguir ser reina ella, i fer reis a tres dels seus deu fills amb Enric II (Francesc II, Carles IX i Enric III), però cap d’aquests reis va tenir descendència i Caterina va veure morir a tots els fills menys a dos. Li van sobreviure només uns mesos Enric III, que va morir assassinat, i la seva filla Margarida de Valois. Pel que feia a l’esquadró volant, sembla que es va desintegrar amb la mort de la reina Caterina el 1589. Tot i que els efectes de les relacions de llit es poden seguir fins al final de les guerres de religió el 1598, i moltes dones que hi participaren arribaren a grans durant les primeres dècades del segle següent.

Enric III seria l’últim governant de la casa Valois, el seu successor seria el seu cunyat, el marit de Margarida, el protestant educat en el calvinisme Enric IV, el primer Borbó, que per a l’ocasió es va passar al catolicisme. Aquests canvis van tornar a remoure moltes antigues relacions d’alcova. Per començar, els mateixos Enric IV i Margarida es van reconciliar, novament per interessos, tot i que el rei es va tornar després a casar amb Maria Medicis, però aquesta seria una altra història.

Article anteriorEls primers partidaris del Brexit?
Proper articleAndreas Hofer, el Tirol existeix
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).