La bateria de Molkte a nord-est de l'illa, un espectacular búnker, potser una de les l'estampes més representativa del 'Mur atlàntic'. Foto Wikimedia Commons
La bateria de Molkte a nord-est de l'illa, un espectacular búnker, potser una de les l'estampes més representativa del 'Mur atlàntic'. Foto Wikimedia Commons

L’exèrcit alemany va patir per la manca de temps que havien tingut per acabar de preparar la seva flota. Només els submarins van estar llestos a temps. Aquest fet els va passar factura. L’illa de Creta la van haver d’ocupar amb una operació de llançament de paracaigudistes sense precedents i la invasió d’Anglaterra es va haver de posposar, mentre s’aplegaven tota classe de vaixells requisats. La cúpula nazi havia donat prioritat a l’aviació, àmbit del capitost nazi Hermann Göring.

Les illes del canal o anglonormandes són un confunt escasament poblat on l'illa més gran, Jersey, fa 116,2 k, poc més que l'illa de formentera. De Aotearoa - Trabajo propio, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3885255
Les anomenades illes del canal o anglonormandes són un conjunt escassament poblat on l’illa més gran, Jersey, fa 116 km²  poc més que l’illa de Formentera. Imatge de Wikimedia Commons De Aotearoa – Treball propi sota llicència CC BY-SA 3.0

Una ocupació aèria

Per aquest motiu, la Batalla d’Anglaterra va ser la primera gran batalla aèria de la història en què es va determinar el control de l’espai aeri. L’exèrcit alemany hi va patir grans baixes i pèrdues de material i finalment, la invasió va quedar descartada en favor de l’intent d’ofegar les illes britàniques tallant-los els subministraments. Per això es diu que Anglaterra va ser l’únic territori que no van trepitjar els nazis. Però això no va ser del tot exacte.

El que no van arribar a trepitjar van ser les Illes Britàniques, però sí que van ocupar territori anglès. En concret, les illes normandes de Jersey, situades al Canal de la Mànega, ocupades des de la costa de Normandia.

París havia caigut el 14 de juny i el dia 17 Petain anunciava l’armistici amb els nazis. A l’altra illa important, la de Guernsey, no hi van ser a temps d’organitzar una evacuació general. Es va donar prioritat a uns 5.000 nens i només 12.000 adults d’un total de 50.000 peticions d’evacuació. A Jersey, on els nens estaven de vacances, la majoria van optar per quedar-s’hi. Només 6.000 habitants van ser evacuats. Els nens van ser separats de les seves famílies i portats a Anglaterra. La majoria no es tornarien a reunir mai.

La Guerra Llampec o Blitzkrieg

El port francès de Cherbourg va ser ocupat el 20 de juny, abans que molts vaixells poguessin sortir-ne. Després d’una sèrie de vols d’inspecció, els alemanys van decidir bombardejar i el 28 de juny l’aviació alemanya ja atacà l’illa de Jersey, a escasses dues hores en vaixell de la costa. L’acció provocà força víctimes civils, perquè no hi havia tropes estacionades. El dia 1 de juliol, el general en cap de les tropes establertes a Normandia, Richthofen, va ocupar les illes després de comprovar que, certament, les illes havien estat declarades “obertes” pel govern britànic. Tres dies després, ocupaven també l’illa de Guernsey

"Estava molt feble i exhaust per la disenteria. Un espanyol va tenir pietat de mi i em va cuidar fins que vaig tornar a la vida. El seu nom era Gasulla Sole". Testimoni d'un presoner ucranià a l'illa de Jersey. Foto Wikimedia Commons
“Estava molt feble i exhaust per la disenteria. Un espanyol va tenir pietat de mi i em va cuidar fins que vaig tornar a la vida. El seu nom era Gasulla Sole”. Testimoni d’un presoner ucraïnès a l’illa de Jersey. Foto Wikimedia Commons

Manfred von Richthofen era familiar d’un altre Richthofen famós, l’aviador de la Primera Guerra Mundial anomenat baró roig. Va destacar per la seva crueltat. Participà en la Guerra Civil comandant la Divisió Còndor i va ser el màxim responsable del bombardeig de Guernica, entre altres. Davant l’estesa de banderes blanques, tropes aerotransportades alemanyes van ocupar l’illa sense resistència, posteriorment als bombardejos.

Vicente Gasulla Solé, el testimoni republicà d’un català de Jersey

L’illa, estratègicament situada, es va convertir ràpidament en un enclavament bàsic per a l’exèrcit alemany. Aviat començaren les obres de fortificació, amb la construcció de grans túnels i enormes búnquers. La mà d’obra era formada per presoners en règim de treballs forçats, alguns d’ells catalans, procedents de la Guerra Civil. Molts venien cedits per la França de Vichy i també procedents d’altres fronts com el polonès o el rus.

Al carrer Saint Helier de Jersey una llosa al terra recorda Gasulla amb una frase seva: “Tot en el que podíem pensar era en que un dia més vius era un regal”

Entre 1941 i 1944, Luis Monferrer Catalán comptabilitzà fins a 19 camps de treball forçats a Jersey. El testimoni d’un català que romangué a l’illa com a treballador forçat, el va recollir lImperial War Museum de Londres. Gasulla va ser desembarcat a l’illa el 1942 juntament amb 3.000 presoners més, en el seu cas provinent dels camps de concentració francesos pels quals havien de passar-hi els refugiats fugint de la dictadura.

Gasulla era de Barcelona, de pare valencià. Tenia 17 anys quan va escatar la Guerra Civil, en la que hi va participar activament i arribà al grau de sergent. Perduda la guerra, es va exiliar passant la frontera francesa i com tants altres, quedà atrapat per l’esclat de la Segona Guerra Mundial, i va haver de participar en les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE). Les companyies eren formades per 250 homes militaritzats que a partir de maig de 1939 van ser utilitzats pel govern francès per a obres com la línia Maginot.

Ocupació militar de Jersey, amb les botigues amb rètols en alemanys i productes tapats amb esvàstiques. Foto Wikimedia Commons
Imatge de l’ocupació militar de Jersey, amb les botigues amb rètols en alemany i productes tapats amb esvàstiques. Foto Wikimedia Commons

Una illa feta fortalesa

L’illa va ser foradada arreu excavant a la roca, on encara hi ha més d’un quilòmetre de túnels, complexos que s’anomenaven Hohlgangsanlage (passatges de cova). El més famós és l’anomenat per l’acrònim Ho8, inicialment un niu d’artilleria, després un magatzem i finalment transformat en hospital amb capacitat per a 500 pacients el 1943, que és l’aparença que conserva actualment.

Les fortificacions formaven part del “Mur Atlàntic”, encarregat de construir a l’organització Todt. Els especialistes en mines o Festungsbaubattalione dirigien les obres, però cap dels túnels es va poder acabar mai per manca de materials, i les obres es van aturar el 1944. Amb tot, l’espectacularitat de les fortaleses i túnels encara impressionen avui. La imatge de portada il·lustra l’anomenada Bateria Molke, potser la més espectacular.

A les illes, l’ocupació va ser molt dura, especialment per la manca d’avituallaments. La majoria de les morts es van produir per la fam, ja que a població civil va patir especialment la manca de menjar a partir del 1943.


Més informació:

Què visitar?

Aquest és el principal museu de l’illa de Jersey, on es poden visitar els túnels:

Jersey War Tunnels

Far in excess of their military significance, the Channel Islands used one twelfth of the reinforced concrete of the entire Atlantic wall. Had the Nazis deployed these resources more reasonably, they could have doubled the strength of the Atlantic wall and had a profound effect on the Allied advance.

Pel qui vulguin aprofundir en el tema, hi ha una associació destinada a preservar i difondre’n el patrimoni de l’ocupació:

CIOS Jersey

Become a Member! Founded in the early 1970s, we are a Jersey Registered Charity which is entirely run by volunteers. We are the real deal; there are no comparable organisations focussed on the Occupation in Jersey. CIOS Jersey members are entitled to free entry at any of the fortifications we manage, and may participate in any of our members-only events and tours.

Actualment el turisme és el principal recurs de supervivència de les illes. Com sempre, el debat sobre l’aprofitament i manteniment i allò que es considera o no patrimoni, és obert:

Radio Tower: Jersey’s former German WWII gun tower now for rent

On the southwest tip of the rugged isle of Jersey — one of the Channel Islands dotted between (CNN) – England and France — lies Radio Tower. Built by order of the Nazi forces who occupied Jersey during the Second World War, this imposing concrete tower has been sensitively reimagined as a vacation rental.

Article anteriorL’última gota de vi
Proper articleEls voluntaris russos de Franco
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).