Tacons alts: una cosa d’homes

Una revolució "de baix a dalt"

0
742

Abans de ser utilitzats com a instrument de tortura contra les dones per part de la dictadura de la moda en època contemporània, els tacons exagerats a les sabates tenien un sentit pràctic: aixecar l’amor propi dels homes baixets amb deliris de grandesa de la noblesa d’època moderna. 

Raons pràctiques

El tacó va començar com una solució pràctica, servia per encaixar millor el peu als estreps de la muntura a partir del segle XV. Amb la desaparició dels cavallers, l’auge de les armes de foc i l’artilleria, els tacons es van acabar convertint en un motiu d’ostentació de posició social. Era evident que amb aquelles sabates era impossible caminar bé, per això es va convertir en un símbol més de demostració de poder de la noblesa. Calia demostrar que no calia caminar, que això era cosa de pobres. I com més noble, més alt el tacó i més inútil la sabata.

La majoria de la plebs, lògicament, no podia permetre’s el luxe d’unes sabates d’aquest tipus (sovint ni tan sols de tenir sabates) però és que ni en cas d’haver-les tingut no les haurien pogut fer servir, perquè s’haurien enfonsat a terra (els carrers asfaltats o empedrats eren cosa de poques ciutats).

D’element pràctic a moda

Imatge de Lluís XIV, el rei sol, dalt dels seus tacons
Imatge de Lluís XIV, el rei sol, dalt dels seus tacons. Fotografia: https://historiasdelahistoria.com

El punt d’inflexió de la sabata amb tacons alts va ser a inicis de segle XVII quan el xa Abbas I el Gran, emperador de Pèrsia, va fer la seva visita per les corts d’Europa Occidental. Cercava aliats per lluitar contra l’imperi otomà. El seu seguici causava sensació per allà on passava pel seu esoterisme. Una de les coses en les quals es va fixar tothom va ser en la virilitat d’aquelles sabates amb tacons alts que portaven els seus ambaixadors.

Els nobles es van entusiasmar. El rei Lluís XIV de França, que era un tap de basa de només 1,60 metres, va ser un gran entusiasta de les sabates de tacó per poder augmentar la seva autoestima. El sabater Nicolàs Lestage les hi va oferir. També a la boda entre Enric II de França i Catalina de Medici tots dos van fer servir sabates amb tacons. L’any 1660, Madame de Pompadour va donar el seu nom a un model, els tacons Pompadour.

Si el segle XVII, doncs, va ser el de la moda, i cosa pràcticament únicament d’homes, el XVIII va ser el del gran descobriment de què els tacons estilitzaven les figures de les dones. Aquest fet comportaria una autèntica revolució de les que agraden als cupaires: “de baix a dalt”. Mentre els homes van començar a tapar-se i fer servir pantalons, abandonant progressivament l’ús dels tacons, les dones van iniciar el camí invers. Ja el 1760 apareixen els Styletto, atribuïdes a Giacomo Pirandelli, baró d’Styletto, unes sabates d’agulla pensades encara, però, per a muntar a cavall i dur els esperons.

El canvi de sabata cap a la dona

Encara al segle XVII, el fet de dur tacons alts de 15 cm van causar un escàndol que va desembocar en la prohibició per part del Parlament anglès d’aquesta roba en les dones per considerar-los un escàndol públic, una immoralitat. I al segle XVIII, la moda havia passat. En aquest impàs, l’ús de tacons va canviar definitivament a les dones.

Amb la revolució il·lustrada la preocupació per l’educació, la igualtat i la fraternitat de l’home (literalment “de l’home”) va comportar canvis en vestir, relegant les extravagàncies. A les dones la cosa va ser diferent, perquè no se les considerava subjectes de tenir cultura, i seguien sense haver de caminar gaire lluny.

L’inici de l’erotisme

Fora d’ambients formals, les sabates de tacons es van convertir en símbol de prostitutes. L’explicació era la mateixa, no es podia anar caminant gaire més lluny que al llit més proper, i per un mòdic preu, “vestia” molt.

De la reducció de la sabata a l’àmbit familiar, a la seva identificació com a fantasia eròtica, n’hi havia un pas. Era un element de roba que no molestava, i vestia com un noble. Nicolás Edme Restif de la Bretonne, anomenat “el Voltaire de les cambreres” pels crítics, va ser un escriptor eròtic del canvi al segle XIX que va viure la revolució.

I encara una altra estri es podria confondre amb els tacons, els pattens. Aquests estris van servir per caminar pels carrers fangosos i plens d'escrements d'animals d'Europa des d'almenys el s. XIV fins al segle XX. S'utilitzaven per protegir les sabates, normalment fets de materials més dèbils.
I encara un altre estri es podria confondre amb els tacons, els pattens. Aquests estris van servir per caminar pels carrers fangosos i plens d’excrements d’animals d’Europa des d’almenys el s. XIV fins al segle XX. S’utilitzaven per protegir les sabates, normalment fets de materials més dèbils. Imatge del 1773.

Als seus llibres les il·lustracions mostraven dones amb peus petits amb sabates de tacó, i algunes vegades també els homes. Ell mateix era un fetitxista que col·leccionava sabates de dones. Seria a començament del segle XX, amb la pornografia, que aquest peça de “vestir” entraria per la porta gran en l’imaginari eròtic, ja que era una peça que indicava “classe” i tapava… poc.

Plataformes i talons d’agulla

En 1923, el dissenyador de roba italià Salvatore Ferragamo va revolucionar Hollywood en crear la variant de sabata de dona que avui li ve al cap a la majoria de nosaltres. La de tacons d’agulla, tacons extremadament prims. De fet, recuperava la idea anterior de l’altra italiana, Styletto, però en aquest cas per a caminar, ni que fos havent de fer equilibris. Les sabates de taló prim van triomfar com tantes altres modes al segle XX gràcies al cinema, en aquest cas gràcies a la pel·lícula “Els deu manaments” i Anne Baxter. I la marca de Salvatore Ferragamo, “el sabater de les estrelles”, perdurà fins avui en dia.

Cal afegir, finalment, que tacons no són el mateix que plataformes. Els actors de l’antiga Grècia ja feien servir els anomenats kothorni almenys des del 200 aC. Es feien amb soles de fusta i suro i feien entre 8 i 10 cm. La seva simbologia no és clara. Se suposa que distingia la importància dels personatges segons la seva alçada, però no està clar.


Llegeix més!

Els cànons de bellesa a l’antiga Grècia i Roma

Article anteriorEls últims croats
Proper articleBreu història de la Polònia d’abans de 1939 (II)
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).