El poblat d'Skala Brae a les Òrcades, es va descobrir símbols que podrien ser d'escriptura
El poblat d'Skala Brae a les Òrcades, es va descobrir símbols que podrien ser d'escriptura. | Wikipedia Commons

A les illes Òrcades, al nord d’Escòcia, s’hi conserva un poblat datat entre el 3100 i el 2500 aC. Popularment es coneix al grup format per vuit cases independents com a la Pompeia del neolític.

Vista d'un dels habitatges de Skara Brae (Illes Òrcades, Escòcia)
Vista d’un dels habitatges de Skara Brae (Illes Òrcades, Escòcia). | odisseu.cat

L’abundant material trobat, les importants restes conservades, els tipus de ceràmiques, així com l’especialització en les construccions i materials, indiquen que durant aquesta època, la influència cultural a les illes britàniques podria haver estat de nord cap al sud. L’antigor del poblat, anterior a Stonehenge, també obre qüestions.

Però el que realment sorprèn és que els seus habitants podrien haver tingut algun sistema d’escriptura. Tot i que tradicionalment, encara per inèrcia, es tendeix a explicar que l’escriptura va néixer a Sumèria, en realitat ara es coneix que va haver-hi molts focus d’invenció d’escriptures diferents independents, la majoria no reeixits i que no van tenir continuació.

Els símbols de Brae
Els símbols de Brae. | Wikipedia Commons

Els símbols d’Skara Brae

A primer cop d’ull, semblen avantpassats de les runes. S’han trobat, significativament, a tot el nord d’Escòcia. El principal suport són pedres rodones. Com sempre, es desconeix si es feia servir algun altre material com a suport perquè segurament, no s’hauria conservat. Amb tot, les restes arqueològiques van aportar material abundant, gràcies a les característiques ambientals de la zona, com pals de fusta, dents o ivori.

Aquest poblat no era picte. Evidentment, era molt anterior a l’existència d’aquest poble i molt més anterior encara a l’aparició del terme encunyat pels romans al 297 dC. La confusió va venir per una afirmació del primer gran arqueòleg que va treballar-hi, Gordon Childe, qui també va avançar que el poblat era del 5000 aC. El 1920 no es disposaven de tècniques gaire precises encara.

La suposada escriptura consta de línies verticals i horitzontals, molt rudimentària. La seva realització, a més de repetitiva, està feta amb molta cura i no semblen representacions abstractes. La cronologia fa impossible les teories d’expansió de l’escriptura des d’un punt d’origen.

Com que no van ser gaire desenvolupada, és possible que aquesta rudimentària escriptura fos més simbòlica o ritual que no pas matemàtica. Així, si el motiu per a l’aparició d’un sistema complex per a l’escriptura a Sumèria va ser la comptabilitat i el comerç, sembla que aquests no serien els únics àmbits en els quals podrien haver aparegut d’altres escriptures.

Un poble terrissaire i escultor

La casa millor conservada és l’anomenada número 7. Permet reconstruir un habitatge completament. Eren habitatges inicialment circulars que van esdevenir amb el temps més aviat quadrangular amb els angles arrodonits. Inicialment petits, van créixer fins a fer uns 5 metres. S’hi accedia a través d’un passadís (els passadissos unien totes les cases) i s’hi entrava a través d’una porta petita que es podia tancar. Les construccions, fetes de pedra, segurament estaven arrebossades.

Reconstrucció d'un deñs habitatges de Skara Brae (Illes Òrcades, Escòcia).
Reconstrucció d’un dels habitatges de Skara Brae (Illes Òrcades, Escòcia). | odisseu.cat

Els murs gruixuts de quasi 2 metres de gruix, l’absència de finestres i les connexions, sembla que descriuen un poble acostumat a un clima molt fred, propi de la latitud de les illes Òrcades. També ho demostraria la presència d’enrajolat al centre de les estances, per al foc. La resta d’elements giraven al voltant d’aquesta llar de foc, inclosos els llits.

Skara Brae no era un poblat aïllat, n’hi havia molts més. Tots tenien en comú el fet de ser comunitats molt petites que denoten una escassa demografia. Devien ser grups molt units, potser tots relacionats com a família, i amb unes creences representatives entre la vida i la mort molt semblants. L’hàbitat podria haver estat abandonat coincidint amb un canvi climàtic i l’arribada de períodes més freds.

Les tauletes de tartaria trobades a Romania. EL seu descobridor deia que podrien ser pictogrames, però la discusió està berta. Veure-les i pensar en una forma rudimentària de les tauletes sumèries és inevitable
Les tauletes de Tartaria trobades a Romania. El seu descobridor deia que podrien ser pictogrames, però la discussió està oberta. Veure-les i pensar en una forma rudimentària de les tauletes sumèries és inevitable. | Wikipedia Commons

L’escriptura Vinča

El d’Skara Brae no és l’únic cas d’escriptures a l’Europa antiga. A l’escriptura de la cultura Vinča se l’anomena les tauletes de Tărtăria. Van ser trobades allà l’any 1961, però des de llavors se n’han trobat més a Romania i Sèrbia i en general, a la zona dels Balcans. Per tant, poden estar relacionades també cronològicament amb la cultura Vinča.

Ara per ara, només és una teoria. Podria ser que les primeres civilitzacions instal·lades a mesopotàmia i la cultura de Vinča tinguessin relació. Si fossin certes les teories geològiques sobre l’origen de la Mar Negra, l’estret del Bòsfor i la Mediterrània, cronològicament ambdues cultures haurien coincidit en un espai de contacte central i s’haurien repartit a banda i banda de l’acabat de crear mar. Aquesta situació hauria donat peu al mite del diluvi. Però tot plegat, a hores d’ara, només és, evidentment, una hipòtesi.

En conjunt, hi ha 26 símbols diferents. No se’n coneix el significat i la seva datació, tot i que oscil·la, sempre està per sobre del 3900 aC, i algunes arriben als 5000 aC. S’han trobat aquests símbols a amulets, plats i tauletes de fang cuites.

Amb tot, l’escriptura europea llegible més antiga està lligada al lineal B i al lineal A. La primera és micènica i es va trobar a Iklaina el 2010. Està datada entre el 1600 i 1100 aC i podria ser un antecedent sil·làbic d’aquesta llengua que allargaria la seva antiguitat. Es tracta d’una tauleta de fang que es va conservar perquè es va coure, segurament per accident.

El lineal A es va emprar a Creta en una cronologia similar, i encara no ha pogut ser desxifrada. La tasca continua.


Què visitar?

Skara Brae – The Discovery and Excavation of Orkney’s finest Neolithic Settlement

Article anteriorEl complot de les Bates Blanques
Proper articleGermans al front
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).