Bates blanques Stalin Andrei Zhdanov
Viacheslav Molotov signant l'Acord d'Ajuda Mútua i Amistat entre la Unió Soviètica i la República Democràtica de Finlàndia. Dempeus, d'esquerra a dreta: Andrei Jdànov, Kliment Voroshilov, Iósif Stalin i Otto Kuusinen. 2 desembre 1939. Fotografia: Wikipedia Commons

Una de les darreres purgues de l’URSS de Stalin tingué lloc a principis de 1953, just abans de la mort del líder soviètic. En aquesta ocasió, les víctimes van ser un grup de metges (molts d’ells jueus) acusats d’intentar posar fi a la vida d’importants dirigents soviètics. El fet que fossin d’origen hebreu no era casual, ja que l’acusació s’emmarcava dins una campanya empresa feia pocs anys contra el que s’anomenava “lluita contra el Cosmopolitisme”. 

Caricatura sobre el complot de les bates blanques o dels metges
Caricatura sobre el complot de les bates blanques o dels metges.

Anticosmopolitisme i antisionisme

La campanya contra el cosmopolitisme fou en realitat un intent de la cúpula estalinista per acabar amb la visibilitat dels jueus soviètics en molts camps de la societat. A causa de l’inici de la guerra freda i de la creació de l’Estat d’Israel el maig de 1948, els jueus començaren a ser vistos com a agents de les potències estrangeres. Molts d’ells havien tingut lligams amb associacions jueves dels Estats Units durant la Segona Guerra Mundial o veien amb creixent simpatia la creació del nou estat hebreu. Aquests fets els convertien –a ulls del govern soviètic- en potencials enemics de l’URSS.

Com que la Unió Soviètica no es podia permetre el luxe d’endegar una campanya obertament antisemita, es va crear l’eufemisme de lluita contra el cosmopolitisme. Un cosmopolita sense arrels era un ciutadà soviètic que professava admiració cap a Occident, tot denigrant o lluitant (es deia) contra la pàtria socialista. Així, escriptors que admiraven la literatura europea o americana, músics i artistes inspirats per corrents occidentals o personatges influents jueus -aquests simplement pel fet de ser-ho- foren acusats de traïció i perseguits, fos mitjançant campanyes a la premsa o als llocs de treball.

La campanya anticosmopolita de Stalin es diferenciava del vell antisemitisme de tota la vida en el fet que en lloc d’un rebuig religiós als jueus -com en l’antisemitisme medieval- o racial -com en l’antisemitisme nazi-, les causes eren purament polítiques: la Guerra Freda i la creació d’Israel, país que era vist com a un perillós aliat dels Estats Units i com a far d’atracció per als jueus soviètics.

Unes quantes morts com a excusa perfecta

El 31 d’agost de 1948 va morir Andrei Jdànov, cap del departament d’afers culturals del govern soviètic. Jdànov feia temps que estava malalt a causa dels seus excessos amb l’alcohol i era qüestió de pocs mesos o anys que acabés morint. No obstant això, sembla que un diagnòstic equivocat en va precipitar la mort. La doctora Lidia Timàixuk va denunciar aquest error dels seus col·legues a les autoritats, però inicialment no es va arrestar ningú i l’expedient va quedar aparcat. 

Al cap d’uns mesos, el líder comunista búlgar Gueorgui Dimitrov morí en un sanatori prop de Moscou mentre era tractat per alguns dels metges que havien atès Jdànov. Tres anys més tard, el líder comunista mongol Khorloogiin Choibalsan també morí en una clínica de Moscou.

Aquestes morts van ser utilitzades per Stalin per a fer córrer la sospita que eminents metges estaven tramant un pla per assassinar líders comunistes. Ja quan havia mort Dimitrov, Stalin havia deixat anar que No és estrany? El mateix metge els va tractar (Dimitrov i a Jdànov) i els dos van morir”. La base per a la creació del complot de les Bates Blanques ja estava servida.

Andrei Jdànov havia estat l’encarregat d’incloure Estònia a l’URSS i va pactar amb Finlàndia (Foto principal). Wikipedia Commons

Un article a Pravda

El 13 de gener de 1953 va aparèixer un article al diari Pravda titulat “Vils espies i assassins sota la màscara de catedràtics i doctors”. S’hi parlava de la desarticulació d’una conxorxa de nou metges, sis dels quals jueus, per eliminar destacats dirigents soviètics. L’article s’havia enviat prèviament al mateix Stalin, que hi va afegir personalment alguns retocs per fer-lo més provocador.

La part central de l’article estava centrada en els lligams dels metges jueus amb una anomenada American Jewish Joint Distribution Committee, associació radicada als Estats Units i amb contactes amb la CIA i els serveis secrets britànics. Per ordre dels serveis occidentals, segons l’article, s’haurien ordenat assassinats selectius als metges acusats. Aquests van ser qualificats de terroristes al servei d’interessos burgesos. 

Tot plegat estava basat en la denúncia arxivada de la doctora Timàixuk, qui havia assenyalat alguns dels metges citats a Pravda com a autors de la mort d’Andrei Jdànov el 1948. La doctora Timàixuk va rebre l’Orde de Lenin, màxima condecoració soviètica, al cap de poc d’haver-se publicat l’article. Era el premi per haver desemmascarat una conxorxa com aquesta.

Fins i tot en revistes satíriques soviètiques s’hi varen publicar caricatures del cas del complot mèdic. En elles, es presentava els metges jueus amb les mateixes característiques físiques que havien utilitzat durant el III Reich revistes com “Der Stürmer”, destacada publicació antisemita.

No està clar si l’article hauria estat l’inici d’una campanya general contra tots els jueus soviètics, ja que un mes i mig més tard de la seva publicació Stalin va morir. Immediatament després, el ministre d’Afers Interiors i cap de la NKVD, Lavrenti Beria va exculpar de tots els càrrecs als acusats i aquests foren alliberats. S’acabava així amb el complot dels metges assassins. El mateix Nikita Khrusxov va declarar el 1956 que tot plegat havia estat inventat pel mateix Stalin. Pel que fa a la doctora Timàixuk, li fou retirada l’Orde de Lenin.


Més informació:

When Stalin rounded up Moscow’s doctors

In 1953 the Soviet dictator, Joseph Stalin, arrested the best doctors in Moscow and accused them of plotting to kill senior Communist officials. Several hundred doctors were imprisoned and tortured, many of them died in detention. Professor Yakov Rapoport was among the few survivors of what was known as the ‘Doctors’ Plot’.

The Soviet “Doctors’ Plot”-50 years on

A half century has passed since Stalin accused a group of doctors-most of them Jewish-of plotting against the state. The ramifications of this case continue to the present day Just under 50 years ago, on 4 April 1953, Pravda carried a prominent statement by Lavrenty Beria, Stalin’s infamous head of secret police, exonerating nine Soviet doctors (seven of them Jews) who had previously been accused of “wrecking, espionage and terrorist activities against the active leaders of the Soviet Government.”

Article anteriorEl banquet de la sang de Roskilde
Proper articleSkara Brae i el naixement de l’escriptura
Vaig estudiar Filologia Eslava a la Universitat de Barcelona i Història a la Universitat de Girona, així com Llengua Russa a les Universitats de Sant Petersburg i Moscou. Gran apassionat de la Cultura i Història russes, he fet de traductor i intèrpret en vàries ocasions. Actualment em dedico al món del Turisme.