Breu història de la Hongria d’entreguerres

L'era de l'almirall Horthy (1920-1944): un regne sense rei

0
843
Soldats alemanys als carrer de Budapest el 19 de març de 1944. Fotografia MTI: reproducció

Durant la Primera Guerra Mundial, Hongria es va alinear amb Àustria, però després de força vacil·lacions. La derrota a la contesa va conduir a la fi del dualisme austrohongarès. El 31 d’octubre de 1918, després dels motins de Budapest, l’arxiduc Josep, representant del rei Carles (1916-1918), va confiar el poder al comte Károlyi, el qual va demanar un estat hongarès totalment independent.

Hongria després de la Primera Guerra Mundial

La política d’entreguerres va estar dominada a Hongria per l’obsessió de la classe política per les pèrdues territorials patides amb el Tractat de Trianon, que deixaven fora de les noves fronteres del Regne més de tres milions de magiars.

El 16 de novembre de 1918 es va proclamar la República hongaresa. Mihály Károlyi, president provisional de la República, va facilitar les tendències esquerranes; la situació revolucionària va afavorir el comunisme. El 20 de març de 1919, davant l’amputació del territori imposada pels aliats, el govern va dimitir. El poble, que va donar la confiança als soviets per defensar les fronteres històriques, va portar al poder Béla Kun, dirigent del moviment comunista. La República hongaresa dels consells duraria 133 dies. Els aliats no hi van intervenir, però l’exèrcit romanès, per ampliar les fronteres de Romania, va atacar i dispersar les “legions roges”. Béla Kun va fugir l’1 d’agost.

El 6 d’agost, els contrarevolucionaris van confiar la regència a l’arxiduc Josep i van encetar un “terror blanc” caracteritzat per un antisemitisme sistemàtic. Els aliats van rebutjar la restauració dels Habsburg i Hongria es va constituir en un regne sense rei, sota la regència de l’antic almirall austrohongarès Miklós Horthy de Nagybánya. Per dues vegades (març i octubre de 1921), aquest fidel servidor de la monarquia desapareguda va haver d’arrestar Carles I, que intentava revoltar el país.

Horthy, descendent d’una família noble d’Hongria, va servir com a comandant de la Marina Imperial Austrohongaresa durant els últims nou mesos de la Primera Guerra Mundial. Després del final de la guerra, va ser nomenat ministre de defensa en el contra-govern nacionalista format a la ciutat ocupada pels francesos de Szeged en el moment de la República Soviètica hongaresa el maig de 1919. Com a ministre de defensa en aquest contra-govern, Horthy va començar aixecant l’anomenat Exèrcit Nacional (Nemzeti Hadsereg) el juny de 1919 amb l’objectiu d’enderrocar la República Soviètica hongaresa que havia estat fundada tres mesos abans.

La capital de Transsilvània “Kolozsvár”, va passar a denominar-se “Cluj”, quan aquesta va passar a formar part del Regne de Romania.

El tractat de Trianon: l’amputació de la nació magiar

El 4 de juny de 1920, representants dels poders de l’Entente i dels estats aliats van concloure un tractat de pau al palau Grand Trianon de Versalles, amb representants d’Hongria que acabaven formalment la Primera Guerra Mundial. Hongria acceptava el rol de perdedor de la guerra, tal com havia fet el nou govern d’Alemanya. El Tractat de Trianon va annexar el 71,4% del territori del Regne d’Hongria de l’era de la Monarquia Dual austrohongaresa -que havia existit de 1867 a 1918- al Regne de Romania (ampliat amb Transsilvània) i als estats fundats de Txecoslovàquia, el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens (la futura Iugoslàvia) i la nova República d’Àustria.

Un total del 63,5% dels 20,9 milions d’habitants del Regne d’Hongria de l’era de la Monarquia Dual residia als territoris annexats a aquests estats a través del tractat. No obstant això, només un quart dels aproximadament 13 milions de persones que vivien en els territoris annexats eren hongaresos, mentre que la resta eren romanesos, eslovacs, rutens (ucraïnesos), serbis, croats, eslovens, alemanys i altres que havien viscut com a minories nacionals el regne d’Hongria de l’era de la monarquia dual.

L’ascens de la dictadura: feixistes i conservadors a Budapest

Miklós Horthy va prendre el poder com a regent “permanent” del Regne d’Hongria (1920 – 1945), tot i que impedint la restauració del rei Carles IV d’Habsburg (que va morir en 1922), qui comptava amb un suport social molt ampli.

Després d’un període d’inflació, Hongria va reconstruir les seves finances amb l’ajut dels organismes internacionals, però la crisi econòmica de 1929 es va fer sentir durament. El govern era a les mans del Partit Conservador, encarregat de gestionar els interessos dels grans propietaris, els quals controlaven un terç de les terres del país. Va desaparèixer el secret del vot, i va minvar el nombre d’electors, fins i tot es va aplicar un sistema de vot plural per als elements més addictes (1938).

El partit en el poder va patir la pressió de l’extrema dreta nacionalista, que explotava el fantasma de les fronteres històriques: el tractat del Trianon (1920) havia amputat a Hongria dues terceres parts del regne, i tres milions d’hongaresos vivien als estats veïns. Finalment, un moviment feixista, “La Creu i la Fletxa” o Moviment Hongarès, dirigit per Férenc Szálasi, va perpetuar l’antisemitisme i va reclamar la realització de la reforma agrària.

Mapa del Regne d’Hongria (1941-1944). Arxiu: wikipedia.org

Hongria l’estat tap dels nazis: beneficiats per Berlín

Hongria va caure progressivament sota la dependència de l’Alemanya nazi, amb la qual mantenia la meitat del seu comerç. Després del Pacte de Munic, l’arbitratge italoalemany del 2 de novembre de 1938 va atorgar a Hongria els districtes meridionals d’Eslovàquia i de Rutènia; aprofitant la desaparició de Txecoslovàquia, el govern de Budapest es va emparar de la Rutènia subcarpàtica (19 de març de 1939). Durant la Segona Guerra Mundial, l’arbitratge alemany va atorgar a Hongria la meitat nord de Transsilvània (30 d’agost de 1940).

Miklós Horthy i Hitler a 1938. El revisionisme magiar va portar a l’aliança cada vegada més estreta amb el Reich, principal potència obstinada en l’eliminació dels tractats de pau de la Primera Guerra Mundial. Els intents d’anul·lar el Tractat de Trianon sense la intervenció decisiva de les potències feixistes van fracassar. Arxiu: wikipedia.org

El govern conservador va aconseguir de mantenir-se neutral durant la Segona Guerra Mundial malgrat les pressions dels alemanys, i, quan la Wehrmacht va utilitzar sense prèvia demanda el territori hongarès per atacar Iugoslàvia, el president del Consell, Teleki, es va suïcidar (3 d’abril de 1942). Després de la derrota dels serbis, Hongria va millorar la seva frontera meridional (març de 1941). Va declarar la guerra a l’URSS sis dies després de fer-ho l’Alemanya nazi i les tropes hongareses van participar en la invasió d’Ucraïna l’estiu de 1941. El setembre de 1943, Hitler va instruir la Wehrmacht a planificar una invasió d’Hongria per tal d’evitar que el país es retirés de l’Eix i s’unís als Aliats com havia fet Itàlia un cop caigut Mussolini.

Quan es va produir la retirada alemanya, el doble joc del president del Consell, Miklós Kállay, va inquietar Adolf Hitler, que va fer ocupar Hongria per la Wehrmacht el 19 de març de 1944. El fracàs de l’aliança alemanya i les exigències de l’ocupant van provocar un gran moviment de resistència al país. Els soviètics, que havien arribat a la frontera l’abril de 1944, van apoderar-se de Szeged el 12 d’octubre de 1944.

El 15 d’octubre els alemanys van segrestar Horthy, que estava a punt de signar un armistici, i el van substituir per Szálasi, que va imposar el terror: centenars de milers d’hongaresos van ser deportats a Alemanya i la majoria dels jueus van ser exterminats. Horthy va ser còmplice de la deportació i l’extermini de més de 400.000 jueus hongaresos. El segon exèrcit hongarès es va passar als soviètics i el seu cap, el general Béla Miklós, va esdevenir president del govern provisional, instal·lat a Debrecen (21 de desembre de 1944) esperant la caiguda de Budapest, que es produiria el 13 de febrer de 1945.


Més informació:

The Horthy Era (1920-1944)

Introduction Vice-Admiral Miklós Horthy served as regent of the restored Kingdom of Hungary from March 1, 1920 until October 16, 1944. During this period of nearly 25 years, Hungary was an authoritarian democracy with a functioning multi-party parliament, though with significant restrictions on civil liberties and political pluralism.

Hungary before the German Occupation

Hungary had been on the losing side of World War I. After the announcement of punitive peace terms to be imposed on Hungary (which included the loss of 66 percent of Hungary’s prewar territory) were announced in 1919, the postwar coalition government resigned. The reins of power fell to a Socialist-Communist coalition under Communist leader Bela Kun.

Shoah en Hungría

Hungría fue uno de los países del Eje que más activamente participó en el Holocausto durante la Segunda Guerra Mundial. Las víctimas entre los años 1940 y 1945 se contaron por cientos de miles, primero en las zonas ocupadas en los Balcanes y Ruthenia durante la Regencia del Almirante Miklós Horthy, y a continuación dentro del propio territorio magiar durante el régimen fascista de la Cruz Flechada.

Magyarország közigazgatása 1920-1944 között – kronológia | Magyar történelmi térképtár | Sulinet Tudásbázis

Budapest ostroma a II. világháború egyik legkeservesebb küzdelme lett

Az 1944. december 25-én megkezdett hadműveletben a Vörös Hadsereg először a pesti oldalt foglalta fel, a németek pedig az átkelés megakadályozására valamennyi hidat felrobbantották. A budai oldal ostromának végén már csak a Vár bevétele maradt hátra a szovjeteknek, amikor a német és magyar csapatok 1945. február 11-én megpróbáltak kitörni a budai Várnegyedből.

Article anteriorStörtebeker, terror al Bàltic i la Mar del Nord
Proper articleEl banquet de la sang de Roskilde
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.