La vaga de la mina de Sallent i Balsareny de 1983

Tancats a 500 metres de profunditat

0
774
Diumenge 12 de juny de 1983, després d’una llarga marxa des de Manresa per la Comarcal 1411, un grup de manifestants es concentra a Vilafruns per donar suport als miners tancats sota terra des del 31 de maig. Fotografia: Enric Berengueras

El 12 de juny de 1983, un marxa de miners sortia de Manresa per l’antiga carretera C-1411, i es concentrava a Vilafruns (municipi de Balsareny) per donar suport als miners tancats sota terra des del 31 de maig. Els miners de Sallent de Potasas del Llobregat, SA demanaven un conveni propi per la seva feina. No volien el conveni que havien signat les federacions químiques dels sindicats (CC.OO, UGT i ELA-STV) amb l’empresa Explosivos Río Tinto (ERT), empresa propietària de l’empresa bagenca.

L’empresa ERT era una empresa estatal química i minera que a principis dels anys 80 estava en una situació econòmica molt dura. El nou conveni col·lectiu era una forta retallada als drets adquirits en anteriors convenis. Per exemple, els riscos específics del treball a les mines de potassa del Llobregat no estava contemplat amb un plus econòmic per perillositat. Aquells dies de juny van ser de molta tensió, ja que els treballadors no acceptaven signar l’ASE (acords salarials i d’ocupació) que intentava aplicar ERT a totes les seves empreses de l’estat espanyol sota el seu control.

Aquest contingut és només per a membres registrats. Si ja tens usuari, pots accedir a sota. Si no en tens, has de crear un al menú superior

Entrada usuaris existents
   
Registre d'usuari nou
TOS*
*Camp obligat
Article anteriorEls jeroglífics egipcis traduïts per xamba
Proper articleLa xavalla dels ibers
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.