Copa de Pitàgores
Copa de Pitàgores

Pitàgores va ser un dels grans matemàtics grecs, el del teorema que encara avui s’estudia a les escoles. Són moltes més, però les obres que se li atribueixen al gran matemàtic de l’antiguitat, d’entre elles una copa que tenia la funció d’evitar que els grecs beguessin massa. Era una copa pensada contra la gola (un concepte que acabaria essent pecat al catolicisme), una preocupació des d’època antiga pel que feia a la limitació en el consum de vi. Als grecs els encantava el vi. Era un element indispensable de la seva societat en la qual moltes normes i costums en contemplaven el consum. En aquestes festes de Nadal i Cap d’Any, en les segurament veurem més cava del compte, recordem un primer protocontrol d’alcoholèmia.

A Samos l’aigua era un problema en època de Pitàgores. Per això el tirà Eupalinos va manar fer un túnel d’un quilòmetre a través de la roca per fer-lo servir com a aqüeducte.

Qui era Pitàgores?

Va néixer a l’illa de Samos, situada a l’Egeu, prop de la costa actual de Turquia. Per tant, era jònic i se’l coneixia com a Pitàgones de Samos. Va viure a finals del segle VI aC durant la tirania de Polícrates, tot i que es va traslladar a la Magna Grècia (península itàlica), on va desenvolupar les seves teories. El pitagorisme és considerat un corrent filosòfic i en el seu moment va esdevenir un corrent de pensament, que alguns diuen polític i d’altres, sectari.

L’origen i funcionament de la copa

El funcionament del got és simple: es basa en els vasos comunicants. Quan el nivell del líquid depassa cert límit, aquest comença a buidar-se. El límit ve marcat per un sifó ubicat a l’interior d’un pivol al centre de la copa. Quan el nivell sobrepassa la part superior del sifó, el líquid s’evacua per un l’orifici del sifó, a la base del vas. És el mateix principi d’hidroestàtica emprat en moltes coses, com els sifons dels inodors. Heró d’Alexandria, cinc segles després, va aplicar aquest mateix sistema de Pitàgores als seus ginys hidràulics entre ells, la primera màquina de vapor de la Història.

La tradició diu que Pitàgores va inventar el got per racionar el vi durant les obres de construcció de l’abastiment d’aigua a Samos, tot creant el concepte de “copa justa”. De fet, fins i tot a l’actualitat hi ha “una mesura” de licor al moment de servir.

Actualment, s’elaboren estris de broma i la copa és un souvenir d’obligada adquisició si es visita Samos. El principi pel qual es buida és el de Pascal: “la pressió es transmet amb igual intensitat en totes les direccions i en tots els punts del fluid”.

El got, com a alcoholímetre, només tenia un petit defecte. Ningú impedia d’omplir-lo moltes vegades… o sí, però d’aquestes limitacions en parlarem en un altre article.


Més informació:

Podeu fer la prova a casa retallant una ampolla gran d’aigua. Feu un forat al tap i poseu una canyeta de beure en la posició adequada. Comproveu que podreu només omplir fins a un nivell que si se sobrepassa, provoca que la copa es buidi del tot:

Pythagoras Cup (Greedy Cup) filled with Mercury

You can support us on Patreon: https://www.patreon.com/periodicvideosMore Mercury: https://youtu.be/5I4rxfnCtxYNumberphile for Pythagorean math: https://yout…

Article anteriorFalco i Jeanny, les falses interpretacions
Proper articleLa revolta dels burots d’Artés
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).