Europa i Catalunya la independència i EUgoslàvia
Europa i Catalunya la independència i EUgoslàvia

Fa just un any, al portal d’Internet Politico.eu es va publicar un article on en el títol constava la paraula EUgoslavia. De fet, es tracta d’un terme que existeix des de fa temps, però gràcies a les qüestions plantejades a aquest text de nou es va fer actual. A més, la qüestió de “la unió o la independència”, a Catalunya segueix sent actual. Això sí, el context és diferent, donat que ve del referèndum de l’1 d’octubre.

Eugoslàvia i la creació d'independències durant el segle XX
Eugoslàvia i la creació d’independències durant el segle XX

No obstant això, mentre que els ciutadans catalans es preparen per dir sí o no a la unió amb la resta de les províncies espanyoles, en aquest article intentaré explicar el que està succeint amb la Unió Europea a la qual també (encara?!) pertanyen. En altres paraules, intentaré respondre a la següent pregunta: per què es diu que la UE representa la Iugoslàvia del segle XXI?

Què significa el terme EUgoslavia?

En poques paraules, el terme EUgoslavia significa que la UE passa pel mateix procés pel qual fa 30 anys va passar Iugoslàvia. És un procés que acaba amb la desintegració de la unió estatal, almenys en el cas iugoslau.

Abans, però, d’explicar les raons per les quals la UE es compara amb Iugoslàvia, s’ha d’aclarir una cosa. De fet, durant el segle XX existien tres estats iugoslaus. El primer va ser creat el 1918 com el Regne dels Serbis, Croats i Eslovens, tot i que es va canviar del nom al Regne de Iugoslàvia en 1929. El segon, comunista, també lluïa diferents noms, dels quals el més conegut era la República Federal Socialista de Iugoslàvia. Finalment, la tercera Iugoslàvia, també coneguda com la “ritual”, va ser creada posteriorment a la ruptura del seu predecessor comunista, el 1992.

Amb quin dels tres països iugoslaus es compara la UE?

No obstant això, en el cas d’EUgoslavia, es pensa en el país dels eslaus del sud, que existia entre l’any 1945 i 1992. Això s’origina en nombroses similituds entre l’actual projecte europeu i l’exiugoslau (supra) estatal.

Projecte europeu i Iugoslàvia comunista: les similituds

Simplificant les coses, es pot dir que entre l’actual situació política europea i la iugoslava de fa tres o quatre dècades, hi ha cinc similituds:

  • Crisi econòmica.
  • Desequilibris regionals.
  • Aliances inestables.
  • El procés de balcanització.
  • Els rics són els primers a anar-se’n.

Crisi econòmica

La primera semblança es refereix a la dècada anterior a la dissolució del seu país, quan els ciutadans iugoslaus van experimentar una profunda crisi econòmica. De fet, en els anys 80 del segle passat, a la RFSY, es van rebre préstecs que van ser trets de l’FMI durant dècades. No obstant això, aquesta no va ser l’única causa de la crisi econòmica, però sí molt important.

D’altra banda, 2017 figura com el novè any des que va començar la crisi econòmica a la Unió Europea. No obstant això, tot i que aquesta crisi no és local, com la iugoslava, en la majoria dels estats membres de la UE se senten les seves conseqüències. Bé que, no en tots igual de fort.

Desequilibris regionals

En referència al que s’ha dit, hi ha la següent similitud: diversos desequilibris regionals.

En concret, quan es tracta de la UE avui dia, cal esmentar els desequilibris dels diferents tipus, dels quals destaca l’econòmic. En altres paraules, hi ha una bretxa entre “el Nord ric i el Sud pobre”.

D’altra banda, a IU es trobava el mateix desequilibri, sostingut per la divisió entre el centre i la perifèria. En altres paraules, a Iugoslàvia s’experimentaven unes enormes diferències entre la república més desenvolupada, Eslovènia, i la part menys desenvolupada del país, Kosovo.

Aliances inestables

A continuació, la tercera similitud. És a dir, just per confrontar l’esmentada crisi econòmica, els diferents estats de la UE van apostar per formar aliances. Els més famosos d’ells són el grup de Visegrad i EUMed.

A part, aquestes aliances llueixen dues característiques que les vinculen amb les aliances entre sis repúbliques iugoslaves de fa 30 o 40 anys:

  • Les associacions es formen en relació amb l’actitud dels estats cap a una qüestió en concret, per exemple, la crisi dels refugiats o les mesures d’estalvi.

  • Són inestables i en general es desintegren en el moment en què caldria arribar al consens vinculat amb qualsevol altra qüestió.

Balcanització d’Europa

Parlant d’aliances, és inevitable aclarir que en molts casos les aliances defensen punts de vista oposats, de manera que no estan disposades a cooperar en si. En aquest sentit, és possible parlar de l’anomenada balcanització de la UE. No obstant això, es tracta d’una expressió que va sorgir precisament a causa de la desintegració de Iugoslàvia, en els anys noranta del segle passat.

Balcanització és un terme geopolític que fa al procés de la divisió i la fragmentació d’una regió o estat. Per norma general, els territoris creats gràcies a la divisió són mútuament hostils i poques vegades cooperen entre si.

Els més rics són els primers a anar-se’n

Finalment, l’última similitud entre la UE i IU és el fet que els més rics són els primers a deixar el vaixell (que s’enfonsa). En el cas europeu, el Regne Unit va fer el primer pas l’any passat amb el famós Brexit. D’altra banda, un quart de segle abans, Eslovènia va ser la primera república a votar al referèndum i proclamar la independència de la resta de IU.

D’altra banda reflecteix: ¿quina és la diferència entre la UE i l’IU?

No obstant això, hi ha opinions que potencien unes importants diferències entre aquests dos casos. Així, per exemple, el professor austríac, Florian Bieber, enumera dues diferències:

  • La UE no té el seu Milosevic – sense una persona o un partit que manipularia el nacionalisme i les relacions escalades, el professor creu que hi ha menys probabilitat de desintegració.

  • La UE és una associació voluntària – d’allà, tots els membres poden sortir en qualsevol moment. Per tant, la possibilitat de poder anar-se’n, paradoxalment manté a la UE unida (per què anar-se’n ara quan es pot anar més tard?).

A més, en una entrevista l’antropòleg i filòsof croat, Srecko Horvat, va explicar una altra diferència entre la UE i IU. Segons la seva opinió, tant la Unió com la IU comunistes van ser creades com a projectes de pau. Bé que, Iugoslàvia era un projecte de pau antifeixista, mentre que la UE es va crear com una “comunitat mercantil que necessita pau perquè les ocupacions funcionin correctament”.

On acaba EUgoslavia?

Finalment, recordarem la famosa cita del padrí de la política paneuropea, Klemens von Metternich. De fet, Metternich una vegada va dir que els Balcans comencen just allà on acaben les muralles de Viena.

No obstant això, en pensar en el vell continent avui dia, s’arriba a la conclusió que els Balcans, o Europa sud-oriental, ja no comença darrere de Viena. Per contra, observant Europa des del sud, es veu amb claredat que la UE comença just a la Península balcànica. Concretament, a Grècia (i Xipre).

En aquest sentit, el dilema del principi del text -si o no, unió o independència- també pot fer referència a una altra qüestió. Per exemple, si l’EUgoslavia acabarà als Balcans, vivint el destí iugoslau?

Article anteriorEls orígens del nacionalisme gallec
Proper articleEl centralisme de Machado
Sóc periodista i redactora de continguts digitals d'origen serbi. Em vaig llicenciar en Periodisme i Comunicació a la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat de Belgrad (Sèrbia) i vaig realitzar el postgrau en "Creativitat i Innovació: Estratègies, gestió i aplicacions interdisciplinàries" (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona). No obstant això, en els últims anys em vaig centrar en temes balcànics, cosa que va culminar amb el meu reportatge "El número de patrias yugoslavas en versos y recuerdos", premiat al Certamen Literari Francesc Candel de l'any 2013. Actualment col•laboro en una revista digital i gestiono el blog "KARL MA (R) X FACTOR en Balcanes Occidentales". Més sobre mi a la pàgina web, Redactoradigital.es. Per cert, per qualsevol pregunta o dubte relacionat amb els meus texts o amb els Balcans en general, es possible adressar-se al correu electrònic: stasa@historiesdeuropa.cat.