Des de la publicitat àrab es fomenta la idea de que l’estat d’Israel va ser un idea conseqüència de la mala consciència occidental. La realitat és que ni els àrabs eren lliures de culpa en l’holocaust, ni tots els occidentals estaven per la tasca d’afavorir la creació d’un estat jueu a una zona tan delicada. Entre 1945 i 1948, els britànics iniciaren una operació secreta de sabotatge amb el nom d’Operation Embarrass. L’objectiu: realitzar accions de sabotatge contra els transports jueus i acusar els palestins de fer-ho.

L'Exodus va ser un del vaixells més coneguts gràcies a la pel·lícula del mateix nom. En aqueslla època, les institucions occidentals posaven totes les traves possibles per evitar l'"emigració il·legal". En aquella època, vaixells atestats de supervivents de l'holocaust feien els viatge invers als refugiats actuals
L’Exodus va ser un del vaixells més coneguts gràcies a la pel·lícula del mateix nom. En aquells època, les institucions occidentals posaven totes les traves possibles per evitar l'”emigració il·legal”. En aquella època, vaixells atestats de supervivents de l’holocaust feien els viatge invers als refugiats actuals

El fosc paper de l’MI6

A tal fi es va crear una fictícia organització anomenada “Defensors de la Palestina àrab”. En realitat eren una organització dels serveis secrets britànics que reivincava els atemptats. L’operació Embarrass va pendre forma el 14 de febrer de 1947.

Es va crear tres accions, un escamot d’acció directa amb bombes, una xarxa de desinformació per atemorir amb l’objectiu de tallar la ruta des de la Mar Negra, i la propaganda per adjudicar els atemptats als palestins. Es van produir 5 atemptats. 1 va aconseguir enfonsar el vaixell, 2 van quedar molt malmesos i en altres 2 casos es va descobrir a temps mines submarines magnètiques. Altres vegades es generaven incendis als vaixells, o es sabotejava el subministrament d’aigua potable o d’aliments. Les instruccions, però, de no generar víctimes es va complir.

Es van destinar 30.000 lliures a l’acció amb la voluntat d’intimidar. Considerada l’única forma d’impedir l’arribada de jueus al mandat britànic de Palestina. Allà eren una molèstia pels atacs constants contra el protectorat.

L’alternativa política

Algunes veus creuen que el govern britànic podria no haver estat informat d’aquesta operació de sabotatge. Difícil de creure tenint en compte que l‘acció començà a partir de les instruccions del primer ministre laborista Clement Attlee. En tot cas, els Serveis Secrets (SIS) van dir després de la desafortunada gestió del conflicte de l’Exodus: “això ens ho haguéssim estalviat amb un trist sabotatge del timó”. Es tractava del vaixell anomenat “President Warfield” estacionat a França. 

Amb l’Exodus van anar 4.500 refugiats jueus, i es van convertir en un dels episodis més mítics de la creació de l’estat d’Israel. L’exèrcit britànic va retenir el vaixell a la mateixa costa de Palestina, a Haifa. Com a resultat van morir tres persones i els immigrants van ser retornats a la força cap a Europa

Els motius per evitar l’arribada de jueus era quedar bé amb els estats àrabs que controlaven el petroli. Però els jueus tenien altres problemes. Els qui van sobreviure a l’holocaust, van tornar a la crua realitat anterior de la guerra: l’antisemitisme polonès i soviètic, la burocràcia de les forces d’ocupació, i el nacionalisme àrab. Tot sumat la la pèrdua total de les seves possessions i familiars, la majoria es trobaven en situacions desesperades.

El final de l’operació encoberta

L’historiador nord-irlandès mort al 2016, Keith Jeffery, especialista en temes dels serveis secrets britànics, va destapar la trama el 2010 al llibre: “The History of the Secret Intelligence Service 1909-1949”.

L’operació va ser tot un èxit. Els jueus que volien emigrar van abandonar l’opció italiana. Però en general no es va aconseguir l’efecte desitjat. L’operació va acabar un mes abans de la finalització del mandat britànic a Palestina. Keith Jeffery va dir que havia trobat a faltar molta documentació que havia “desaparegut” dels arxius. Pero casualment, no sa sap per quin motiu, aquest expedient sobre l’operació Embarrass era complet.


Més informació:

MI6

A groundbreaking book, this unprecedented study is the authoritative account of the best-known intelligence organisation in the world. Essential reading for anyone interested in the history of espionage, the two world wars, modern British government and the conduct of international relations in the first half of the twentieth century, MI6: The History of the Secret Intelligence Service 1909-1949 is a uniquely important examination of the role and significance of intelligence in the modern world.

Loading Facebook Comments ...