Parada de la federació americano-germànica a Nova York l'octubre del 1939
Parada de la 'German American Bund' a Nova York l'octubre del 1939. | wikiwand.com

Malgrat que a Europa ens han convençut de què els americans eren “els bons”, en realitat els Estats Units no van declarar la guerra als nazis fins que es van veure obligats per les circumstàncies. De fet, passaven olímpicament del conflicte, malgrat tot el continent era sota el seu domini. És més, feien negoci amb els anglesos, als quals els venien material de guerra i queviures. Només després de l’atac de Pearl Harbor els americans van declarar la guerra… als japonesos. Però no als nazis.

Els Estats Units eren neutrals

Henry Ford, condecorat pel delegat nazi amb la Creu de Ferro el 1938, el màxim honor que podia rebre un civil. Els articles de Ford, compilats al llibre "el jueu internacional de 1920, el primer problema del món", van ser inspiració per al Mein Kampf de Hitler de 1924. Ford, a través de la seva filial a Berlín, va regalar 35.000 marcs a Hitler pel seu 50è aniversari. Va ser una font d'ingressos important per al nazis
Henry Ford, condecorat pel delegat nazi amb la Creu de Ferro el 1938. Era el màxim honor que podia rebre un civil. Els articles de Ford, compilats al llibre “el jueu internacional de 1920, el primer problema del món”, van ser inspiració per al “Mein Kampf” de Hitler de 1924. Ford, a través de la seva filial a Berlín, va regalar 35.000 marcs a Hitler pel seu 50è aniversari. Va ser una font d’ingressos important per als nazis. | Diferents arxius

Aquesta va ser la realitat. El dia que Alemanya va envair Polònia, França, Anglaterra, membres de la Commonwealth com Austràlia, Sudàfrica i Canada declaraven la guerra al règim nazi. I els Estats Units? narinant narinant narinant, que diria el grup la Trinca. Els Estats Units van dir que “no estaven per conflictes” i que “ja s’ho farien els del vell continent”. Ells ja ens havien salvat un cop, a la Gran Guerra (llavors era “Gran”, no va ser la primera, fins que no va haver-hi la segona).

La realitat era, però, una altra. La neutralitat tenia al darrere un influent lobby d’immigrants alemanys, molt ben relacionats amb rics americans com Henry Ford, el propietari de la Ford. El discurs anti jueu era ben viu.

Evidentment, l’altra potència tampoc va declarar la guerra als nazis. L’URSS d’Stalin va limitar-se a agafar la seva part del pastís polonès, en virtut del vergonyós tractat Mólotov-Ribbentrop.

Després hi havia els italians, aliats dels nazis. Els italians eren la principal població a ciutats cabdals com Nova York. Els sindicats, molts d’ells amb trames amb la màfia, controlaven totalment el transport i els molls del port de la ciutat. Aquest fet feia molt fàcil boicotejar una ja poc possible entrada dels Estats Units a la guerra. Una altra nacionalitat forta, els irlandesos, tampoc veien amb mals ulls que els anglesos patissin una mica.

Caricatura de l'època contra l'AFC:"i el llop va mastegar i escopir els ossos dels nens...però aquests eren nens estrangers i realment no tenia importància". Notis el nom del diari
Caricatura de l’època contra l’AFC: “i el llop va mastegar i escopir els ossos dels nens… però aquests eren nens estrangers i realment no tenia importància”. Notis el nom del diari

American First

I als Estats Units els anava molt bé, això de jugar a dues bandes. Venien armes i queviures als anglesos, i continuaven els seus negocis amb els alemanys. Només recordar la Coca-Cola i l’origen de la Fanta. Durant els primers anys de la guerra, els americans van posar la base de la potent indústria que sustentaria l’imperi econòmic en què es convertiria després de la guerra.

Tant va ser així, que es va crear una associació per a la no participació, The America First Committee. El primer “American First” va arribar a comptar amb més de 800.000 afiliats que pagaven quotes. Aquesta institució va dissoldre’s tres dies després de l’atac a Pearl Harbor. Entre els seus membres fundadors hi havia el futur president Gerald Ford. I entre els benefactors, l’altre futur president John F. Kennedy. L’AFC intentava mantenir les formes, encara que a les seves files s’hi comptessin declarats simpatitzants nazis, partidaris del predomini blanc i antijueus obertament declarats.

Al març de 1936 es va crear l’associació d’amics germano-americans als Estats Units. Administrativament era una subdivisió del partit nazi. La seu central era a Nova York. Defensaven que George Whashington va ser el primer feixista, entre d’altres perles. I feien demostracions, com la de la foto de portada, el 30 d’octubre de 1939. Ja començada, doncs, la guerra.

Personatges com el popular pilot Charles Augustus Lindbergh maldaven per declarar que Rooselvelt no complia amb els pactes de no-bel·ligerància i que per exemple que col·laborava en secret amb els anglesos. Alhora, no amagava la seva simpatia pels nazis. De fet, havia estat convidat per aquests a veure la seva potent flota aèria. A partir de la declaració de guerra, Roosevelt va aprofitar per “fer neteja” d’opositors amb l’excusa de l’espionatge.

Així, el 1942, l’influent escriptor ocultista William Dudley Pelley va ser condemnat a 15 anys de presó per agitador. Dudley havia fundat la Legió de Plata, un grup nazi, i era un fervent admirador de Hitler. Un seguidor seu, Gerald Lyman Kenneth Smith, el 1944 encara en ple conflicte, va fundar un altre partit que recobrava el lema: America First Party. Més conegut com l’American First. El 1947, el partit canviaria de nom pel de “Creuada Nacional Cristiana”.

Hitler declara la guerra als Estats Units

L’estupidesa d’Adolf Hitler va arribar al màxim quan l’11 de desembre de 1941 va declarar la guerra als Estats Units d’Amèrica, un país que produïa cinc vegades més d’armes que l’Alemanya dels millors temps d’abans de la Segona Guerra Mundial.

Tal qual. Sense avisar ningú del seu partit, només al seu íntim Goebbels, l’11 de desembre de 1941, just 4 dies després de l’atac a Pearl Harbor, Hitler declarà la guerra als Estats Units. Va ser durant la cinquena convocatòria del Reichtag durant la guerra, al majestuós i desaparegut Saló de l’Òpera del Tiergarten, el Kroll.

A primera fila hi seien els ambaixadors d’Itàlia i el Japó, fortament ovacionats pel públic que durant tot el dia aclamava les autoritats als voltants de l’edifici. Davant d’un auditori ple a vessar, Hitler es referí a Roosevelt com a “aquell jueu errant”. Va desplegar un reguitzell de greuges tot denunciant incompliments dels Estats Units i “violacions de dret internacional”.

Franklin Delano Roosevelt està considerat un dels 3 presidents més importants dels Estats Units. Ell sí que volia la guerra, però teia en contra tota l'opinió pública del país. Aquí signant la declaració de guerra contra Japó. El 1941, també s'havia reunit secretament amb Churcgill per la guerra de l'Atlàntic
Franklin Delano Roosevelt és considerat un dels tres presidents més importants dels Estats Units. Ell sí que volia declarar la guerra, però tenia en contra tota l’opinió pública del país. Aquí signant la declaració de guerra contra el Japó el 8 de desembre. El 1941, també s’havia reunit secretament amb Churchill per la guerra de l’Atlàntic.

Hitler afirmà que Alemanya no podia tolerar més la política dels Estats Units. Evidentment, va recordar els “intents d’ofegament de les potències guanyadores” de la Primera Guerra Mundial i denuncià que les “seguien intentant portar-les a terme”. Un detall interessant és que insistia a fer que “van ser els aliats qui van voler la guerra“. De fet, aquesta va ser l’única declaració de guerra que van fer els alemanys.

Finalment, va dir que donaria suport a japonesos i italians, i que cap d’ells signaria la pau per separat amb els americans ni amb els anglesos (cosa que els italians van fer finalment).

Un despropòsit a tots els nivells

Per al president Franklin D. Roosevelt, el suïcidi paranoic de Hitler va ser un gran favor. Perquè ni tan sols amb l’atac japonès, Roosevelt les tenia totes de què el Congrés li donés permís per iniciar la guerra també contra Alemanya. Però ara podia dir que no hi havia més remei, perquè els hi havien declarat a ells.

Un dels arguments esgrimits per Hitler per declarar la guerra als EEUU va ser la captura del mercant alemany Odenwald. Curiosament, formava part de la tripulació l’oficial de ràdio de submarins Helmut Ruge, qui es va convertir oficialment en el primer presoner de guerra dels nord-americans. Tot i que ni es van ni adonar, ni ningú el va delatar.

Per a l’exèrcit alemany, que ja estava immers en dos fronts oposats, era una insensatesa pròpia d’un boig. Per una banda a Anglaterra i per l’altra al front rus. Amb Anglaterra estaven estancats, i a Rússia començaven a estancar-se també i fins i tot, a retrocedir. L’exèrcit Roig començava el que encara era un tímid contraatac, però que ja no pararia.

Fins aquests moments, els nazis havien anat amb força cura de no molestar al cosí americà. Però l’atac del Japó ho va capgirar tot. Els japonesos ho van fer a l’estil Hitler, “sense avisar”. Aquesta declaració saltava la seva pròpia norma aplicada a la Blitzkrieg.

Els motius de la decisió

Amb els coneixements actuals, només es pot especular. El període de quatre dies entre l’atac japonès i la declaració de Hitler han estat interpretats de dues formes. O que esperava al fet que fos Roosevelt qui fes la passa, o que va ser un període d’acceptació de l’inevitable. Seguint aquesta segona teoria, hi ha dues variants més: els qui opinen que va ser un suïcidi (i que n’era conscient) i els qui simplement creuen que, davant del que es considerava inevitable, va prendre la decisió de fer-ho ell primer.

Evidentment, no falten els qui creuen que va ser una decisió arrauxada. O simplement un error estratègic. Realment creia que podria fer front a una potència com els Estats Units? És difícil de creure, però no impossible. En contra d’aquesta teoria, hi ha el fet que no li comentés a ningú prèviament la seva decisió. Sembla que era conscient de l’enorme barbaritat que representava. Fins i tot hi ha constància de què Ribbentrop el va intentar persuadir en l’últim moment.

El més probable és que fos una barreja de tot. Els nazis comptarien que era inevitable. Roosevelt havia permès obrir foc contra els vaixells alemanys feia just dos mesos. Amb tot, la declaració es va fer amb cura. Amb una nota a l’ambaixador a Berlín on el convidava a retirar-se a Suïssa i des d’allà, fer-se càrrec de la retirada de passaports i altres gestions.


Més informació:

El 1938 Roosevelt va fer una crida personal a Hitler per demanar-li l’aturada de la seva bel·licositat. Hitler va ridiculitzar-lot amb un sarcàstic discurs enmig de riures generalitzats. La seva relació personal mai va ser bona, però els americans van tolerar els nazis fins no poder més per la força dels fets.

Article anteriorT4 l’avantsala de la solució final nazi
Proper articleL’extermini dels jueus romanesos
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).