Fortalesa de Bač (Bács), Vojvodina. | Wikipedia Commons

Quan es tracta del Danubi, podria escriure’s sobre aquest riu des de diferents punts de vista. Per exemple, seria possible centrar-se en els aspectes geogràfics del segon riu més llarg d’Europa. Una altra manera seria posar el focus en la seva importància econòmica o més aviat, limitar-se al context del trànsit al Danubi. No obstant això, pensant en el tram del Danubi que passa per Sèrbia, en aquest cas el context històric, cultural i polític guanya molt en rellevància. Almenys és així si la mirada es dirigeix ​​uns quants segles enrere, al període de l’edat mitjana. De fet, en aquella època el Danubi representava la frontera entre dos poderosos imperis europeus: l’austrohongarès i l’otomà. A més, en les ribes d’aquest riu encara hi existeixen els testimonis d’aquesta època. Es tracta de les set fortaleses del Danubi.

Fortaleses del Danubi: Testimoni de nombroses conquestes

Després de la primera victòria de l’Imperi Otomà als Balcans, la Batalla de Maritsa del 1371, en territori macedoni, aquest va començar la seva expansió per la península. 18 anys després es va produir una nova batalla gràcies a la qual, els otomans van avançar significativament cap al nord. Es tracta de la Batalla de Kosovo, després de la qual el govern otomà va establir-se en una gran part de l’actual Sèrbia.

A partir de l’any 1739, el riu Danubi va començar a ser la frontera final entre les dues potències europees.

Amb el temps, la frontera balcànica de l’Imperi Otomà va arribar fins al nord del Danubi, tocant la frontera meridional d’un altre important estat medieval, Àustria-Hongria. No obstant això, durant l’edat mitjana, la frontera al Danubi no va ser gaire estable. Al contrari, la frontera es movia en direcció nord-sud, donant victòries a un exèrcit i l’altre.

Aquest riu europeu tingué una notable importància militar-estratègica per ambdues parts durant la lluita per la supremacia i la dominació dels Balcans. Com a resultat, en ribes del Danubi s’hi van erigir nombroses fortaleses i castells. No obstant això, fins al dia d’avui han arribat les següents set fortaleses.

Fortalesa de Bac

El títol de “dèspota” no era cap insult, sinó una forma de noblesa. Provenia del grec i volia dir simplement “senyor”. En l’imperi bizantí es va usar amb freqüència. El seu ús aniria caient cap al segle XV, sent Sèrbia dels últims llocs on se’n proclamarien.

La primera fortalesa del Danubi a Sèrbia es diu fortalesa de Bac. La seva construcció la va començar el rei austrohongarès Carles Robert d’Anjou el 1338. Així es va iniciar la seva llarga història, sent un important centre administratiu, militar i religiós, i també el principal suport de la ciutat medieval de Bac.

La fortalesa de Bac va tenir un paper important en la història de Sèrbia. De fet, just en aquest lloc el dèspota serbi Stefan Lazarevic va organitzar-hi la defensa contra els otomans el 1413. No gaire lluny de la fortalesa de Bac es troba una altra fortalesa medieval molt ben conservada, Ilok. No obstant això, Ilok es troba en el territori d’un altre país, Croàcia.

Fortalesa de Petrovaradin

Pebrovaradin es va fer famosa com el "Gibraltar al Danubi", ja que posteriorment va ser pràcticament impossible realitzar la seva conquesta
Pebrovaradin es va fer famosa com el “Gibraltar al Danubi”, ja que posteriorment va ser pràcticament impossible realitzar la seva conquesta.

La següent fortalesa del Danubi forma part de la segona ciutat més gran de Sèrbia, Novi Sad. És la fortalesa de Petrovaradin.

Inicialment, a la primera meitat del segle XIII, al lloc de la fortalesa hi havia un monestir amb muralles. Però a finals del segle XV, les muralles van ser fortificades per l’arquebisbe Peter Varadi. Així i tot, la fortificació no va evitar l’ocupació otomana el 1526.

No obstant això, a finals del segle XVII la fortalesa de Petrovaradin va ser conquerida de nou, aquesta vegada pels austrohongaresos.

Fortalesa de Kalemegdan

La història de la fortalesa de Kalemegdan va començar al segle II, quan en el seu lloc va ser edificat un castrum romà. No obstant això, posteriorment als romans, diferents exèrcits es van instal·lar en aquesta fortalesa situada a la confluència del riu Sava al Danubi:

  • Al final del segle IX, en el mateix lloc els eslaus van fundar-hi una colònia que van anomenar Belgrad.

  • A mitjans del segle XII, Kalemegdan va estar sota el domini bizantí (en aquesta època s’inicià la construcció del nou castell medieval, dins la fortalesa).

  • La conquesta turca es va produir el 1521.

  • Finalment, la fortalesa de Kalemegdan es va trobar sota el govern austrohongarès en el període 1717-1739.

Fortalesa de Smederevo

No gaire lluny de Kalemegdan, en direcció est, es localitza la fortalesa de Smederevo. Aquesta fortalesa va ser construïda al segle XV, per ser la nova capital de la Sèrbia medieval, després de la pèrdua de Belgrad.

Alhora, la fortalesa del Smederevo consta com l’últim gran assoliment de l’arquitectura militar medieval sèrbia. Avui en dia, està relativament ben preservada, encara que va patir greus desperfectes al llarg de la seva història. L’episodi més greu el va patir el 1941, a causa de l’explosió d’un dipòsit de munició alemany.

Fortalesa Ram

La següent fortalesa del Danubi porta el nom de Ram i va ser construïda pel sultà otomà Baiazet II el 1483 per tal d’enfortir la defensa dels atacs fronterers d’Àustria-Hongria.

A diferència de les anteriors, Ram representa la primera fortalesa d’artilleria a Sèrbia (estava construïda en l’època d’ús d’armes de foc).

Fortalessa de Golubac al Danubi
Fortalesa de Golubac al Danubi.

Fortalesa de Golubac

Continuant cap a l’est, s’arriba a la fortalesa de Golubac, construïda a principis del segle XIV com un punt important per a la defensa de la frontera hongaresa a l’entrada de les Portes de Ferro.

El primer registre escrit de Golubac com a fortalesa hongaresa apareix el 1355. A més, les escoles secundàries i les parets massives rectangulars amb espais per arcs suggereixen que originalment va servir per a la defensa amb armes blanques.

No obstant això, la construcció de la fortalesa va continuar durant l’edat mitjana. Fins a la seva darrera etapa de les actuals torres turques, a la fi del segle XV.

Fortalesa Fath-ul Islam

Finalment, la fortalesa Fath-ul Islam se situa prop del poble serbi de Kladovo, a la frontera amb Bulgària i Romania. Pel que fa al seu nom, es tradueix com la Porta de l’Islam.

Fath-ul Islam està composta per dues fortaleses de diferents mides, conegudes com la petita i la gran. La fortalesa petita va ser construïda pels otomans el 1524 per ordre de Solimà el Magnífic, per afavorir la lluita contra Hongria.

Posteriorment, durant la primera meitat del segle XIX, aquesta fortalesa del Danubi va servir com a bastió per a la preservació del domini turc a Sèrbia (fins al 1867).

Els símbols i els testimonis en les ribes del Danubi

A més de reflectir l’arquitectura militar i executar la seva funció defensiva, aquestes set fortaleses del Danubi lluïen un objectiu a part. De fet, les mateixes es construïen per fascinar als oponents durant les guerres. Les seves formes i dimensions foren els símbols de la força, la prosperitat i el progrés durant l’edat mitjana.

Avui dia, les fortaleses segueixen sent símbols, però símbols del passat. Els testimonis de l’edat mitjana a les ribes del Danubi. Perquè, quan el riu va perdre el seu estatus fronterer, aquestes fortaleses també van perdre el seu propòsit original, encara que només per adquirir una nova funció. En altres paraules, avui dia aquestes fortaleses són les joies del Danubi a Sèrbia i uns indrets de gran interès turístic.


Més informació:

Bač Fortress

Located on the outskirts of a small town in northern Serbia, Bač Fortress is the most important medieval monument in the province of Vojvodina. There are records of a fort at the site dating back to at least the 9th century.

Article anteriorWeinsberg carregar-se a l’esquena els seus homes
Proper articleT4 l’avantsala de la solució final nazi
Sóc periodista i redactora de continguts digitals d'origen serbi. Em vaig llicenciar en Periodisme i Comunicació a la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat de Belgrad (Sèrbia) i vaig realitzar el postgrau en "Creativitat i Innovació: Estratègies, gestió i aplicacions interdisciplinàries" (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona). No obstant això, en els últims anys em vaig centrar en temes balcànics, cosa que va culminar amb el meu reportatge "El número de patrias yugoslavas en versos y recuerdos", premiat al Certamen Literari Francesc Candel de l'any 2013. Actualment col•laboro en una revista digital i gestiono el blog "KARL MA (R) X FACTOR en Balcanes Occidentales". Més sobre mi a la pàgina web, Redactoradigital.es. Per cert, per qualsevol pregunta o dubte relacionat amb els meus texts o amb els Balcans en general, es possible adressar-se al correu electrònic: stasa@historiesdeuropa.cat.