Projecte bivaldi digital valenciana
Projecte Bivaldi, biblioteca digital valenciana.

El projecte BIVALDI és una iniciativa de la Generalitat Valenciana a través de la Biblioteca Valenciana per donar a conèixer les obres científiques i literàries valencianes més conegudes. A la seva web ofereixen algunes dades interessants. Per exemple, que el document més antic del qual disposen és del 1176 i el més nou, del 2013.

Mostra del document Tirant Lo Blanc en italià. El menú de l'esquerra és un núvol d'etiquetes, el que fa que enganyi l'usuari. No es tracta d'un menú de navegació
Mostra del document “Tirant Lo Blanc” en italià. El menú de l’esquerra és un núvol d’etiquetes, el que fa que enganyi l’usuari. No es tracta d’un menú de navegació.

Com a navegació és molt simple. Funciona per enllaços de menú desplegables. En Chrome no funciona l’enllaç a la guia d’ús. No té possibilitat de registre d’usuaris. Només a l’apartat de notícies hi ha la possibilitat de sindicar-se mitjançant RSS. I no és responsiu. El seu cercador és força eficaç, però el fil d’Ariadna millor ni mirar-lo.

Continguts de Bivaldi

Compta amb un fons de més de 6.000 documents i 17.000 arxius multimèdia, que es tradueixen en una allau de documents escanejats. En la seva majoria són arxius PDF, seguits per imatges JPG.

Cartell d'Aixa de Solis. Font: Bivaldi
Cartell de la cantant d’Aixa de Solis. Font: Bivaldi

És interessant anar a “Col·leccions” per donar una ullada als fons de la biblioteca. “Hemeroteca” funciona molt bé, tant pel que fa a cerca per alfabet com a la cerca general. Amb tot, alguns dels millors documents no es troben directament al seu fons, sinó a la del projecte World Digital Library. Allà podeu llegir els “Furs de València” i altres documents, gràcies al conveni signat entre aquests dos projectes.

Bivaldi, tot i començar força fluixa (feia arxius en format TIFF), a poc a poc ha anat signant convenis amb altres projectes. Des del 2009 també forma part d’Europeana, on podeu trobar alguns dels seus arxius.

Un dels avantatges és que els seus arxius són descarregables gratuïtament. En concret, les imatges són en bona resolució, que permeten fins i tot impressió en paper. Igual passa amb els PDF, també tots tenen possibilitat de descàrrega.

Una pega, a banda del disseny antic, seria la lentitud de càrrega dels arxius. Per la resta, està molt bé i és un recurs a tenir en compte.

Biblioteca Valenciana Digital

La Biblioteca Valenciana Digital (Bivaldi) es un repositorio de acceso libre que tiene como finalidad la digitalización de obras importantes del patrimonio bibliográfico y cultural de la Comunitat Valenciana para facilitar su preservación y difusión. El proyecto se inició en el año 2002 y ha sido desarrollado por la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.

Article anteriorQuè saps de la història d’Itàlia?
Proper articleThomas Paine: lleis, democràcia i il·lustració
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).