Nikola Testa i l'electricitat
Nikola Testa i l'electricitat

Som a mitjans de gener. S’han acabat les festes nadalenques, una de les quals té una gran importància per a la història dels Balcans. Es tracta del 7 de gener, el dia de Nadal en els països en què la confessió dominant és l’Església ortodoxa, que respecta el Calendari Julià.  Aquest dia no només és important en el context religiós, sinó també és el dia en què va morir un dels científics més famosos del món. Es tracta de la persona sovint considerada “el Prometeu del segle XX”, “l’home que va inventar el segle XX” i també “el científic més robat del segle XX”: Nikola Tesla.

Tesla, es va traslladar a treballar a París a un oficina de qui seria el seu principal competidor, Edison
Tesla, es va traslladar a treballar a París a una oficina de qui seria el seu principal competidor, Edison

La contribució de Nikola Tesla i la seva personalitat excèntrica

Nikola Tesla és un dels inventors i científics amb més renom en els camps de la física, l’enginyeria elèctrica i la ràdio. Va néixer el 10 de juliol 1856 a Smiljan, ubicat al llavors Imperi Austrohongarès, actualment Croàcia. Tot i haver-se criat en un poble petit, Nikola Tesla es va guanyar un gran prestigi al llarg i ample del món gràcies als seus invents. D’entre ells, els més importants se centren en el camp de l’electromagnetisme.

Durant la seva vida, Tesla va registrar més de 700 patents. Va forjar les bases dels sistemes moderns de potència elèctrica per corrent altern (CA), incloent-hi el sistema polifàsic de distribució elèctrica i el motor de corrent altern. Va contribuir així decisivament al sorgiment de la Segona Revolució Industrial. D’aquí la comparació de Tesla amb el Prometeu del mite grec, i la fama de “l’home que va inventar el segle XX”.

Globalment, el més conegut dels països ortodoxos és Rússia. Als Balcans, els països ortodoxos que respecten aquest calendari són Sèrbia, Montenegro, Macedònia i una part de Bòsnia i Hercegovina, la República Srpska.

Tot i la contribució tan significativa de Tesla en l’àmbit de la ciència, per la qual al seu nom li seguia el ressò de “geni”, el seu rostre es relaciona amb la imatge d’un científic boig. El que sovint resulta més intrigant pel que fa a Nikola Tesla és la seva personalitat excèntrica. Una dimensió d’aquest excentricisme era l’obsessió de Tesla amb el número 3. De fet, sempre es rentava les mans tres vegades seguides o feia tres voltes a un edifici abans d’entrar-hi per la porta. L’altra, eren l’oïda tan sensible que deia posseir. Afirmava poder sentir el so de tren a una distància de 880 quilòmetres.

La situació econòmica de la família era modesta. El pare de Tesla, Milutin, era un capellà serbi ortodox i la seva mare, Georgina, mestressa de casa.

Dues contradiccions que criden atenció

Però, a banda de la seva contribució en el camp de la ciència i de la seva personalitat excèntrica, hi ha alguna cosa més que fa de Nikola Tesla un personatge històric interessant. Es tracta de certes contradiccions que el varen acompanyar diferents dimensions de la seva vida. Un exemple el va explicar en l’entrevista publicada el 9 de febrer de 1935 a la revista nord-americana, Liberty. Tesla era un fort oponent a la guerra en general. Així i tot, el científic va participar en una guerra en particular, l’anomenada “Guerra dels Corrents”, que va esclatar entre Tesla i el seu antic cap, el científic Thomas Edison.

Nikola Tesla va ser un opositor al matrimoni: “no puc recordar cap gran invent recolzat per un home casat,” va dir en una ocasió. Mentrestant els seus contemporanis al·legaven fins i tot que Nikola Tesla practicava el celibat per la suposada influència positiva sobre el seu treball

D’altra banda, va ser considerat per Albert Einstein l’home més intel·ligent del món. En una ocasió, a Einstein li van preguntar com se sentia el senyor més intel·ligent del món, i aquest va respondre que no ho sabia i que hauria de preguntar-li a Tesla.

Tesla però no va ser mai llorejat amb el Premi Nobel. D’aquí, que en alguns contextos, Nikola Tesla es descrigui com el “científic més robat del segle XX”.

La pensió iugoslava

Museu Tesla a Belgrad
Museu Tesla a Belgrad

Nikola Tesla va morir a Nova York el 1943 en la pobresa. Tal fou el destí d’aquest home, que va créixer en el vell món i va triomfar en el nou. Les cendres de la persona que va ser enterrada amb els acords de la cançó sèrbia Tamo daleko (la traducció en català seria “Allà lluny”) es traslladarien, dècades després, realment lluny de la ciutat de Nova York. Fins al Museu Nikola Tesla a la capital de Sèrbia, Belgrad, on es custodien avui dia.

Mostra de la complicada història dels Balcans és la curiosistat  de què les seves cendres es guarden en un Estat que va trepitjar només una vegada a la seva vida, malgrat el seu origen serbi

Encara que sigui curiós, no és tan difícil d’entendre per quin motiu les cendres de Tesla són en aquesta ciutat. Especialment, si es té en compte que durant els últims anys de la vida de Tesla, el seu únic ingrés arribava a Nova York provinent de Belgrad. De l’aleshores govern iugoslau. Es tractava d’una quantitat de diners modesta, destinada a què aquest gran home tingués una vellesa més fàcil.

Irònicament i com en el cas del Prometeu grec, el destí d’aquest particular Prometeu serbi tampoc fou el més lluminós. Per no parlar també del segle en què va desenvolupar els seus invents, marcat per dues guerres mundials. A l’acabament d’aquest segle, juntament amb tots els seus governs, va col·lapsar Iugoslàvia.

Article anteriorUn cordill dintre d’un sac: Transfăgărășan
Proper articleIslamistes i nazis, la unió d’interessos de la Segona Guerra Mundial
Sóc periodista i redactora de continguts digitals d'origen serbi. Em vaig llicenciar en Periodisme i Comunicació a la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat de Belgrad (Sèrbia) i vaig realitzar el postgrau en "Creativitat i Innovació: Estratègies, gestió i aplicacions interdisciplinàries" (Universitat Pompeu Fabra, Barcelona). No obstant això, en els últims anys em vaig centrar en temes balcànics, cosa que va culminar amb el meu reportatge "El número de patrias yugoslavas en versos y recuerdos", premiat al Certamen Literari Francesc Candel de l'any 2013. Actualment col•laboro en una revista digital i gestiono el blog "KARL MA (R) X FACTOR en Balcanes Occidentales". Més sobre mi a la pàgina web, Redactoradigital.es. Per cert, per qualsevol pregunta o dubte relacionat amb els meus texts o amb els Balcans en general, es possible adressar-se al correu electrònic: stasa@historiesdeuropa.cat.

4 COMENTARIS

  1. Hello Victor. First of all, thank you for commenting this article. Actually, there are many things about Nikola Tesla that are considered controversial and, of course, one of those things is his origin. But since the sources used for the preparation of this text did not include his Romanian origin, I did not put it in the text neither. On the other hand, in one of the hypertexts there is the information about its origin, but Serbian origin. Although, in the case of Tesla, he considered himself the citizen of the world, and that´s why he has never really insisted on his origin, whether Romanian, Serbian, Croatian or otherwise. Greetings from Barcelona! Stasa

    • Dear Stasa,
      Thank you very much for your kind answer. I know the controversy around Tesla’s nationality, so I won’t insist. I just want to remind a witness story of another great mind of the last century, inventor Henri Coanda, who is remembering how fascinating was as a child to listen to Tesla speaking with his father. Of course, if little Henri understood what they were talking I guess it was not in serbo-croatian… All the best from Bucharest!

  2. Nikola Tesla (Nicolae Teslea) was from Romanian origin. Tesla is the Romanian word for a carpenter tool. His village is one of Istro-Romanians (called “Vlachs” by others), a population mostly formed of shepherds, as the most of Romanians were. I though is necessary when you speak of such personality to mention also his nationality.
    Cheers from Bucharest!