Foto del tauler girar. El quadre blanc a la dreta del gugador sempre, és le primer que s'apren: Foto Hugouk
Foto del tauler girar. El quadre blanc a la dreta del gugador sempre, és le primer que s'apren: Foto: Hugouk

La mort sobtada del gran campió d’escacs Alekhine el 1946, amb tants enemics, va aixecar sospites. Com no podia ser d’una altra manera, el geni dels escacs encara avui genera discussions. El seu fill (de la seva segona esposa oficial, Anneliese Rüegg) està convençut que va ser assassinat. I hi ha detalls que semblen venjances. No veieu res estrany a la foto de portada?

Tomba d'Alekhine a París. LA reformada.
Tomba d’Alekhine a París. La reformada. *Foto: hugovk

Podeu llegir la història sencera d’Alekhine que vam publicar a La Fosbury. Però la història té de vegades estranyes curiositats. Si Alekhine en vida va ser una persona excèntrica, que vivia per a, i dels escacs, la seva tomba a Montparnasse no podia ser menys original. I no s’ha salvat d’una anècdota, si més no, curiosa.

Després de ser enterrat en la intimitat, a Portugal, sense que la seva dona s’assabentés de la seva mort, el cos va quedar oblidat durant anys. La FIDE s’havia hagut de fer càrrec de l’enterrament. La mateixa FIDE el 1956 va prendre la iniciativa de traslladar les seves despulles a la seva Rússia natal, però la seva quarta dona, Grace Wishaart, va fer valdre els seus drets perquè finalment fos enterrat on actualment es troba, a París.

La part de sota de la tomba d’Alekhine a Montparnasse, a París, és un tauler d’escacs. El desembre del 1999 va haver-hi una forta tempesta que va destrossar la tomba. En reconstruir-la, l’artista era evident que no sabia jugar a escacs, o no es va fixar, o és una broma de mal gust. Efectivament, si sabeu jugar a escacs i us heu fixat: el tauler està al revés!

Aquesta era la tomba original:

Aquesta és la foto de la tomba original, amb el quadre blanc a la dreta. Com a ha de ser.
Aquesta és la foto de la tomba original, amb el quadre blanc a la dreta. Com ha de ser.

*Fotos de portada i de la tomba de hugovk

Article anteriorEl primer vampir europeu era català?
Proper articleNikolai Bukharin, el darrer economista de la Revolució
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).