La reclusió a Moscou

Mathias Rust fou interrogat exhaustivament pels agents del KGB. Aquests no es creien que hagués planificat el vol tot sol i volgueren saber si tenia còmplices a l’exterior. Finalment, però, es van haver de rendir a l’evidència: el jove ho havia fet per iniciativa pròpia. No hi havia complot internacional per enlloc.

Durant l’estiu del 1987 fou jutjat a Moscou i el 4 de setembre d’aquell any va ser sentenciat a 4 anys de treballs forçats. Aquesta pena es canvià per una de reclusió a la presó moscovita de Lefortovo. Els càrrecs de l’acusació foren els de gamberrisme (aquest era un dels delictes del codi soviètic), de violació de les lleis aèries i d’haver entrat il·legalment a la Unió Soviètica. Segons Rust, però, els policies soviètics el van tractar força correctament i a la presó va compartir cel·la amb un ucraïnès que parlava anglès.

L’incident va servir d’excusa a Gorbatxov per a fer una purga de militars contraris a les seves reformes.

La desitjada trobada entre Rust i Mikhaïl Gorbatxov no es va produir mai. La humiliació dels soviètics perquè no havien pogut aturar al jove va tenir conseqüències: Gorbatxov va despatxar a més de 300 militars que eren un perill per a les seves reformes. De fet, l’aventura de Rust va servir a curt termini per millorar la Glàsnost (“transparència”) i la democratització de la Unió Soviètica. Fins i tot com a mostra d’aquesta voluntat, Mathias Rust va ser alliberat el 3 d’agost de 1988. Havia arribat l’hora de tornar cap a casa.

El retorn a Alemanya

Fase del trasllat de l'avioneta de Rust un cop recuperada cap a Berlín. Foto: sdtb.
Fase del trasllat de l’avioneta de Rust un cop recuperada cap a Berlín. Foto: sdtb.

Contràriament al que es pugui pensar, Rust no va tenir un retorn heroic a casa seva. Els mitjans occidentals el van presentar com un inconscient i un immadur que havia fet una animalada. Un jove inestable que havia posat en perill tant la seva integritat física com el fràgil sistema de la Guerra Freda entre els dos blocs. Ràpidament van caure en l’oblit tant ell com la seva aventura.

El 1989, quan estava complint el servei social en un hospital, va apunyalar a una infermera que havia rebutjat fer-li un petó. Va passar 15 mesos a la presó acusat d’intent d’homicidi. Les especulacions anteriors sobre el seu estat mental llavors es van confirmar.

A mitjans dels anys 90 es va casar amb una noia de l’Índia i es va convertir a l’Hinduisme. Mentrestant, començava a jugar al pòquer, a especular amb la borsa i a treballar com a analista de banca. De fet, aquestes activitats són les que ha fet fins ara, a més de voler obrir una escola de ioga a Hamburg. Ha tornat a visitar Moscou en un parell d’ocasions tot i que mai s’ha pogut trobar amb Mikhaïl Gorbatxov.

Sobre la seva aventura, ha declarat moltes vegades que va ser una irresponsabilitat. I que, vist en perspectiva, no ho hagués fet mai. De totes maneres – fos per ànsies de protagonisme, o per ganes reals de voler portar la pau al món – el nom de Mathias Rust ha passat a la història com una de les icones de la Guerra Freda.


Més informació:

Mathias Rust (DR documentary)

Original URL: http://dr.dk/Tema/rust

Article anteriorQuan un cop d’estat esdevé una revolució (III)
Proper articleLes eleccions dels nazis de 1933
Vaig estudiar Filologia Eslava a la Universitat de Barcelona i Història a la Universitat de Girona, així com Llengua Russa a les Universitats de Sant Petersburg i Moscou. Gran apassionat de la Cultura i Història russes, he fet de traductor i intèrpret en vàries ocasions. Actualment em dedico al món del Turisme.