Reconstrucció de la muralla de Biskupin
Reconstrucció de la muralla de Biskupin. | Wikipedia Commons

Biskupin és un recinte fortificat situat al llac de nom homònim, actualment a Polònia, que va mantenir activitat entre els segles VIII i V aC. Es dóna la particularitat que tenien el costum de fabricar les seves cases amb fang per sobre, i d’aquesta manera s’ha conservat molta fusta, material orgànic que tendeix majorment a desaparèixer amb el pas del temps. Això ha aportat molta informació sobre les construccions. En el seu major moment d’esplendor va arribar a tenir dues hectàrees amb un perímetre envoltat per una tanca de 6 metres d’alt per tres d’ample de fossar.

El poblat

Interior d'una cabana de Biskupin. L'estat de conservació de la fusta ha permés reconstruir molt fidelment com podria haver estat. La cronologia del porbla coincideix amb el període a l'Europa occidental de la cultura de cultura de Hallstatt, del ferro
Interior d’una cabana de Biskupin. L’estat de conservació de la fusta ha permès reconstruir molt fidelment com podria haver estat originàriament. La cronologia del poblat coincideix amb el període de Hallstatt a l’Europa occidental, del ferro.

De fet, en l’època en què es va construir el poblat, aquest estava envoltat d’aigua, i contenia una escullera i un pas de 8 metres de llarg per permetre l’accés des de terra ferma. En aquestes posicions claus, s’hi han trobat gran quantitat de fustes que indiquen una gran estructura, però es desconeix quina.

Es calcula que el poblat podria arribar a albergar 700 habitants, però no s’han trobat enterraments. Totes les cases tenien la mateixa grandària cosa que, com acostuma a passar en aquests casos, els arqueòlegs ho han interpretat com un símptoma d’un cert igualitarisme, o de la presència de magatzems o altres tipus d’allotjaments fora del poblat.

Inicialment, els pagesos de la zona no van donar importància a les restes arqueològiques, se les emportaven a casa, fins que els nens van portar coses a l’escola i els professors van donar la veu d’alarma.

En alguns habitatges, s’hi han trobat restes de telers i pesos. I d’entre el fang, s’han recuperat diferents llavors de gra i nombroses restes de bestiar de granja, cosa que indica que eren un poble que dominaven totes les tècniques agrícoles. La presència de restes de bronze primer i ferro després, fa evident que coneixien la metal·lúrgia. També s’han trobat elements de procedència externa com collarets i ambre del Bàltic que podrien indicar l’existència d’un comerç de llarga distància.

La fortificació és també destacable. De qui es protegien? Biskupin es troba a Pomerània, zona de pobles bàltics. O eren eslaus, o eren germànics? Dels seus habitants es perd el rastre en el temps. Amb els segles i l’abandonament, l’illa va ser engolida per la pujada de les aigües, cosa que va facilitar la conservació del poblat per a la posterior tasca dels arqueòlegs.

Actualment, la part occidental de Pomerània forma part d’Alemanya, i l’oriental, on es troba Biskupin, de Polònia, quedant dividida pel mig pel riu Oder.

El camp de batalla arqueològic

Biskupin es va convertir en un indret arqueològic experimental on anar a cercar la prova definitiva sobre qui era “l’autèntic propietari” de Pomerània. Pangermanistes i paneslavistes interpretaven al seu gust tot el que trobaven.

Enterrament d'urnes a Legowo (Polònia) contemporani de Biskupin, del 500 aC.
Enterrament d’urnes a Legowo (Polònia) contemporani de Biskupin, del 500 aC. Trobat el 2013, conté més de 150 tombes amb restes de cadàvers incinerats, i milers d’estris. S’hi ha documentat una gran riquesa d’ofrenes, moltes per acompanyar l’últim viatge de nens petits, com sonalls i culleres petites decorades.

Les excavacions van iniciar-se el 1934 per part del professor Valentine Szwajcer qui va rebre tota mena de condecoracions per part de Polònia. Estava en joc el corredor de Danzig, lliurat a Polònia després de la Primera Guerra Mundial. Les excavacions van durar fins a l’inici de la Segona Guerra Mundial quan el professor Hans Schleif va reprendre les excavacions del 1939 al 1942, amb la intenció de demostrar les teories pangermàniques. És a dir, demostrar que el poblat en realitat es tractava d’un assentament germànic, com a argument per a assentar les reivindicacions sobre Pomerània. Pomerània havia estat una de les zones que s’havien disputat històricament Prússia i Polònia. 

Després de la guerra i fins al 1974 es va intentar exactament el contrari. Els polonesos, afavorits per les decisions frontereres del repartiment, van tornar a excavar el poblat amb la teoria que els alemanys, qui suposadament no trobar el que buscaven, van destruir el jaciment.

El jaciment és conegut per haver estat un lloc pioner de l’arqueologia experimental i de la paleoarqueologia, tot per demostrar qui havia estat allà primer, si els “polonesos” o els “alemanys”.

Actualment, se sap que la cultura que va habitar aquest indret no era ni protogermànica ni protoeslava, sinó d’una cultura d’enterraments d’urnes anomenada Lusitian que van habitar entre els rius Oder i Vístura des del 1500 aC fins al 500 aC, coincidint amb el període d’ocupació del Biskupin.

Les restes van emergir per la baixada del nivell de l’aigua, però actualment, les restes originals tornen a estar enterrades sota terra i torba. Igual que les disputes sobre a qui pertany Pomerània. L’any 2000 es va construir, sobre les restes arqueològiques, una imitació de castell per al rodatge d’una pel·lícula que posteriorment ha estat reciclat per fer un museu a l’aire lliure. Queden però els misteris sobre els pobladors

Els misteris de Biskupin

Material de la cultura Lusatian, hereva de la cultura Trzciniec i contemporània del bronze nòrdic i la cultura d'urnes
Material de la cultura Lusatian, hereva de la cultura Trzciniec i contemporània del bronze nòrdic i la cultura d’urnes.

Res en aquest poblat té sentit. La ubicació del terreny no es correspon amb un assentament d’algú que domina les tècniques de conreu. L’espai no és adient per tenir cura del bestiar, dificulta la seva vigilància, malgrat que s’han trobat restes i no eren de cacera.

L’estructura de les cases no s’ajusta tampoc a la típica jerarquització social que es produeix a causa dels excedents de producció en una societat sedentària d’agricultors i ramaders. Totes les cases de la mateixa mida, i distribuïdes en línies paral·leles iguals, no mostra cap ordre social. D’altra banda, tant el manteniment de les estructures com totes les tasques que realitzaven, com el comerç, denoten una forma d’organització complexa.

Pel que fa al comerç, una teoria diu que podria tractar-se d’un assentament comercial, però tornem a xocar amb la tria de l’emplaçament, molt adient per a la defensa, però poc per a les comunicacions.

Sense comptar amb la seva misteriosa desaparició. Realment se sospita que el llac va pujar el nivell, però no s’ha acabat de confirmar per als últims estrats. Van esgotar els recursos del voltant i van canviar de lloc? Van ser expulsats o van patir revoltes internes? No hi ha rastres de què el poblat hagués patit greus desperfectes sobtats que justifiquessin un abandonament, ni enterraments a prop. En tot cas, el conjunt va ser declarat patrimoni per part del govern polonès el 1994. Caldrà seguir excavant per trobar les peces que falten.


Què visitar?

El poblat reconstruït forma part del museu arqueològic de Varsòvia:

http://www.pma.pl/nowe/en/index.html

Article anteriorQuè saps de la història d’Alemanya?
Proper articlePer què juliol i agost tenen 31 dies?
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).