pantalla principal d'Old mapes online
Pantalla principal d'Old mapes online

Si us agraden els mapes o teniu curiositat per saber com s’interpretava el món fa una colla d’anys, aquest és el vostre web: Old Maps Online. Conté segons la seva pròpia informació més de 250.000 mapes de tot el món des del segle XV fins al XX.

Resultat de la cerca "Barcelona". A la barra de la dreta conforme es va baixant van apareixent més opcions
Resultat de la cerca “Barcelona”. A la barra de la dreta a mesura que es va baixant van apareixent més opcions.

És molt fàcil de fer servir, molt intuïtiu. D’entrada tens dues possibilitats, anar directament al mapa i fer una cerca desplaçant-te per mapa mundi, o introduint el nom d’una ciutat directament. Val la pena, a menys que tinguem una idea molt clara del que cerquem, fer un repàs  i tafanejar.

La cerca es pot fer per línia de temps, una mica complicada, o per criteris com a autor, escala o lloc. Però el que realment impressiona és anar desplaçant-te pel mapa i veure el que apareix. Un cop seleccionada la fitxa, si triem “veure en web” ens obre el lloc on es troba la imatge, pel que podem descobrir infinitat de recursos paral·lels, sobretot si fem servir “més al catàleg”.

El projecte és una iniciativa de l’empresa d’Open Source Klokan en col·laboració amb diferents universitats i implementat per voluntaris des del  2013.

Aquest és un exemple de fitxa d'un mapa de 1734 de Sardenya. Quan prems s'obre en gran.
Aquest és un exemple de fitxa d’un mapa de 1734 de Sardenya. Quan prems s’obre en gran.

Té aplicació per a Google Play i per a l’Apple Store descarregable gratuïta, pel que funciona perfectament adaptat a dispositius mòbils. Funciona perfectament en els principals navegadors i és molt ràpid.

Realment, trobar-li alguna pega es fa difícil, potser com sempre, fer servir més idiomes pels menús i les descripcions estaria bé, per la resta és perfecte.

Old Maps Online

The easy-to-use getaway to historical maps in libraries around the world.

Article anteriorSkanderbeg, l’heroi en la lluita contra els turcs
Proper articleEspiar per sobreviure
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).