Des del segle XVIII fins ben bé entrat el segle XX a Rússia, juntament amb l’Església Ortodoxa i les altres confessions majoritàries (Catolicisme, Judaisme o Islam), hi van conviure tot un seguit de creences minoritàries que avui en diríem sectàries. Aquests grups marginals van ser perseguits per les autoritats religioses i polítiques russes a causa de la desviació que suposaven les seves doctrines o els costums que promovien. Entre ells aquí en destacarem només un, la secta dels Skoptsi (castrats, eunucs).

скопцы-гл
Grup de sectaris Skoptsi. Fotografia: ttolk.ru

Els Skoptsi van ser creats per un pertorbat anomenat Kondrati Selivànov a la segona meitat del segle XVIII. Selivànov, un pagès nascut a principis d’aquell segle i mort el 1832 amb més de 100 anys d’edat, va llegir un dia aquest fragment del Nou Testament: “Perquè hi ha eunucs que han nascut així del ventre de la mare, i hi ha eunucs que n’han estat fets pels homes, i hi ha eunucs que se n’han fet ells mateixos, per causa del Regne del Cel. Qui ho pugui entendre, que ho entengui” (Mateu 19,12). I a ell li va semblar entendre-ho així: per arribar al Regne del Cel calia renunciar a les parts del cos més íntimes i extirpar-les. Encara que ens pugui semblar que la gent fugirien d’ell com de la pesta, el cas és que dins l’analfabeta i depauperada societat rural russa d’aquella època no li van faltar seguidors. De fet, avui en dia els fanatismes religiosos i les sectes també es nodreixen d’acòlits que s’agafen a qualsevol cosa per fugir de les misèries de la vida.

Una interpretació literal d’un passatge bíblic va ser la causa del sorgiment d’aquesta secta demencial.

Quan les autoritats van descobrir que algunes persones s’havien mutilat per motius religiosos van intervenir de seguida enviant els sectaris a Sibèria. Selivànov, tot i també haver estat castigat, va poder escapar i arribar a Sant Petersburg on, es diu, va entrevistar-se amb el tsar Pau I, no sense recomanar-li que es castrés si volia arribar al Regne del Cel. El tsar Pau era un dels monarques més desequilibrats d’Europa, però no ho era tant com per seguir els consells de Selivànov i el vell sectari fou ingressat en un asil mental. Més tard, el fill de Pau, Alexandre I, alliberà Selivànov i aquest es féu famós en cercles aristocràtics de la capital russa a causa de la morbositat que despertaven les seves creences. Selivànov morí el 1832, com hem dit, a una edat força avançada.

La secta creia que quan arribessin a ser 144.000 membres el messies tornaria a la terra per regnar per sempre.

Amb la mort del seu líder els Skoptsi no van desaparèixer sinó que van continuar practicant la seva absurda fe. Consideraven que tots els mals del món eren producte de la carn i que l’extirpació dels òrgans genitals era la solució més eficaç per acabar amb el pecat. Igual que els càtars medievals, eren vegetarians, però sense practicar el vot de pobresa que aquests darrers feien. Ben al contrari, molts Skoptsi eren comerciants, cotxers o pagesos benestants i a diferència del que pensaven del sexe, no consideraven que la riquesa o l’ostentació fossin pecat. 

estris
Estris utilitzats per a fer les extirpacions. Foto: oppps.ru

El Petit Segell i el Gran Segell

Per entrar a formar part de la comunitat Skoptsi, els adeptes havien de passar -com ens podem imaginar- per un ritual molt esgarrifós: el de la castració. Es considerava que el castrador era un privilegiat, ja que algú que fes dotze o més extirpacions tenia plaça segura al Cel. Els incauts que es deixaven fer també es creien privilegiats, ja que sense els seus membres sexuals tenien molt de guanyat per no pecar. Per a la castració s’havia de passar per dues fases: el Petit Segell i el Gran Segell.

El Petit Segell consistia en l’extirpació dels testicles en el cas dels homes i en el d’un o dels dos pits en el de les dones. Al cap de dos anys, si la persona estava convençuda de voler continuar dins la secta, arribava el Gran Segell: les extirpacions definitives del penis en el cas dels homes i la dels llavis genitals i l’ablació del clítoris en el de les dones. A partir de llavors l’acòlit/a ja podia escapar de les flames de l’infern, segons la delirant interpretació teològica de la secta. S’utilitzaven estris tallants per a les extirpacions i ferro roent per cauteritzar les ferides.

A la Grècia hel·lenística hi hagué un culte molt similar, el de la deessa Cíbele.

Amb l’arribada del segle XX i sobretot a partir de la Revolució Russa del 1917, el temps dels Skoptsi començà a passar. Les noves autoritats prohibiren a partir d’aquell any les castracions que no fossin fetes per motius exclusivament mèdics. Igualment, els bolxevics no només van perseguir les religions majoritàries sinó que també van atacar les pràctiques com el Xamanisme siberià o les sectes minoritàries com els Skoptsi. El 1929 es va fer un gran judici contra ells a Leningrad i a partir de la dècada dels anys 30 sembla que varen desaparèixer definitivament per sempre.

Article anteriorPeaky Blinders, una sèrie amb molta Història
Proper articleEls inicis del feixisme italià (II)
Vaig estudiar Filologia Eslava a la Universitat de Barcelona i Història a la Universitat de Girona, així com Llengua Russa a les Universitats de Sant Petersburg i Moscou. Gran apassionat de la Cultura i Història russes, he fet de traductor i intèrpret en vàries ocasions. Actualment em dedico al món del Turisme.

2 COMENTARIS

 1. Quina història més sorprenent, sobretot pensant en la castració o mutilació al S XIX que debia ser terrible!
  Ben bé que bona part de les religions o creences, s’alimenten de l’analfabetisme d’alguns dels seus membres.
  Per cert, a les fotos, concretament a la segona, m’han sorprès les faccions dels fotografiats, molt iguals i alhora molt estranyes (per a mi que no he estat mai a Rússia).

  • Gràcies Rafa!
   La semblança de les faccions dels sectaris (a part de ser tots russos) segurament és deguda també a la castració mateixa: Sense testicles, el nivell de testosterona baixa dramàticament i això comporta fins i tot canvis en el físic dels castrats.
   Un dels canvis que també es produïen era a la veu. A l’Itàlia dels segles XVII-XVIII – per exemple – hi havia els “castrati”, nens de familia pobre que eren castrats de petits per a que tinguéssin una veu perfecta per a cantar Òpera. De grans eren milionaris i tenien tota la fama que hom poguès imaginar, però els mancava una de les coses més bàsiques que ens fa humans: el sexe. Tot plegat molt trist i patètic.