Promoció de la sèrie de televisió Peaky Blinders. Fotografia: https://www.robbreport.es/

Peaky Blinders és el nom d’una de les sèries amb més èxit de la BBC. Està basada en la història d’una família de gàngsters establerta a Birmingham l’any 1919 i com pretén expandir els seus negocis a partir de les apostes de cavalls. La sèrie, que està a punt d’estrenar la seva tercera temporada, destaca per una genial ambientació en l’època i la magnífica interpretació dels protagonistes. Què en sabem, però, dels Peaky Blinders de veritat?

Misèria, violència i molta elegància

A la Birmingham del 1870 hi havia barriades submergides en l’extrema pobresa, donada la seva condició de ciutat industrial, i això va afavorir el sorgiment de bandes de delinqüents que lluitaven en baralles multitudinàries que podien durar hores. Poc a poc, la banda coneguda com Peaky Blinders va començar a fer-se respectar i consolidar-se com un veritable temor en aquesta ciutat freda i gris del Regne Unit.

La sèrie de la BBC no és del tot fidel a la Història, tot i la bona recreació escènica del període d’entreguerres.

Molts joves provinents de contextos marginals van sentir-se atrets per aquesta banda i s’hi van afegir amb ganes de trobar una via d’escapatòria a la seva misèria. Un exemple fou David Taylor, tancat entre reixes per portar una pistola amb només 13 anys. I és que els Peaky Blinders no tenien escrúpols i no feien diferències ni excepcions: atacaven a tot aquell que es creués en el seu camí, sobretot a aquells que mostraven signes d’inferioritat. De fet, la primera prova de la seva existència la trobem en una denúncia policial d’un veí de Birmingham que va ser brutalment atacat per una banda de joves gàngsters sense cap motiu.

El nom de la banda prové d’un mite no documentat: Peaky Blinders fa referència a les fulles d’afaitar que portaven cosides a les seves boines i que feien servir per deixar cegues les seves víctimes, una pràctica tan brutal com habitual en ells. La policia va realitzar moltes detencions i condemnes a membres de la banda, per la qual cosa els documents de les detencions són molt pràctics per descobrir com eren, quin aspecte tenien i quin estil de vida portaven. Nens i adults, estudiants i obrers que no tenien escrúpols en descarregar la seva ràbia, com el cas de Stephen McHickie, que amb 25 anys va assaltar una merceria situada només a 11 portals de casa seva.

Però, tal i com testimonien els arxius policials, la violència no ho era tot. També eren coneguts per la seva elegància al vestir: duien mocadors de seda, pantalons de campana, botes amb punta d’acer i boines sovint inclinats cap a un cantó -molt semblant als Scuttlers de Manchester, una altra banda de la mateixa època-.

Veritats i mentides dels Peaky Blinders

La banda de Peaky Blinders, a l'exposició dedicada aquesta serie a Birmingham.
La banda de Peaky Blinders, a l’exposició dedicada aquesta sèrie de televisió, a la Library of Birmingham. (Fotografia: radiotimes.com)

La sèrie de la BBC però, no és del tot fidel a la Història. Tot i la bona recreació escènica del període d’entreguerres, el cert és que els Peaky Blinders van desaparèixer al 1914, just abans de començar la I Guerra Mundial. La sèrie està ambientada en la novel·la “A walk down Summer Lane”, de John Douglas, que situa la trama precisament un cop acabada la guerra. De fet, un tema que apareix sovint és el trauma d’alguns dels protagonistes que van anar a França a lluitar i, al tornar a casa, els turmenta el record de tot el què han fet i vist fer durant la guerra.

De totes maneres, cal destacar el gran valor històric que té la sèrie. L’espectador no només segueix una trama d’acció entre bandes de mafiosos, sinó que veu com els temes propis de la època influeixen en el desenvolupament de la Història i en la vida dels personatges. Cal destacar, per exemple, el paper del moviment sindicalista, molt important a l’Anglaterra d’entreguerres; o el conflicte amb l’IRA, un dels temes que més va afectar al país al llarg del segle XX. La corrupció policial també és un tema molt present, arribant a aplicar uns mitjans poc morals quan la finalitat era combatre les màfies. Aquesta és la història real dels Peaky Blinders, una banda de mafiosos que continua present a l’actualitat i que ocupa un lloc principal en el folklore de Birmingham.


Més informació:

Peaky Blinders – BBC Two

Article anteriorHitler a Star Wars
Proper articleSkoptsi: La secta dels castrats russos
Vaig estudiar Humanitats a la Universitat Autònoma de Barcelona i el Màster en Gestió Cultural a la Universitat de Barcelona. Col·laborador d’Històries d’Europa des del 2015.