Durant la celebració de les eleccions de 2015, un gest del partit polític Ciutadans va passar desapercebut mediàticament. Com en el cas dels colors o d’altra simbologia, tenen el seu significat. Amb l’escalfor del moment, exaltats, molts seguidors d’aquest partit mostraven tres dits mentre cridaven “tres per cent, tres per cent”. El problema és: quins dits feien servir? En aquest segon lliurament dels gestos amb la mà, es veurà quin significat té el “tres” tal com aquesta gent el feia.

Forma d'indicar el 3 corrent al nostre país. Amb els tres dits centrals.
Forma corrent d’indicar el número 3 al nostre país. Amb els tres dits centrals.

El tres als països mediterranis i alemanys

Al món, el general, quan algú vol indicar el número tres amb els dits, fa el gest amb els tres dits centrals, amagant el gros i el petit. Però a Alemanya això és estrany. El normal a Alemanya és fer-ho amb lògica alemanya, és a dir, amb els tres primers dits, començant pel dit gros. I també a diferència nostra, ho fan ensenyant el palmell de la mà, no com nosaltres que ho fem com mostra la foto.

Cal destacar, que aquesta és una peculiaritat cultural alemanya i rarament, per no dir quasi mai, no trobarem ningú que faci aquest gest aquí, si no és que és alemany. Cal no confondre com fan alguns webs segurament malintencionats, que pel sol fet que algú faci un gest germànic, no se’l pot titllar de nazi. Primer, perquè no tots els alemanys són nazis ni tots els nazis són alemanys i segon, perquè el gest, tot i que se l’apropiaren els nazis com tantes altres coses, no deixa de ser un gest quotidià molt més antic que els nazis i que segueix vigent.

Que consti que no estem dient “nazi” a ningú. Simplement remarquem una coincidència i expliquem l’origen del gest.

La pregunta seria, quanta gent amb influència germànica podríem trobar en aquest partit? Perquè realment, a les imatges s’hi veu molta gent que fa aquest gest, percentualment a la resta de la població, massa. Si proveu amb el vostre entorn, veureu que realment són poquíssims els qui ho faran així.

El vídeo  fent el tres a l’alemanya

Fixeu-vos que abans de cridar “tres per cent” hi ha gent que fa el gest mentre criden “Catalunya és Espanya”. Quan criden “tres per cent”, mireu els dits que s’aixequen”, minut 1. Mireu el vídeo a TV3:

Inés Arrimadas, de Ciutadans, valora el resultat electoral

Hi ha encara una altra explicació de què hi hagi tanta gent que faci aquest gest, i és que siguin serbis, en comptes d’alemanys. La salutació de tres dits és típica sèrbia i té referents en l’ideari ètnic serbi i la tradició de l’església ortodoxa. El 3, pels serbis, és molt important i també es fa servir per als juraments, i encara avui albanesos o bosnians es prenen com un insult que els facin aquesta salutació. A la fotografia principal, podeu veure una pintura romàntica que representa l’aixecament contra els turcs a començament del segle XIX amb els tres dits a Takovo encapçalat pel Príncep Miloš Obrenović.

El símbol del tres: el jurament nazi

Fixeu-vos en el pilot de fòrmula 1, Sebastian Vettle, alemany, com fa referència als tres campionats obtinguts, i mireu com la ma del costat no fa servir els mateixos dits, segur que no és alemany.
Fixeu-vos en el pilot de fórmula 1, Sebastian Vettel, alemany, com fa referència als tres campionats obtinguts, i mireu com la mà del costat no fa servir els mateixos dits, segur que no és alemany.

El que ha donat mala fama al gest va ser l’ús que en van fer els nazis. I per això, si es pot, com a gest simbòlic (manifestacions, proclames o similars), la gent corrent l’evita. Les Schutzstaffel, més conegudes com a SS, feien servir els tres dits com a sistema de jurament triple. Aquí podeu consultar els diferents tipus de jurament que feien totes les tropes. Amb la mà alçada i els tres dits en qüestió les SS pronunciaven tots alhora la frase:

“Et juro, Adolf Hitler, Führer i Canceller del Reich, fidelitat i valor. Prometo obediència fins a la mort a tu i als superiors per tu encomanats. Que Déu m’ajudi!”

Podeu veure l’escena en aquest vídeo:

GCSE History: Wehrmacht swear ‘Oath of Loyalty’ to Hitler (good footage)

A video about the oath of personal loyalty sworn to Hitler by the German Army in 1934.

Finalment, si ens endinsem en el terreny antropològic i acceptem que la cultura humana no és sinó simbolisme, al cap i a la fi estem davant d’una mostra inconscient d’un fet cultural. Sempre que sigui inconscient. I al capdavall, ens podríem trobar davant d’un fet que aïlladament, ha de ser tingut en compte junt amb tot el conjunt que conforma la consciència quotidiana d’una determinada societat. Podríem estar al davant d’una simple evolució històrica, o d’un cas de manual boasià. Però aquest seria un altre debat.

Molta gent coneixerà el gest per la pel·lícula “Bastards” de Tarantino. Aquesta és l’escena:

Tres aleman malditos bastardos

Como indicar 3 con los dedos de la mano

Article anteriorL’antisemitisme europeu com a motor de pensament
Proper articleEl general Andrei Vlàssov: traïció a l’Est
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).