Gallica és un recurs de la Biblioteca Nacional de França que ofereix en línia milions de documents originals. El seu Facebook té quasi ja 100.000 seguidors. Combina una bona aparença amb una bona usabilitat, el que no és gaire usual. A la barra superior podeu fer cerca per paraules clau, tot seleccionant si vols cercar a tot el portal o a un contingut concret. Podeu provar de buscar “Catalunya”, a veure què surt, és interessant.

A la portada hi ha les xifres de recursos disponibles al portal. Realment impresionant.
A la portada hi ha les xifres de recursos disponibles al portal. Realment impressionant.

El contingut es pot descarregar gratuïtament o consultar a la mateixa pàgina. A la barra de l’esquera hi ha la navegació pels arxius. La típica lupa, info sobre el document, localització, descàrrega amb possibilitat de pdf o la imatge i finalment si es vol demanar un facsímil, però això ja sí que té un cost d’enviaments.

A la mateixa barra superior tenim possibilitat de fer recerca avançada, o per col·leccions. A col·leccions, però, els apartats de geografia estan en construcció al moment de l’última consulta nostra [01/12/2015].

Són recursos interessants les fotos, documents originals, discursos o premsa durant la Primera Guerra Mundial, els números sencers de la revista Vogue  o les monedes. Hi ha innumerables documents originals, en el moment de la consulta anuncien un de Giacomo Casanova en que parla que se’n va a Saragossa, a l’Aragó. D’entre els documents, destacaríem la col·lecció carolíngia. A sota a l’esquerra hi ha un altre enllaç a col·leccions, entre el quals una de monedes antigues impressionant.

El portal disposa del seu propi blog amb articles que utilitzen els seus recursos. Aquesta és una font de recursos en constant creixement, no només pels fons de la pròpia biblioteca, sinó perquè accepten documents privats. Realment es fa difícil de trobar-li una pega, tan la informació de cada arxius, sempre disponible, com la navegació, és molt intuïtiva i sempre tens la possibilitat de tornar enrere amb un bon fil d’Ariadna. Pots seleccionar vista amb llistat o mosaic i tot està amb icones estàndards que faciliten la comprensió. A més té app per a consulta des de dispositius mòbils i funciona bé amb tots els navegadors.  Potser, per posar algun “però”, podrien facilitar la cerca cronològica, tret d’això, és un recurs quasi perfecte.

Deixa aquí el teu comentari

Loading Facebook Comments ...