Gallica és un recurs de la Biblioteca Nacional de França que ofereix en línia milions de documents originals. El seu Facebook té quasi ja 100.000 seguidors. Combina una bona aparença amb una bona usabilitat, el que no és gaire usual. A la barra superior podeu fer cerca per paraules clau, tot seleccionant si vols cercar a tot el portal o a un contingut concret. Podeu provar de buscar “Catalunya”, a veure què surt, és interessant.

El contingut es pot descarregar gratuïtament o consultar a la mateixa pàgina. A la barra de l’esquerra hi ha la navegació pels arxius. La típica lupa, info sobre el document, localització, descàrrega amb possibilitat de PDF o la imatge i finalment si es vol demanar un facsímil, però això ja sí que té un cost d’enviaments.

A la portada hi ha les xifres de recursos disponibles al portal. Realment impresionant.
A la portada hi ha les xifres de recursos disponibles al portal. Realment impressionant.

A la mateixa barra superior tenim possibilitat de fer recerca avançada, o per col·leccions. A col·leccions, però, els apartats de geografia estan en construcció al moment de l’última consulta nostra [01/12/2015].

Són recursos interessants les fotos, documents originals, discursos o premsa durant la Primera Guerra Mundial, els nombres sencers de la revista Vogue o les monedes. Hi ha innumerables documents originals, en el moment de la consulta anuncien un de Giacomo Casanova en què parla que se’n va a Saragossa, a l’Aragó. D’entre els documents, destacaríem la col·lecció carolíngia. A sota a l’esquerra hi ha un altre enllaç a col·leccions, entre el qual una de monedes antigues impressionant.

El portal disposa del seu propi blog amb articles que utilitzen els seus recursos. Aquesta és una font de recursos en constant creixement, no només pels fons de la mateixa biblioteca, sinó perquè accepten documents privats. Realment es fa difícil de trobar-li una pega, tant la informació de cada arxiu, sempre disponible, com la navegació, és molt intuïtiva i sempre tens la possibilitat de tornar enrere amb un bon fil d’Ariadna. Pots seleccionar vista amb llistat o mosaic i tot està amb icones estàndards que faciliten la comprensió. A més té app per a consulta des de dispositius mòbils i funciona bé amb tots els navegadors. Potser, per posar algun “però”, podrien facilitar la cerca cronològica, tret d’això, és un recurs quasi perfecte.

Gallica

Plusieurs millions de documents consultables et téléchargeables gratuitement : livres, manuscrits, cartes et plans, estampes, photographies, affiches, revues, fascicules de presse et journaux, enregistrements sonores, partitions

Article anteriorQui eren veritablement els nans de la Blancaneus?
Proper articleBase de dades de plebiscits i referèndums
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).