Archive.org, lloc gratuït, és un dels millors llocs per on començar a buscar si existeix un document a Internet. Té accés als documents de les millors fonts existents avui en dia a la xarxa, com la Biblioteca del Congrés. És recomanable, per poder consultar-ho tot, estar registrat. No és necessari per fer cerques, però sí per llegir determinats arxius i per pujar documents.

Aquesta és la visió un cop registrat.
Aquesta és la visió un cop registrat.

El seu funcionament és molt simple: introduir concepte i fer cercar, però cal tenir paciència, perquè la colossal quantitat de dades que conté fa que s’hagi d’ajustar molt les cerques. Fins i tot si en trobem, podem tenir resultats de l’estil “més de 300.000” referències, tranquil·lament. Un dels avantatges d’estar registrat, és que podem desar-nos els nostres preferits, i evitar-nos tornar a cercar.

Una primera cerca podria ser seleccionant a les icones quin tipus de recurs cerquem: llibres, àudio, vídeo…. Si ja estàs registrat, el menú de tipus d’arxius sempre és en text a la part superior.

El format en què podeu trobar les fonts són diversos. Alguns com aquests, la majoria, estan en un lector força bo i ràpid. D’altres, com aquest llibre de Kant que us recomanem, especialment si pertany al Projecte Gütenberg, apareixen més en HTML. Us posem un exemple d’àudio: Friedich Ebert immediatament després de ser nomenat president a la República de Weimar. En general, a l’esquerra, teniu els diversos formats en què disposeu del recurs: per descarregar, per llegir en línia o si està en HTML, etc.

Us recomanem, pel que significa d’evolució, l’apartat d’arxiu de recursos d’informàtica. “Prince of Persia” és història! Com passa el temps.

blog propi, en anglès, tot i que no és estrictament d’història, sinó sobre l’equip que impulsa el projecte. Tècnicament no cal res especial i funciona bé en tots els navegadors. L’únic “però” (criticar per criticar) és que els lectors en línia de documents, no estan pensats per a tauletes. Que gaudiu el recurs!

Internet Archive: Digital Library of Free & Borrowable Books, Movies, Music & Wayback Machine

Can You Chip In? In 2020 the Internet Archive has seen unprecedented use-and we need your help. When the COVID-19 pandemic hit, our bandwidth demand skyrocketed. Right now we’re getting over 1.5 million daily unique visitors and storing more than 70 petabytes of data.