Archive.org, lloc gratuït, és un dels millors llocs per on començar a buscar si existeix un document a Internet. Té accés als documents de les millors fonts existents avui en dia a la xarxa, com la Biblioteca del Congrés. És recomanable, per poder consultar-ho tot, estar registrat. No és necessari per fer cerques, però sí per llegir determinats arxius i per pujar documents.

Aquesta és la visió un cop registrat.
Aquesta és la visió un cop registrat.

El seu funcionament és molt simple: introduir concepte i fer cercar, però cal tenir paciència, perquè la colossal quantitat de dades que conté fa que s’hagi d’ajustar molt les cerques. Fins i tot si en trobem, podem tenir resultats de l’estil “més de 300.000” referències, tranquil·lament. Un dels avantatges d’estar registrat, és que podem desar-nos els nostres preferits, i evitar-nos tornar a cercar.

Una primera cerca podria ser seleccionant a les icones quin tipus de recurs cerquem: llibres, àudio, vídeo…. Si ja estàs registrat, el menú de tipus d’arxius sempre és en text a la part superior.

El format en què podeu trobar les fonts són diversos. Alguns com aquests, la majoria, estan en un lector força bo i ràpid. D’altres, com aquest llibre de Kant que us recomanem, especialment si pertany al Projecte Gütenberg, apareixen més en HTML. Us posem un exemple d’àudio: Friedich Ebert immediatament després de ser nomenat president a la República de Weimar. En general, a l’esquerra, teniu els diversos formats en què disposeu del recurs: per descarregar, per llegir en línia o si està en HTML, etc.

Us recomanem, pel que significa d’evolució, l’apartat d’arxiu de recursos d’informàtica. “Prince of Persia” és història! Com passa el temps.

blog propi, en anglès, tot i que no és estrictament d’història, sinó sobre l’equip que impulsa el projecte. Tècnicament no cal res especial i funciona bé en tots els navegadors. L’únic “però” (criticar per criticar) és que els lectors en línia de documents, no estan pensats per a tauletes. Que gaudiu el recurs!

Internet Archive: Digital Library of Free & Borrowable Books, Movies, Music & Wayback Machine

Can You Chip In? In 2020 the Internet Archive has seen unprecedented use-and we need your help. When the COVID-19 pandemic hit, our bandwidth demand skyrocketed. Right now we’re getting over 1.5 million daily unique visitors and storing more than 70 petabytes of data.

Article anteriorLa cronologia més bèstia d’història a la xarxa
Proper articleL’antisemitisme europeu com a motor de pensament
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).