ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues) és el repositori de revistes i diaris històrics més important de Catalunya. D’entre les 363 capçaleres que es poden consultar gratuïtament, potser destacaríem els satírics “Bé Negre” i “L’esquella de la Torratxa”, el diari sempre referència “La Veu de Catalunya”, considerat l’òrgan d’expressió de la Lliga, o el mític “La Campana de Gràcia”. I segueix creixent, perquè anuncien en el moment de la nostra última consulta 12 incorporacions més, aviat.

Aquesta iniciativa de la Biblioteca Nacional de Catalunya i el CSUC és, de fet, una de les poques, tot i que rellevant, iniciatives digitalitzadores del nostre país. Amb tot, protegeix del desgast del contacte unes fonts molt consultades pels investigadors. I sobretot, obre unes fonts importantíssimes al coneixement i la divulgació mundial.

El sistema de cerca ha millorat molt, ara es poden trobar determinades revistes per temàtica, com religiosa, o per format, revistes o diaris, per any, o anar directament a títols i ressenyes i cercar pel mètode clàssic alfabètic. És molt interessant la línia de temps de què disposa, tot i que és encara una mica lenta, el fet que estigui enllaçat al respectiu arxiu, facilita molt la selecció d’un arxiu, sobretot si no es té car què es busca.

ARCA

Què és ARCA? | Títols i ressenyes | Cerca | Línia del temps | Properes incorporacions | Novetats | Informació tècnica

Article anteriorBase de dades de plebiscits i referèndums
Proper articleLa cronologia més bèstia d’història a la xarxa
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).