El famós muntatge estil
El famós muntatge estil "posant" que il·lustra el fals inici de la invasió de Polònia. Foto: Bundesarchiv Bild 146-1979-056-18A, Polen, Schlagbaum, Deutsche Soldaten

Ja es diu que la primera víctima de qualsevol guerra és la veritat. En aquest cas, estem davant d’un muntatge publicitari per a consum intern, l’èxit del qual arriba fins als nostres dies. Aquesta foto, sobradament coneguda, d’uns soldats de la Wehrmacht trencant la barrera fronterera d’un post polonès, és la imatge icònica per excel·lència de l’inici de la Segona Guerra Mundial, datada per al dia 1 de setembre de 1939. Però això no és veritat.

El primer que sorprèn de la foto, és la seva tria. Després d’una invasió per part de 54 divisions, més d’1,5 milions de soldats, 2.500 tancs i gairebé 2.000 avions… surt una imatge de soldats rient, passant-s’ho bé, per en contra d’una que mostrés el gran desplegament tecnològic i militar emprat per conquerir Polònia.

El famós muntatge estil "posant" que il·lustra el falç inici de la invasió de Polònia.Foto:Bundesarchiv Bild 146-1979-056-18A, Polen, Schlagbaum, deutsche Soldaten
El famós muntatge, estil “posant” que il·lustra el fals inici de la invasió de Polònia. Fotografia: Bundesarchiv

L’altre aspecte que destaca és que els soldats apareixen en un post fronterer on no hi ha presoners, ni vigilants polonesos, i la foto està presa des de l’oest. Si mirem el desplegament de tropes, veurem que aquesta imatge encara és més inversemblant, ja que el dia 1, la principal línia de l’exèrcit alemany va anar cap a Varsòvia, i una petita part estava cercant l’aquarterament de Westerplatt. La policia de Danzig va prendre l’oficina de correus, únic refugi polonès de l’anomenat corredor de Danzig. El punt fronterer del corredor com el de Kolibki / Koliebken van ser presos fàcilment per la mateixa policia de Danzig, mentre que els soldats només van arribar a la tarda, quan les autopistes ja eren transitables. A la foto, s’hi veuen policies de Danzig, de supervisió de fronteres i soldats de la Wehrmacht de tornada del front.

Va ser en aquest moment, els dies immediatament posteriors a la invasió, que els soldats van “posar” per il·lustrar el trencament de la frontera, casus belli, davant un munt de fotògrafs. L’escena es va repetir, de fet, unes quantes vegades, de forma que quedés perfecta, d’aquí que actualment hi hagi diferents angles de la mateixa foto.

De totes les fotos fetes, la que va fer Hans Sönnke, un fotògraf de Danzig, va ser la que va tenir més èxit. Veieu una altra perspectiva de la posada:

invasio_polonia2

El llistat d’exemple que han fet servir aquesta imatge de forma errònia és llarg, fins i tot pels mateixos alemanys. L’última mostra a casa nostra ha estat als companys de la revista Sàpiens, al número especial sobre la Segona Guerra Mundial, en la que tornen una altra vegada a caure al parany propagandístic nazi, ja per reiteració.

En realitat, les imatges que haurien de servir d’inici real hauria de ser aquestes del cuirassat Schleswig-Holstein bombardejant el Westerplatte a Danzig a les 04:48 de la matinada del 30 a l’1 de setembre:

schleswigholstein

Article anteriorSos bator moros, la bandera de Sardenya
Proper articleLes versions turques dels èxits americans
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).