Quadre que representa la mort de Nelson el 21 d'octubre de 1805. Obra de Denis Dighton de 1825. Foto: Wikimedia Commons
Quadre que representa la mort de Nelson el 21 d'octubre de 1805. Obra de Denis Dighton de 1825. Foto: Wikimedia Commons

Un 1 d’agost, però de 1798, es produïa al delta del Nil, a Egipte, la coneguda com Batalla del Nil, on l’almirall de la flota anglesa, el mític Horatio Nelson, va desfer del tot la flota de l’expedició napoleònica, la qual es va veure obligada a romandre a terra, aïllada. El fracàs, en termes militars, de l’expedició de Napoleó, va ser en gran part a causa d’aquesta batalla. Els anglesos, a més, es van fer amb un fort botí, d’entre el qual, per exemple, la famosa pedra Rosetta.

Victòria a Trafalgar i mort de Nelson

La columna de Londres dedicada a Nelson, va ser inaugurada el 1843 per commemorar la victòria de Trafalgar i està decorada amb canons fosos britànics, però no és l’homenatge més sonat.

L’altra gran victòria de Nelson va ser la de Trafalgar el 21 d’octubre de 1805. Ell sol, amb la meitat de dispositius que els seus enemics, va vèncer la coalició de francesos que estaven acompanyats, llavors, pels espanyols dels moviments d’acostament a França d’estil anti-Godoy, afavorits per la rància i submisa monarquia de Carles IV, el de l’abdicació de Baiona. Malgrat la victòria britànica, Nelson, com és sabut, hi va deixar la pell en aquesta batalla.

La Batalla del Nil: destrucció del L'Orient, 1 d'agost de 1798 pintura de Mather Brown, de1825 conservada al Museu Marítim Nacional a Greenwich
La Batalla del Nil: destrucció de l’Orient, 1 d’agost de 1798 pintura de Mather Brown, de 1825 conservada al Museu Marítim Nacional a Greenwich

El seu cadàver al vaixell ensenya Victory, va viatjar conservat dins un barril amb licor de tornada cap a les illes, on va ser enterrat amb tots els honors d’estat. Diuen que el mateix rei va plorar quan es va assabentar de la notícia.

Un taüt molt especial

Com a primer gest en honor a les proeses de l’almirall, Nelson va ser enterrat amb un taüt fet amb la fusta del pal major del vaixell l’Orient, el vaixell insígnia de la flota napoleònica a la Batalla del Nil.

El vaixell va explotar durant la batalla, assetjat per 5 vaixells britànics, causant la mort de bona part de la tripulació. La deflagració sembla que es va sentir des de terra i tot. Encara que les xifres ballen, dels més de mil tripulants, segons els francesos va haver-hi uns 700 supervivents, i segons els anglesos només 70. Les restes de l’immens vaixell de 120 canons, van ser agafades com a botí pels britànics. I com hem vist, el seu primer ús va ser molt simbòlic per homenatjar l’almirall.

Article anteriorEls zoològics humans
Proper articleLa depilació femenina
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).