El meu nom és Garbo

De Calais passant per Normandia

0
1120
Joan Pujol a l'ambaixada de la RFA a Madrid l'any 1984. Fotografia: https://albertonews.com/

Durant les setmanes prèvies al desembarcament de Normandia els espies nazis s’ensumaven que el desembarcament anglo-americà seria al Pas de Calais, el punt més curt entre el Regne Unit i França, travessant l’Atlàntic.

Foto de l’espia “Garbo”. Fotografia: https://albertonews.com/

Les forces aliades van començar a dissenyar la “falsa” invasió d’Europa pel Pas de Calais. Calia enganyar a Hitler, els alemanys estaven molt ben atrinxerats a la fortificada costa del nord de França i era necessari despistar part de les seves tropes per poder realitzar un desembarcament amb garanties més al sud. Així que es va donar pas a l’“Operació Fortitude”, perquè l’exèrcit alemany concentrés tropes en un punt determinat. L’objectiu era fer creure al comandament alemany que els aliats desembarcarien a Calais, a uns 250 quilòmetres del punt de desembarcament real. Per a aquesta operació fins i tot es va “sacrificar” a l’indisciplinat i temerari (tot i que exitós) General Patton, deixant-lo al comandament d’un exèrcit fictici al sud d’Anglaterra.

L’engany fou brillantment elaborat, es van fer avions i carros de combat de cartó i pistes d’enlairament en camps agrícoles, perquè els avions de reconeixement nazis es creguessin que els aliats concentraven esforços bèl·lics a prop de Calais. També es van utilitzar tractors per aconseguir marques de rodes perquè els alemanys poguessin confondre amb les deixades pels tancs. Fins i tot es van filtrar deliberadament milers de missatges de ràdio poc codificats, perquè els operadors de ràdio alemanys els interceptessin i es creguessin la mentida dels aliats.

“Increïble però cert, el català Joan Pujol i Garcia té al seu palmarès dues de les més altes condecoracions pels dos bàndols, d’anglesos i alemanys. El seu rastre es va perdre l’any 1949, quan suposadamentva va morir a l’Àfrica”

Els alemanys es van menjar la mentida amb patates. En aquesta operació va tenir una participació estel·lar l’agent doble català, Joan Pujol i Garcia, conegut amb el sobrenom de Garbo. Un rodamón provinent d’una família acomodada de la burgesia barcelonina que després de canviar-se de bàndol a la Guerra Civil Espanyola, havia decidit combatre els nazis, no amb les armes, sinó amb l’engany i les mentides, una cosa que li anava molt bé a l’estimat Joan. Garbo va aconseguir enganyar els alemanys. Els britànics, que en un primer moment havien refusat els seus serveis, li van acabar atorgant la medalla de l’Ordre de l’Imperi Britànic. El més sorprenent és que els nazis es van empassar totes les mentides de Joan Pujol durant quasi quatre anys, des de la seva falsa xarxa d’espies imaginaris fins al desembarcament de Normandia. Fins a tal punt s’ho van creure que els seus serveis al Reich foren recompensats amb la Creu de Ferro.

Increïble, però cert, el català Joan Pujol i Garcia té al seu palmarès dues de les més altes condecoracions pels dos bàndols, d’anglesos i alemanys. El seu rastre es va perdre l’any 1949, quan suposadament va morir a l’Àfrica. Pujol, però, va viure amagat a Veneçuela fins que trenta anys més tard, l’escriptor anglès de novel·les d’espies, Nigel West, començà a buscar-lo. El localitzà al país llatinoamericà, on havia començat una nova vida i treballava com a professor d’anglès per a la companyia petroliera Shell.

El mateix Joan Pujol en una entrevista a Televisió de Catalunya el setembre de 1984, quan havia abandonat l’anonimat veneçolà, diria que la seva lluita contra el nazisme i Hitler no seria com la dels partisans o maquis arriscant la vida sinó com un individu pacífic que es presentava als consolats i ambaixades com un humil servidor de la causa. La seva actuació enganyant els alemanys per encàrrec dels britànics a la Segona Guerra Mundial li va valer l’àlies de Garbo, en honor a la gran actriu sueca Greta Garbo. El nom en clau de Pujol dels alemanys era Arabel. Finalment, Pujol moriria a Veneçuela l’any 1988, com un dels espies més famosos de tot el segle XX.


Més informació:

Entrevista de Josep Maria Espinàs a Joan Pujol i García, al programa Identitats de Televisió de Catalunya (setembre de 1984)

JOAN PUJOL GARCIA (GARBO)

El programa “Identitats”, dirigit i presentat per Josep Maria Espinàs, entrevistava en aquesta ocasió, el 14 de setembre de 1984, el barceloní Joan Pujol Garcia, conegut pel seu nom en clau, “Garbo”, un agent doble que amb l’ajut de la seva dona va dur a terme un important paper en l’èxit del desembarcament a Normandia al final de la Segona Guerra Mundial.

Article anteriorNebra i els Estels d’or
Proper articleEls catalans arrasen Marsella
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.