L’emperador del sacre imperi romanogermànic Rodolf II, conegut també per la seva afició a l’alquímia, va ser una gran dinamitzador de la ciutat de Praga, ne la qual vivia pràcticament reclòs per pròpia voluntat en el castell. La seva imatge està envoltada d’anècdotes i misteris, per a mostra aquest retrat que es va deixar fer per un protegit seu, el pinto Arcimboldo, que, tot i que va fer més retrats d’aquest estil, mai més es trobaria cap de tot un emperador.

L'emperador Rodolf II retratat per Giuseppe Arcimboldo amb les verdures de les quatre estacions de l'any en el que es considera un precedent de l'art abstracte.
L’emperador Rodolf II retratat per Giuseppe Arcimboldo amb les verdures de les quatre estacions de l’any en el que es considera un precedent de l’art abstracte.

Va ser un gran amant i protector de les arts i les ciències, totes les ciències del moment, inclosa l’alquímia. A la seva cort van treballar grans personatges de la història de la ciència com Johannes Kepler i Tycho Brahe. A més, patia una mena de mania per col·leccionar tota mena d’estrils i atuells, ho replegava tot… al final com passa en aquests casos de vida contemplativa, adduint el seu descuit dels afers polítics i les seves obligacions del càrrec va ser desposseït del títol d’emperador per la seva família en favor del seu germà, Maties I.

Article anteriorUna república soviètica jueva? (I)
Proper articlePorta’t bé o vindran els catalans!
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).