Amb aquesta iniciem una sèrie que pretenem que sigui d’imatges comentades. Esperem que us agradin. El subtítol d’aquest article és un acudit que es va estendre molts als anys 80: Breznev mirava un diplomàtic marxar i pronunciava aquesta frase. Si a Catalunya l’abraçada entre Artur Mas i David Fernández va aixecar polseguera entre determinats sectors, sort per ells que són d’ideologies diferents, perquè si no podrien haver realitzat un “petó de germanor”, i no només una abraçada.

El petó de Breznev a Honecker: " Mein Gott hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben" (Déu meu, ajuda'm a sobreviure a aquest amor mortal). Frase escrita a sota de la caricatura del mur de Berlín.
El petó de Breznev a Honecker: “Mein Gott hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben” (Déu meu, ajuda’m a sobreviure a aquest amor mortal). Frase escrita a sota de la caricatura del mur de Berlín.

Realment aquest petó, que es pot fer a la boca, no té connotacions sexuals, igual que l’abraçada d’aquí no en va tenir de polítiques, sinó que mostrava una relació de fraternitat entre l’RDA (o DDR en alemany) i l’URSS. Qui signaven d’aquesta manera tan curiosa per a l’Europa occidental, la germanor ideològica, eren el president de la Republica Democràtica d’Alemanya (DDR) Erich Honecker i el de l’URSS Leonid Breschnew.

La seqüència marca l’evolució de la caricatura original a l’Est-Side-Galley del 1971, fins al seu deteriorament i posterior restauració el 2001 per l’autor original. La font és la imatge final, captada amb motiu del 30 aniversari de la creació de l’RDA, el 1979 era tota una declaració d’intencions sobre la intenció de mantenir l’àrea d’influència soviètica com fos i la voluntat de l’DDR de no reunificar-se amb l’Alemanya occidental. Actualment és una icona de la ciutat de Berlín.

L’abraçada discreta “a la catalana” en un moment d’eufòria:

Per llegir més:

Article anteriorVa existir el diluvi universal?
Proper articleUna república soviètica jueva? (I)
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Difusor històric. Cofundador del portal "Històries d'Europa" l'any 2013 juntament amb Jordi Bonvehí. Administrador del portal digital d'història "ElPrincipat.cat". Autor dels llibres "Història de Catalunya"(2021), Coautor de "Pseudohistòria Contra Catalunya"(2020), Coautor de "Mentides de la Història"(2019) i "Històries de l'Esport" (2018).

2 COMENTARIS

  1. Els vostres textos estan plens de faltes d’ortografia, lèxic i sintaxi, i aquí n’heu fet una de gloriosa: “a Catalunya l’abraçada entre Artur Mas i David Fernandez va aixecar algunes AMPOLLES”!!!!! Les ampolles s’aixequen per abocar líquid dins els vasos o per beure a galet.
    No obstant això, enhorabona per aquest projecte i gràcies, tinc molt a aprendre de vosaltres.

    • Moltes gràcies per la correcció. Rectificat ara mateix. És veritat el que dius, fem el que podem. De vegades ens ho mirem entre 4, i tot i així encara queden faltes. Necessitem ajuda en aquest aspecte, si vols participar seràs ben rebut.