Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Pergamonmuseum

En aquest nou test us proposem passar una bona estona encertant a quin dels museus es troben les peces provinents d’antigues civilitzacions de l’Orient Mitjà, Grècia i Egipte. Existeix una discussió sobre la conveniència de mantenir aquestes peces als seus llocs actuals o si s’han de retornar als seus llocs d’origen.

Arguments a favor de què es mantinguin en els seus llocs actuals hi ha la seguretat de la integritat de les peces, que el seu estudi és bàsicament per part d’universitats occidentals, que podem assegurar que estiguin exposades en condicions òptimes per al gaudí de tota la humanitat i alguns afegirien que van ser adquirides, en el seu moment, de forma legal, o, en tot cas, que no existia cap preocupació al seu lloc d’origen per la seva conservació i estudi.

Arguments en contra de la conservació en aquests museus de moltes peces, és a dir, a favor del seu “retorn”, serien que actualment molts d’aquests països actualment tenen instal·lacions adequades, que la majoria d’estudis ja s’han fet, que ara només es tracta d’un negoci que atreu milions de turistes i del qual en volen un tros del pastís, però sobretot al·leguen motius sentimentals i asseguren que la majoria de peces van ser sostretes amb males arts i enganys.

Estan en qüestió diversos temes: quina relació tindria per exemple l’Egipte actual amb el faraònic de fa 3.000 anys per reclamar-se’n hereus, que seria el que implicaria un “retorn”. Determinar la diferència entre espoli, que n’hi va haver i molt, i l’adquisició “legal”, és complicat. Si tu et trobes quelcom i t’ho emportes a casa, allò és un espoli? Clar, que aprofitar aquest argument per organitzar expedicions per “trobar coses” amb la intenció d’emportar-te-les no seria el mateix.

A més, cal tenir present que els mateixos ciutadans d’aquests països feien de venedors de tota classe de peces, les que es trobaven originals i les còpies que es fabricaven per engalipar els babaus. Això en èpoques reculades, en èpoques més recents, els mateixos governs arribaven a pactes de quotes i es reservaven el dret a dir què podia sortir del país i què no, però el problema era que la decisió qualificada era del qui feia la recerca, i per això l’engany era a l’ordre del dia. Finalment actualment mana la idea que les peces romanen al seu emplaçament original o el més a prop possible, però en quin grau afecta això al “retorn” també està per debatre.

Com sempre, teniu tres minuts més que res perquè no us n’aneu a cercar a Internet i podeu repetir tantes vegades com vulgueu. Al final de cada intent teniu un resum dels encerts amb els comentaris, per la qual cosa no cal entretenir-se a llegir durant el test.

Que us ho passeu bé!

Peces de museus a Europa

A les imatges podeu veure les peces, per si pel nom no les reconeixeu, de cultures procedents de diversos països que actualment formen part de col·leccions dels millors museus d’Europa. Prem “Comenceu el qüestionari” per començar.

Article anteriorÉs un ocell, un avió? No!, una javelina basca!
Proper articleFeliç dia dels morts… a Alemanya!
Històries d'Europa som Cèsar Sànchez, Jordi Bonvehí i Eugeni Junyent, creadors i administradors del web i autors dels llibres.