Alguns membres cèlebres del Jasta 2: Stefan Kirmaier, Hans Imelmann, Manfred von-Richthofen i Hans-Wortmann. Fotografia: Getty images

Al firmament de la lluita aèria sobre les enfangades trinxeres de la Primera Guerra Mundial destacava amb el color desafiant de Mart aeroplà i el nom de Manfred Von Richthofen (1892-1918), conegut més popularment com a Baró Roig, el pilot de combat més famós de tots els temps. La seva llegenda l’ha convertit, en una de les figures emblemàtiques de la contesa que enguany commemora el centenari del seu inici, en el paradigma d’aviador de caça cavallerós, tant temut com admirat i respectat pels seus enemics. Sens dubte von Richthofen és un dels pilots més coneguts de la Primera Guerra Mundial i potser un dels pilots més talentosos de tota la història de l’aviació. La seva llegenda es fonamentava en els 80 avions britànics que va abatre durant la Guerra.

Manfred Freiherr von Richthofen. Fotografia: Bundesarchiv
Manfred Freiherr von Richthofen. Fotografia: Bundesarchiv

El retrat del Manfred von Richthofen real és el d’un jove (va començar la seva carrera de pilot de caça amb 23 anys i la va acabar per la pitjor pista possible, la de la mort, als 25 anys) militarista, arrogant, ambiciós i molt més cruel i despietat del que la seva fama dóna a entendre. Molta testosterona, set de glòria i tècnica i molt poca humanitat o compassió. Pel Baró Roig volar significava una extensió dels plaers de la caça terrestre d’animals, a la qual es lliurava des de nen amb afició fanàtica. Heroi dels alemanys i respectat pels seus enemics durant la Primera Guerra Mundial, es batia cavallerosament en l’aire, permetent fins i tot escapar a les seves víctimes malferides. La seva unitat va ser responsable d’abatre 88 avions britànics, del total de 151 que va abatre l’aviació alemanya. A causa d’això va rebre la Medalla al Mèrit Militar.

Ni en el seu llibre -només en va escriure un, el manual de combat, Reglement für Kampfflieger– ni en informes ni cartes trobem la subtilesa, la reflexió, la commiseració, l’hàlit poètic o la literatura, dels grans pilots de guerra escriptors com Salter, Richard Hillary -autor de L’últim enemic– o Saint Exupéry. “Sóc un caçador per naturalesa”, escrivia Von Richthofen. “Quan he abatut a un anglès, la meva passió per la caça es calma almenys durant un quart d’hora”. Era costum entre els pilots i soldats alemanys tenir una mascota. En el cas del mític Baró Roig, el seu acompanyant era un gos dogo alemany arlequí (gran danès), anomenat Moritz, si bé gran nombre d’aquestes mascotes morien en seguir cegament als seus amos, Moritz va tenir sort i va escapar amb vida només amb una orella retallada.

Richthofen va servir breument en les trinxeres abans de ser transferit a la Força Aèria alemanya el maig de 1915. Fou l’alumne estrella d’Oswald Boelcke, el gran pilot alemany del moment. Richthofen aprenia ràpidament l’art del combat aeri i va aconseguir un èxit immediat. Va realitzar el seu primer vol en solitari, després de només 24 hores de vol, el 10 d’octubre de 1915. Un mes després de rebre el seu primer avió, Richthofen havia aconseguit causar sis baixes a l’enemic. Havia esdevingut un precís caçador i ho va expressar amb el seu avió pintat de vius colors, un Fokker DR-1 Dridecker.

El seu èxit en l’aire el va convertir en der Rote Kampfflieger pels alemanys, le petit rouge pel francès, el Baró Roig. Va arribar a dirigir 58 missions amb total èxit, en les quals va abatre uns 80 avions, cosa que ningú va arribar a superar en cap bàndol durant la resta de la guerra. En un mes va sumar en solitari 20 avions abatuts. Els seus homes insinuaven que el seu líder tenia un comportament suïcida sense importar el més mínim el perill, tan sols el seu prestigi aeri i la glòria, era un gladiador de l’aire. Fins i tot es comportava com si fos immune a la mort, no prenent cap precaució, violant una vegada i una altra, les fonamentals regles de vol que havia escrit ell mateix en el seu manual. El 6 juliol 1917 va rebre una bala perduda al crani, que li va provocar una terrible ferida produint greus danys cerebrals, però ell va seguir volant tot i estar clarament incapacitat per suportar altures.

Qui va matar al Baró?

“No tenia pietat pels meus enemics”, va escriure el Baró Roig

Existeixen seriosos dubtes de qui va matar realment al Baró Roig. Per una banda es creu que el capità de l’exèrcit canadenc Roy Brown, va aconseguir posar fi a la vida del gairebé immortal pilot alemany. Encara que noves investigacions apunten que va ser el soldat d’infanteria australià William John “Snowy”, el que va disparar des de terra la bala que va eliminar la seva vida. La bala va entrar pel costat dret del pit i li va causar ferides en els pulmons, el fetge, el cor, l’artèria aorta i la vena cava abans de sortir, i segons l’opinió dels forenses, tot just va comptar amb un minut abans de perdre la consciència i un parell a morir.

Va ser enterrat amb tots els honors militars pels mateixos britànics (tot i que els depreciava profundament), que van sortir a rendir-li tribut. El seu taüt -cobert de flors com a ofrena-, va ser portat a coll per sis membres de l’esquadró 209. En el moment de l’enterrament, soldats australians van presentar armes i van llançar tres salves en el seu honor. En la seva làpida, que es troba en el mateix lloc on va caure, es pot llegir en el seu epitafi: “Aquí jeu un valent, un noble adversari i un veritable home d’honor. Que descansi en pau”.

A la vista de tot què hauria estat del Baró Roig de sobreviure a la guerra i haver de fer front a les decisions morals a què van abocar als seus compatriotes el nazisme i l’arribada del III Reich. Potser seria molt suposar que hauria estat un Goering, popular as de caça com ell, però molt més intel·ligent i sens dubte malèvol, i potser dels nazis l’haguessin distanciat dels seus orígens aristocràtics, però no oblidem l’important paper que va jugar en l’aviació i la guerra de Hitler seu propi cosí, Wolfram Von Richthofen, nazi fanàtic, el mariscal més jove de l’exèrcit alemany i cap de la Legió Còndor en la Guerra Civil. La mort del Baró Roig, abatut sobre el Somme per una única bala que és de les més reivindicades de la història de la munició, potser va evitar que fos un Von Richthofen més famós l’encarregat de devastar Gernika.


Més informació:

Who really killed the Red Baron? – CNN.com
Manfred von Richthofen

Article anteriorMorir a les trinxeres
Proper articleFelip V i Lluís I: sexe, abdicar i política
Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona. Creador del bloc d’història local "Històries Manresanes" i premi al millor bloc cultural als Premis Bloc Catalunya 2011. Creador juntament amb Cèsar Sánchez del portal "Històries d'Europa" l'any 2013.